Uvědomnění

nehodnoceno
Uvědomnění https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511769/bmid_uvedomneni-DUE-511769.jpg 0 0 1

Mělas někdy pocit, který Tě tak svíral, že ses nemohla ani pohnout? Ale ne fyzicky, naopak, psychická zátěž je horší. Nesmět ani říct svůj názor, neboť by se tomu nejbližší jen vysmáli. Přetvářka, jen abys vždy vyhověla druhým a co vlastně Ty? Chováš se tak, jak si tě druzí vykreslili? O tom své ví Thris, její osud dostal velké varování. Už v dětství ve škole, v dospívání a první lásky až po varující pouto. Netušila kam svou ochotou vyhovět druhým, ublíží nejvíc sobě. Ale vesmír ji poslal světlo, při kterém pochopila, že svůj život musí obrátit zcela naruby. Pojďte se podívat na osudový rok a vtáhnutí dějů předtím, jak čelila vlastnímu svírajícímu pocitu, strachu!... celý text

Přidat komentář

Inugoya
03.04.2023

Upřímně se přiznám, že se mi nepodařilo se začíst, přesto, že jsem se o to usilovně snažila.
Takže jsem knihu jen tak prolistovala a sem tam v ní přečetla nějakou pasáž. A proto taky nehodnotím hvězdičkama, nepřišlo mi to fér.

V podstatě jde o knižní vydání deníčku, ve kterém se hlavní hrdinka rozpadla na dvě osobnosti: Beath a Thris, které si mezi sebou povídají.
A povídají si o neuspokojivém životě autorky, která v knize řeší práci, vztah s chlapem, s kterým je jen kvůli dětem a vztah s druhým chlapem, který ji (logicky) nechce, ale "otevřel" jí oči jen tím, že ona se do něj zamilovala.

Co může čtenáře odrazovat na první dobrou, je název: protože hrubka (jestli je to záměr, to se mi dohledat nepodařilo), dále forma: nonstop dialog se špatně čte a těžko se v něm orientuje.
A taky "anglická" jména postav v prostředí, které je očividně české.

Podle anotace byste čekali "chudinku", která se v průběhu děje postaví do své síly a se svým životem něco razantního udělá.

Ve skutečnosti dostáváte autobiografii totálně nesebevědomé, citové závislé ženy, která sebedůvěru a sebehodnotu za celých sto stran rozhodně nenajde. Zato našla toxickou rovinu ezokeců, kterými se utěšuje a omlouvá si, proč se svým životem neudělá něco i nadále:

"A tak se radši necháš psychicky týrat?"
"Zřejmě mu splácím daň z minulého života, nevím, nerozumím tomu, vím ale, že se všechno děje tak, jak má."

A samotném v závěru pak:

"Jak jsem někde slyšela, v životě si nesmíš nechat ujít šanci... ... Myslím, že i to, že sečkávám kvůli dětem, má nějaký význam..."

Závěr taky odhaluje skutečnou roli autorčiny mužské modly, který je ale pro ni ve skutečnosti přinejlepším jen převozníkem, což si sám dobře uvědomuje a proto dává ruce pryč:

"Dává mi prostor, abych si vyřešila svoje věci..... ... A i když vím, že má pravdu, přesto bych ráda věděla, jestli ke mně chová nějaké city."


Autorka knihu věnuje všem ženám, které prochází těžkým a nerozhodným obdobím ve svém životě.
Ty by ji ale rozhodně neměly číst, protože z ní nenačerpají vůbec nic: ani sílu, ani naději, ani optimismus. Maximálně jakousi smutnou solidaritu, že v tom nejsou samy.

Závěrem bych napsala, že i když se to možná z mé strany zdá jako tvrdé hodnocení, je to proto, že jsem si něčím podobným v životě prošla taky a tohle NENÍ cesta.
Takže nějaké uvědomění se přece jen nakonec konalo: toho, že už jsem v životě někde jinde. Naštěstí.

Autorovy knížky

2022  %Uvědomnění

Kniha Uvědomnění je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x