Útok na pevnost Evropa

Útok na pevnost Evropa
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241021/bmid_utok-na-pevnost-evropa-241021.jpg 4 13 13

Invaze 1944 očima poražených.

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Erika
Originální název:

Sie kommen! : Die Invasion der Amerikaner und Briten in der Normandie 1944 , 1960


více info...

Přidat komentář

matoxxx
24.07.2021 2 z 5

Musím úplne súhlasiť s komentárom od @Syn_Jundrova, kde kritizuje knihu pre tendečnosť a doslova glorifikaciu nemeckej armady. Nemecký vojak je statočný, odvážny a hlupáci Mongomery a Eisenhower vyhrávajú len vďaka absolútnej materiálnej prevahe, pričom kopia jednu chybu za druhou a pomaly si tu vojnu prehrali.

Syn_Jundrova
22.12.2020 2 z 5

Překvapivě špatná kniha. To, že je tendenční a zcela jednoznačně straní Němcům, by se ještě dalo odpustit (koneckonců podtitul čtenáře varuje, že se jedná o pohled poražených). Horší je absolutní nesystematičnost a zmatečnost práce, kdy autor skáče z jednoho bojiště na druhé, příliš se nezdržuje vysvětlováním plánů, strategií a motivací. V podstatě tak jde o jakousi sbírku podivných hrdinských historek, v nichž ten který německý voják chrabře zničil několik spojeneckých tanků a pak s písní na rtech padnul. Pro představu: "Ritzler stál jako střelec u poslední osmaosmdesátky. Odstřelil ještě tři shermany. Nakonec hájil postavení se šesti muži v boji zblízka. Bojovali lopatkami a pažbami. A zemřeli, provrtaní dávkami z automatů v krvavé řeži."

Je smutnou skutečností, že zatímco v Angličtině existují skutečně desítky kvalitních knih na toto téma(i kratičké brožury od Ospray vám dají lepší přehled o tématu než Útok na pevnost Evropa), český čtenář musí vzít za vděk podobnými blafy...