Útěk ze Sobiboru: Unikátní svědectví vězňů, kteří uprchli z tábora smrti

Útěk ze Sobiboru: Unikátní svědectví vězňů, kteří uprchli z tábora smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447072/bmid_utek-ze-sobiboru-unikatni-svedectvi-EgZ-447072.jpg 5 13 4

To zapískání byl dohodnutý signál k zahájení povstání, na jeho zvuk se měl celý dav pohnout z místa. Byl to začátek konce… Právě v tu chvíli začaly z různých stran přibíhat skupiny povstalců, kteří dosud zůstávali v dílnách. Měli sekery, hole a nože. Mezitím všichni, kteří měli palné zbraně po zabitých nacistech, začali střílet do vzduchu. Ženy a muži křičeli a běželi jako splašení… Někteří máchali sekerami, holemi a dalšími předměty, které jim sloužily jako zbraně. Všichni, kteří o povstání předem nevěděli nic, se k nám připojili a nastal takový ruch, že nikdo nemohl zůstat na místě… Nezkrotný, šílený dav se řítil směrem k východu z tábora… Sobibor byl nejtajemnější a nejméně známý ze všech nacistických vyhlazovacích koncentračních táborů. Nikdo není schopen plně rekonstruovat drama bezmála 300 000 lidí zavražděných v těchto místech během několika měsíců. Po úspěšné vzpouře a útěku vězňů ze Sobiboru 14. října 1943 napsal Odilo Globocnik, velitel SS a policie lublinského distriktu, Heinrichu Himmlerovi, že důkazy spojené s tímto místem je nutné co nejrychleji zničit, a proto byly všechny dokumenty spáleny. Neexistují tudíž materiály, které by umožnily dostatečně vysvětlit okolnosti vzniku vyhlazovacího tábora, jeho fungování a likvidaci. Z toho důvodu má každé svědectví bývalých vězňů jedinečný a velmi důležitý význam. Předáváme slovo osmadvaceti přeživším, kteří prošli branou továrny na smrt, z níž nebylo návratu. Navzdory všemu se vrátili do života. Postavili před nás obraz nebývalého utrpení, smrti a také vzpoury, která je zachránila.... celý text

Přidat komentář

Jochen77
09.05.2023 4 z 5

Velmi silné. Výpovědi těch, kteří prošli vyhlazovacím táborem v Sobiboru. Těch, kteří přišli o své blízké a těch, kteří poté nacházeli jejich osobní věci a šaty. Prostě strašné. SS manné pro své vlastní potěšení přinutili syna, aby na nejbližším stromě, pro jejich potěšení a zábavu, oběsil vlastního otce. Každý z přeživších vzpomíná na ukrajinské stráže, které označovali za lidské bestie, a dokonce i Ukrajinky, které se rovněž podíleli na masovém vyvražďování. Nedoporučuji pro čtenáře se slabým žaludkem.

denisa7430
22.02.2021 5 z 5

Parádní...


PaulaHortensie
19.07.2020 5 z 5

Kniha je unikátní výpovědí o místě,lidech a událostech,které spojovalo jméno SOBIBOR. Sobibor byl německý koncentrační tábor v oblasti Lublinského vojvodství,kde v období od dubna 1942 do října 1943 zahynulo přes 300tisíc židů hrůznou smrtí.
Výpověd 28 přeživších ( utekli počas povstání 14.října 1943) a obsah dvou dopisů nalezených ukrytých ve vagonech po transportech židů jsou jako střípky. Z těchto střípků ,které jsou chronologicky seřazeny,je složeno svědectví o žití/nežití věznů v táboře.Vypovídá o utrpení,smrti,zvrhlosti,hrdinství.....ale i lásce kvetoucí mezi ostnatými dráty.Dojemný byl pro mě příběh zde vzniklé lásky Filipa a Rywky.Zajimavá je i výpověd o dozorci Ludwigovi,který tajně pomáhal věznům a byl mírný.Jeden ze střípků( Chaim Engel): " Začal jsem třídit šatstvo-byly to oděvy lidí, kteří přijeli právě tím transportem, v němž jsme byli i my. Našel jsem oblečení svého bratra, fotografii své rodiny.Už jsem věděl.....Řekli mi, co se stalo."
Tyto střípky (výpovědi)jsou bodavé,ostré a tvoří ojedinělou mozaiku.Podívejte se na tu mozaiku .......

veverka@ořech
16.07.2020

Tato publikace je sestavena ze svědectví 30 přeživších věžňů, kterým se nejen podařilo z tábora uprchnout, ale vrátit se domů. Kniha je rozčleněna do 5 kapitol, v nichž vězni popisují vše prožitky z cesty do tábora, táborové podmínky, život v táboře a rovněž přípravy na povstání, které vedli sovětští váleční zajatci. Právě jejich zkušenosti z války pomohly v přípravné fázi vzpoury.
Svědectví sestavil k vydání dlouholetý badatel dějin sobiborského tábora Marek Bem, jenž je autorem doslovu, který celou publikaci velmi pěkně zakončuje a přináší informace o dalších poválečných osudech přeživších.