Útěk z pekla Osvětimi

Útěk z pekla Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520966/bmid_utek-z-pekla-osvetimi-x5K-520966.jpg 4 4 2

Autorku inspiroval k sepsání románu osud Janiny Nowakové, ženy, které se jako první podařilo uprchnout z koncentračního tábora Osvětim, kde byla uvězněna 12. června 1942 jako polská politická vězeňkyně s číslem 7615. Po krátkém pobytu v táboře se úspěšně pokusila o útěk. Komando, ve kterém pracovala, bylo přivedeno do tábora k trestnímu apelu, na nějž se dostavili i velitel Rudolf Höss, jeho zástupce Hans Aumeier, vedoucí Politische Abteilung (táborového gestapa) Max Grabner a Rapportführer Gerhard Palitzsch. Vězeňkyním hrozilo, že každá desátá z řady bude zastřelena, ale po několika hodinách přišlo z Berlína rozhodnutí, poslat je do trestního oddílu. Útěk Janiny Nowakové byl přímým důvodem k vytvoření prvního trestního oddílu v ženském táboře. Zároveň byla zavedena povinnost stříhat vlasy všem vězeňkyním, tedy i těm nežidovského původu. Po několika měsících skrývání v Lodži byla Janina Nowaková na základě udání opět zatčena a 8. května 1943 převezena do Osvětimi-Březinky. Byla označena číslem 31592. Všechny události ze života hrdinky, kromě těch výše uvedených, jsou literární fikcí. Popis životních podmínek a specifik života v táboře, včetně procedur přijímání vězňů, které probíhaly v době, kdy tam pobývala, čerpala autorka z historických pramenů a vzpomínek bývalých vězňů a vězeňkyň Osvětimi-Březinky.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Którędy na wolność? Historia pierwszej dziewczyny, która uciekła z Auschwitz , 2021


více info...

Přidat komentář

veverka@ořech
17.12.2023 5 z 5

Podle tento román vybočuje z celé škály všech románů, které se věnují osudům vězňů v koncentračních táborech. Líbilo se mi, jak autorka střídala časové roviny, jak si hrála s asociacemi, jak dokázala konstruovat vnitřní monology hlavní hrdinky. Janině se sice z tábora podařilo uprchnout, ale to ještě neznamenalo, že by se od něj osvobodila. Téma svobody je v románu velmi silné. Koneckonců v originále se ta kniha jmenuje úplně jinak než česky, asi by se to dalo přeložit jako "Jak se dostat na svobodu" nebo "Kudy na svobodu". Jde o svobodu nejen fyzickou, ale především psychickou, s níž se všichni vězni a přeživší potýkali.

čef
23.10.2023 4 z 5

O samotném útěku je toho zde hodně málo. Román se spíše zabývá podmínkami života v lágru a pocity hrdinky, které všechny ty tamní krutosti vyvolávají. Není to proto lehká četba. Je možná více určena pro historiky, jsou zde vyjmenování různí kati a zmíněn i jejich osud po válce. Očekával jsem něco jiného.


Štítky knihy

Osvětim (koncentrační tábor) útěk

Autorovy knížky

2023  80%Útěk z pekla Osvětimi

Kniha Útěk z pekla Osvětimi je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x