Útěk z pekla

Útěk z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486391/bmid_utek-z-pekla-qO4-486391.jpg 4 60 14

Když na východní pobřeží USA udeří hurikán, dozorci nápravného zařízení Ravenhill v Miami se rozhodnou věznici opustit. Předtím však otevřou všechny cely, aby odsouzenci měli aspoň nějakou šanci na záchranu. Bývalý policista Jack Constantine, odpykávající si deset let za zabití jednoho z vrahů své těhotné manželky, nehodlá jen tak čekat na smrt – zejména když další dva muži odpovědní za vraždu jeho ženy jsou evakuováni do staré části věznice, Skleníku. Keira Sawyerová je první den ve službě jako dozorkyně a je jediná, jíž se nepodařilo včas odejít. Spolu s Jackem se rozhodnou dostat do Skleníku, který by mohl řádění živlu odolat. To však znamená projít přes všechna oddělení, v nichž vypukl chaos a mezi jednotlivými gangy dochází ke krvavému vyřizování účtů. Mezitím se zdi věznice hroutí a dovnitř proniká stoupající voda…... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Breakout , 2021


více info...

Přidat komentář

lalela
21.02.2024 5 z 5

Tak tahle knížka mi nedala spát. Tak perfektně zkombinovaný děj, popis hororové cesty vězením, prostě musíte číst, abyste věděli...co když se to zvrtne?

čef
20.11.2023 4 z 5

Hororový román z prostředí věznice, už to by stačilo na pěkné napětí a hrůzy. Tady se však přidává Matka Příroda se svými hurikány a tak to je ještě drsnější. Několik stovek mrtvých, scény plné boje a napětí, ten, kdo to má rád si přijde více než na své. Velmi dobře napsáno, a protože je to prvotina, přijdou určitě brzy další, zrovna tak hrůzostrašné.


katynka78
16.07.2023 3 z 5

Knížka mne lákala dost dlouho. Mám totiž ráda katastrofické filmy, mám ráda téma pomsty a tím byl vlastně naplněn předpoklad, že se mi kniha bude líbit.
Ale ouha, já se fakt snažila, ale nebylo to nějak ono. Ač tolik prostoru pro naprosté drama, napětí, možná kousání nehtů, tak přesto všechno, co se tam dělo, jsem byla nějaká klidná. Bylo mi jedno, kdo jak a co. Toto by totiž sedlo do filmu, to by byl masakr, ale v té literární podobě to ten říz, co to mělo mít, nemělo. Obrovská škoda.

Ale abych jen nekritizovala - hlavní postava Jack se mi líbila. Jackovi jsem naprosto rozuměla, chápala jsem ho a díky němu jsem u té knihy nějaké ty emoce měla - moc jsem mu totiž přála, aby svou pomstu provedl a aby se mu opravdu ulevilo. Fandila jsem mu a jen o něj jsem se celou dobu bála. Ostatní mi byli jedno, protože buď byli ploší, nezajímaví, nebo to byli takoví pošahanci a nebezpeční lidi, že skutečně jsem myslela jen na to, jak se státnímu rozpočtu uleví, pokud tam zahynou.

Celkově ale hlavní postavy byly opět nesmrtelné, vždy se trefily a nebo to odhadly, odkud nebezpečí jde. Bylo tam dost nepřesností a docela bily do očí.
Zatímco na začátku knihy bylo popsáno, že mapa věznice je složitá, tak při jejím průchodu vždy vše našli, bylo to v pohodě. A zatímco na konkrétní místo šli velmi dlouho a bylo to daleko, tak když se vraceli z důvodu nebezpečí na předešlé stanoviště, tak tam byli za chvíli a vždy trefili.
Ale to jsou taková klišé v tomto žánru, to dovedu odpustit, to i u takto laděného filmu tak je.

Takže za mne, neurazí a nenadchne, jen občas máte trošku obavy, ale opravdu jen malinko.

Merlin_CZ
03.01.2023 4 z 5

fajn knížka, dobře se to četlo, mělo to spád. Příběh je sice trošku jednodušší a konec tak nějak očekávaný, ale rozhodně to stálo za přečtení :)

petym
26.12.2022 4 z 5

Kniha vcelku povedená. Hlavní hrdina jako bývalý policista to v base nemá jednoduché......

konicekbily
04.12.2022 3 z 5

Spíše než knihou bych příběh považoval za návrh scénáře k akčnímu filmu. Zápletka je velice jednoduchá, na závěr plně objasněná, ale tvoří jen pozadí pro akční scény inscenované autorem za pomocí hurikánu, špatné organizace vězeňské služby a protipovodňových opatření a vyřizování účtů mezi trestanci. Považuji knihu za průměr.

pinkstrom
09.07.2022 2 z 5

Od začátku trochu klišé, ale to je jasné už z obálky knihy. Mrzelo mě, že popisy vězení a jeho uspořádání byly dost složité a nešlo mi si prostředí moc barvite představit, i když fantazii mám obvykle dobrou. V knize klidně mohl být plan věznice, to by určitě pomohlo. Jako film by to asi bylo dobrý, bohužel knižně to nemělo nic moc navíc.

Rodaw
04.07.2022 5 z 5

ÚTĚK Z PEKLA
Hodnocení Knihánkova: 5 ⭐️

Zatím nejlepší kniha, co jsem letos četla! :)
Akční, napínavá, svižná a zábavná.
Šílení + krvežízniví vězni, od civilizace odříznutá věznice a blížící se mega bouře.
Moc mě to bavilo a ráda budu tuto knížku dál doporučovat :)

Více na mém YouTube - Knihánkov. :)

Lenny2510
25.06.2022 5 z 5

..J Í Z D A ‼️‼️...Tohle jestli,ještě není film,tak je to velká škoda miluji takové filmy ..

...vězení s x stovkami vězni na pobřeží USA️z každé strany se na ně řítí hurikán o rychlosti 4...pokud se mají spojit vznikne efekt "FUDŽIWARA"...což není reálné přežít....
...dozorci okamžitě opouštějí vězení,předtím,ale ještě dají vsem šanci tim,že otevřou všechny cely
...zapomenou na mladou novou dozorkyni Keiru proč???
..ve vězení si odpykává trest i bývalý policista Jack,za zabití jednoho z vrahů své těhotné ženy...
...samozřejmě jak Jack tak Keira mají své osobní důvody k tomu tam být....(Jack ví,že tam jsou další dva,kteří můžou za smrt jeho ženy..a Keira???)
...oba se rozhodnou,že nebudou jentak čekat až je hurikán semele... ví,že v zadní části věznice je tzv. Skleník ️který by mohl odolat živlu...
...cesta tam vede přes všechny oddělení s otevřenými celami a co se stane pokud otevřete cely??? Každý s každým má nevyřízené účty ‼️nastane chaos a do toho začíná živelné peklo a věznice se plní vody a začne se věznice hroutit....

...za mě úplně super jízda...je to jako bych koukala na film a knihu měla jako titulky ️
...já nemám co vytknout akorát,jsem se těšila na trošku jiný závěr,ale nevadí... Postavy a jejich charakter tady nelze asi úplně hodnotit...jde o přežití a každý se chová jinak v panice,nebezpečí,strachu o život....

ThomasRuhe
25.06.2022 3 z 5

Zajímavý nápad spojit hurikán s věznicí, kde pak dochází k boji o život a záchranu. Zpracování i průběh je slušný, nevím jestli by se z toho dalo vytěžit více, možná byl způsob ztvárnění děje maximem.
Každopádně propadák to není, takže asi 3/5.

Palele
22.06.2022 2 z 5

Podle popisu to vypadlo zajímavě, docela jsem se těšila, ale nakonec jsem se celkem nudila. Nemělo to spád, postavy takové nemastné, neslané. Dočetla jsem se sebezapřením.

Ovecka_Saki
09.06.2022 3 z 5

Neurazilo, nenadchlo. Hlavní ženská postava naprosto naivní blbá kráva. Nejvíc se mi líbila postava Felixe. Při čtení jsem se 2x fakt nahlas musela rozesmát, připadalo mi to už fakt jako bizarní (i když ani to není ten správný pojem), přitažené za vlasy, nebo veliký pech nevím. Ale rozesmálo mě to dost. Velmi akčně napsané, já se jen divím, že toho hlavní postava Jacka tolik vydržela a že všechny zbraně byly funkční, byť je pořádně vymáchali ve vodě. A ten klišé konec jsem přesně čekala, ale ve skrytu duše jsem si přála, aby to neskončilo tak jednoduše, tak filmově, tak hollywoodsky. Ještě, že ta kniha měla jen tak málo stránek, víc času už bych ji obětovat nechtěla, už by mě to absolutně nebavilo.

Hope80
15.04.2022 4 z 5

Kniha byla zajímavá, úplně jiný žánr než jsem doposud četla a běžně čtu. Některé pasáže byly napínavé a zjišťovala jsem, že se ženu s postavou, abych jí popohnala. Bylo příjemné přečíst si knihu s úplně jinou tématikou.

biki
09.04.2022 5 z 5

Autor ve své prvotině prostě nezapře své povolání - mimo jiné pracuje jako scénárista.
Naprosto strhující akční příběh, od kterého jsem se nemohla odtrhnout, až jsem skoro zapomněla odejít do práce. Tak trochu kontroverzní hlavní hrdina, jeho společnice, která má také své tajemství a jisté postranní úmysly, a pak celé panoptikum postav a postaviček dozorců a vězňů, které autor dokázal výstižně charakterizovat třeba jen pár slovy. Katastrofická situace, která vyhrotila situace mezi vězni do brutálních střetů, a která donutila zúčastněné ukázat, co v nich opravdu je. A ve většině případů to vůbec nebyl pěkný obraz, i když i mezi vězni se pár výjimek našlo. Celým tím chaosem a bojem o život se pak proplétala linka Jackova činu se závěrečným zdrcujícím odhalením.
Rozhodně v knize nehledejte žádné hlubokomyslné úvahy či onen imaginární přesah ( i když Jackova linka ...). Je to zkrátka řemeslně dokonale zpracovaný akční příběh, podle mého mínění přímo předurčený ke zfilmování.

Autorovy knížky

Paul Herron (p)
skotská, 1975
2022  74%Útěk z pekla

Kniha Útěk z pekla je v

Přečtených73x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce110x
Chystám se číst84x
Chci si koupit19x
dalších seznamech3x