Útěk z pekla

Útěk z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404826/bmid_utek-z-pekla-AiS-404826.jpg 4 28 8

Strhující příběh zapomenutého uprchlíka z Osvětimi. Nacistickým koncentračním a vyhlazovacím táborem Osvětim (Auschwitz) prošlo během druhé světové války několik milionů lidí z celé Evropy. Nejméně 1,3 milionu z nich zde zemřelo. Z tohoto pekla na zemi se pokusilo utéct jen asi osm stovek vězňů. A pouze 144 z nich se to prokazatelně podařilo. Jedním z nich byl Arnošt Rosin, židovský rodák ze slovenské Sniny, který z Osvětimi uprchl dramatickým způsobem v květnu 1944 s polským židem Czeslawem Mordowiczem. Rosinovo jméno po válce upadlo v zapomenutí, přitom ale právě jeho a Mordowiczovo svědectví zásadním způsobem potvrdilo a doplnilo proslulou zprávu jejich předchůdců Vrby a Wetzlera o zločinech páchaných nacisty v koncentračních táborech. V této bohatě ilustrované knize zkušeného autora literatury faktu, který se s Arnoštem Rosinem osobně znal, se strhující příběh jednoho z neprávem zapomenutých hrdinů holocaustu dočkal vůbec prvního uceleného zpracování.... celý text

Válečné Literatura slovenská Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Útek z pekla , 2017


více info...

Přidat komentář

Denny456
15.01.2023 5 z 5

Skutečný příběh a skuteční lidé. Toto téma je teď hrozně čtené a když jsem se brouzdal těmi vymyšlenými příběhy, tak mě to dost ničilo, ale tohle je jiné povídání. Vřele doporučuji.

DědaMráz
27.02.2021 4 z 5

Pod komentář čtenáře "hopla" bych se klidně podepsal.


hopla
09.03.2020 4 z 5

Podtitul českého vydání je trochu zavádějící. Výraz "strhující příběh" navozuje dojem, že bude v knize převážně líčen dramatický útěk a jeho okolnosti. Originální slovenský podtitul byl výstižnější. Ve skutečnosti je kniha spíš kompilací známých faktů o koncentračním táboře Osvětim a obecně o událostech té doby, doplněná o životní příběhy několika úspěšných uprchlíků, s důrazem na jednoho z nich, neboť se s ním autor v mládí setkával.
Každopádně je však dobře, že zůstane zachován i tento životní příběh. Příběh člověka, který svých zážitků nevyužil v dalších letech ke svému zviditelnění a zůstal dál skromným a téměř neznámým. Možná na to měla vliv i poválečná situace na Slovensku, jak je v knize zmíněno: "Slováci jsou podivní lidé. Říkali si mezi sebou — tys měl štěstí, tvůj žid se nevrátil, nemusíš mu nic vracet."
Malá poznámka k jinak kvalitnímu překladu: česky štrůdl, nikoliv štrúdl (s. 14).

genie
02.02.2020 4 z 5

Dobře zpracovaný příběh a Osvětim zase z trochu jiného úhlu pohledu – člověka, kterému se podařilo utéct. Autor nejde do přílišného detailu, uvádí relativně stručná fakta a zasazuje je do celkového kontextu té doby, to důležité tu však čtenář najde. Navíc je kniha doplněna mnoha fotografiemi.

Iki1
28.01.2020 5 z 5

Výborně zpracovaná literatura faktu. Právě příběh jednoho slovenského Žida velmi plasticky zachytil tehdejší život a nevyhnutelnou smrt Židů v nechvalně proslulém německém koncentráku. Doplněno mnoha fotografiemi i stručnými osudy hrdinů a antihrdinů dává vyniknout perfektní autorově práci.

Anna27
19.07.2019 5 z 5

Perfektní knížka. Jsem ráda, že byl příběh pana Rosina zpracován. Zasloužil si to, byl to opravdový hrdina. Je to svědectví o tom,že spousta lidí se mohla za války zachovat jinak a pomáhat, záleželo jen na charakteru a volbě člověka. Knihu doporučuji.

LiloCZ
22.06.2019 5 z 5

Velmi čtivá kniha doplněna fotografiemi. Zajímavý příběh, který stojí za přečtení.

Astarothh
21.04.2019 5 z 5

Tato literatura se prostě nikdy nezají...