Utajená svatba

Utajená svatba https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20940/utajena-svatba-20940.jpg 3 14 5

Novela z prostředí Židovského Města pražského na přelomu 16. a 17. století. Kniha je dalším příspěvkem k bohaté literatuře věnující se postavě rabína Löwa, údajného stvořitele legendárního Golema. Mladá studentka a průvodkyně ze současné Prahy se setká s tajemnou dívkou. Ta jí předá tajemství o životě rabi Löwa, který se na sklonku života oženil se sirotkem Evou, aby jí využil pro zahřívání svého lože, jako král David otrokyni Abizag. Vše ale pochopitelně dopadne jinak. Nakonec dívka mizí po přiznání, že je sama tou Evou a studentka neví: Byl to všechno jen sen?... celý text

Přidat komentář

Nofar197
14.02.2023 5 z 5

Rok 1999. Studentka a průvodkyně Jana se u Salounova sousoší na Mariánském náměstí setkává s tajemnou dívkou Evou a s pomoci jejího vyprávění se presouva na Židovské město pražské, do ulicek, domu a synagog opredenymi mnoha pověstmi.....
Rok 1599 - inteligentní a pohledná Eva je vychovatelkou v dívčím sirotčinci, kde mimo jiné učí dívky nejen vyšívání a jiným dovednostem, ale také číst a psát. Přijde den, kdy se Eva dovídá, že byla vybrána pro zvláštní úkol v domě proslulého rabbiho Lowa.......
Současně s osudy Evy čtenář sleduje i nezvyklý osud Rivky Tikotinove (Tiktinove), pozdější autorky spisu Meneket Rivka. Tato žena skutečně existovala, je smutnou skutečnosti, že se o jejim životě nezachovaly žádné podrobné zprávy. V té době patřil přinejmenším v zemích, kde vládli Habsburkové, svět vzdělání téměř výhradně mužům. Jen málokterá žena měla štěstí, aby se mohla učit, číst knihy a s jejich pomocí objevovat vnější svět.
"Protože jsem chtěla studovat. Protože vy, muži, si napřed vymyslíte zákazy a pak nám vyčítáte, že jsme uskocne a prolhane, protože my, které Hospodin obdařil rozumem a touhou po poznání, chceme studovat jeho zákony a poznávat svět, který stvořil...... "
"..... Vždyť můj rukopis Rivcina chůva dosud nemůže být vydán. Jen proto, že ho napsala žena. Jen proto, že ho napsala žena. Právě včera u nás byl Pankratius Roder ( který postavil Maiselovu synagogu). Věnoval mi knížky veršů od Gaspary Stampove a Vittorie Colonove, která byla přítelkyni Michellangela..... To ti nic neříká, viď? Ach Evo, jak málo toho víme. A jak se všichni tady snaží, abychom toho věděli ještě min. V Itálii už před padesáti lety básnířka tiskem vycházely milostné básně a já tady nesmím dát vytisknout ani knížku s návody, jak vést domácnost.
Já vím, že ty básnířky nebyly Židovky. Jenže já v celé habsburské říši neznám ani jednu básnířku...... "
Zda je pověst o proslulém Maharalovi a Evě - Abizag( hebrejsky Avisag), inspirovaný biblickým příběhem krále Davida, pravdivý nebo ne, záleží na naší fantazii. Každý ať si vybere sám. Je to pěkný příběh, ze kterého dýchá tajemno vlastní tomuto koutu Prahy. Tuto knihu jsem si koupila kdysi v Liberci, kam jsem se vypravila na Den otevřených dveří v tamní synagoze. Nechybí ani krásné ilustrace Tomáše Rizka.

madem
07.07.2022 3 z 5

Nějak mě neuchvátilo. Seznámíte se s jednou dívkou a víte hned, kdo to je i to jak skončí.


mot33
19.01.2018 1 z 5

Nevím nevím spíše odpad z této tématiky asi to horší co jsem četl kulantně řečeno.

Květinka008
22.08.2017 3 z 5

Zajímavá novelka ze židovské Prahy, zmiňující reálné i fiktivní postavy. Čte se rychle a lehce, zanechá nezachytitelný lehký dojem... Vadily mi jen vsunuté minipříběhy vedlejších postav, podané jako vzpomínka v dané chvíli.

bábuška
22.02.2017 4 z 5

Další tajemný příběh ze staré Prahy. Velice zajímavá kniha, pěkné čtení.