Úsvit temna

Úsvit temna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506200/bmid_usvit-temna-IZR-506200.jpg 4 48 14

Úsvit temna série

1. díl

Prastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové dávno zemřeli, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Minulost si pamatují jen Správcové, kteří přísahali chránit lid, pokud se Temný pán někdy vrátí. Šestnáctiletý Will je na útěku. Pronásledují ho vrahové jeho matky. Když se ale od starého sluhy dozví, že jeho osudem je bojovat po boku Správců, Will začne pronikat do tajuplného umění magie, v němž musí být vycvičen, aby mohl sehrát svou roli v nadcházející bitvě proti Temnému pánu. První díl nové fantasy série pro fanoušky Leigh Bardugo a Victorie Aveyard.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Dark Rise , 2021


více info...

Přidat komentář

Kate3003
08.01.2024 4 z 5

Tahle kniha mě velmi překvapila. Vyhlídla jsem si ji hned po jejím vydání podle obálky a schválně jsem nevyhledávala recenze abych si nevytvořila již dopředu nějaká očekávání. Takže když se mi kniha dostala do ruky tak jsem něvěděla co přesně čekat a těšila jsem se co mě v příběhu potká.
Autorka nás hned ze začátku hodí do příběhu bez jakékoliv přípravy či informací o světě takže chvilku trvalo než jsem se ve všem zorientovala. Přesto byl příběh už od začátku celkem poutavý. V ději se našlo pár nudnějších částí, které mě až tolik nenadchly, ale celkově jsem si čtení užila.
Výtku bych měla k občasnému opakování určitých situací, ale naštěstí to nebylo nic až tak hrozného a dost dobře to vyvažovali jednotlivé zvraty. Autorce se několikrát povedlo velmi překvapit a většinou jsem určité věci dokázala odhadnout až těsně předtím něž se staly. Takže oceňuji že příběh není nijak předvídatelný a dokáže překvapit.
Autorka má velmi příjemný styl psaní a i přes počet stran se kniha četla velmi dobře. Jednotlivé postavy byli poměrně sympatické a líbil se mi jejich vývoj v ději a jejich nepředvídatelnost. Velmi dobrá byla i chemie mezi jednotlivými postavami a interakce mezi nimi mě opravdu bavila.
I když je konec vlastně otevřený tak děj tohoto dílu byl tak nějak uzavřen. Po zvratu na konci jsem opravdu velmi zvědavá jak se bude děj dále vyvíjet a jakým směrem se jednotlivé postavy vydají. knihu mohu za sebe doporučit.

M.C.SMITH
28.10.2023 4 z 5

Od knihy jsem neměla velká očekávání a hle, byla jsem velmi mile překvapena.
Konec mne dostal a mé srdénko zaplesalo, jelikož mám ráda zvraty a překvapivá rozuzlení.
Těším se na další díl.


whiolet
12.10.2023 3 z 5

Ačkoliv tam bylo několik dost zajímavých zvratů, kniha jako celek mi přišla průměrná a nijak zvlášť mě nezaujala, bohužel.

Rowana
27.08.2023 5 z 5

První díl nové fantasy série, která mě lapila a doufám v brzké pokračování. Příběh je čtivý, zpočátku matoucí, protože se bez vysvětlení na čtenáře navalí hromada informací, jako kdyby bylo samozřejmé, že už dávno ví. Ačkoliv si postupně teprve musí skládat jednotlivé střípky celého světa dohromady. A je to svět opravdu fascinující. Zvraty dokáží dostat do kolen. Postavy mi byli sympatické, i ty které se mohou jevit malinkou otravně. Všechny mají svou hloubku a určitý charakter.

Teriiii
08.07.2023 5 z 5

Začátek téhle knihy byl pro mě trochu rozpačitý. Autorka se totiž s vámi nemaže a rovnou vás hodí do vody a starejte se. Přiznávám, trochu jsem se v tom plácala, tím spíš, když v prologu poznáte dvě postavy a první kapitola a následně ty všechny další jsou o někom jiném. Když se do toho ale pomalu začnete dostávat a postupně chápat souvislosti, ještě se rádi k prologu vrátíte. Já ho četla asi 3x, aby mi nic neuniklo.
Hlavním hrdinou tohohle příběhu je chlapec Will. Poznáte ho v první kapitole, kde vám pomalu začne dávat indície, co se mu stalo a proč je tam kde je. Na útěku. Ale není jediným hlavním hrdinou, druhým je dívka Violet, ke které jsem si hledala cestu delší dobu, ale nakonec si ji taky oblíbila. Je tu ale i spoustu vedlejších postav, které jsem si moc oblíbila jako třeba Cyprian, Justice nebo James. Jamese jsem považovala za nejzajímavější postavu celé knihy a na konci se k němu přidal i sám Will.
Děj jako takový je hodně zajímavý, protože se ocitáte v tuším 19. století. V Londýně, kde lidé o existence magie nemají ani tušení. Jediní, kdo si pamatují dobu, kdy ve světě vládla magie, jsou takzvaní Správci, který se snaží zabránit tomu, aby znovu povstal Temný pán. Řekla bych, že prvních 200 stran je hodně vysvětlovacích, ale potom je to už jen jízda.
Střídá se zvrat za zvratem a já prostě nemohla dát knihu z ruky. Četla jsem ji pořád, každou volnou chvilku. A ten konec? Jako nápověd tam bylo spoustu, když si to zpětné procházím, ale stejně mi to nedošlo.
Šíleně se těším na další. To čekání bude mučení. Prostě doporučuji!

Carol1122
18.06.2023 5 z 5

To byla jízda od prvního písmenka až po to poslední! Na knížku jsem narazila zcela náhodou, ale musím říct, že by si zasloužila více pozornosti a větší promo. Postava hlavního hrdiny Willa mi byla od začátku velmi sympatická, líbilo se mi, že konečně máme i hlavního hrdinu v mužské verzi žánru fantasy. Celkové zasazení doby i místa Londýna byl velmi příjemné, mapa je krásně udělaná a možná bych z prostředí Londýna očekávala jen trochu více akce. Autorka píše velmi čtivým stylem, nenechává nás ani na chvíli vydechnout a akce a napětí je na každé stránce. Postavy jsou skvělé vykresleny a celkově vše do sebe bravurně zapadlo. Možná bych jen čekala více rozvinout hlavní zápletku a klidně trochu delší vývoj příběhu, ale toho se určitě v dalších dílech dočkáme. Celkově hodnotím opravdu na plný počet bodů, protože mě knížka opravdu bavila a těším se na další pokračování. Pro někoho, kdo tápe, zda číst, je to takový mix legendy o králi Artušovi a Čarodějova učně. Ale prvky originality tam jsou a opravdu budou hodně čtenářů bavit:)

Luccinda
23.05.2023 2 z 5

Už dlouho jsem nečetla knihu, která by byla od samého začátku takhle akční, jako byl právě Úsvit temna. Hned na prvních stranách se můžete těšit na napínavé boje v přístavu historického Londýna, při kterém se postupně odkrývají první tajemství a záhady tohoto fantasy světa. Vypadalo to hodně slibně. Brzy ale začalo tempo příběhu opadávat a spolu s ním i moje nadšení. A ta křivka bohužel udržela klesající tendenci až do konce.

Jakmile skončila počáteční akce, knížka mě hodně rychle přestala bavit. Postavy byly ploché a za těch necelých 500 stran jsme je ani neměli šanci pořádně poznat. Prostředí Londýna bylo brutálně nevyužité, stejně jako cech tajemných Správců nebo magie. Kniha byla neskutečně zdlouhavá a nebylo tam nic, kvůli čemu bych chtěla ve čtení pokračovat. Nehledě na to, že jsem celou dobu měla pocit, že nečtu young adult, ale hodně špatně napsanou middle-grade. Vlastně až na ten začátek nemám nic, co bych mohla na knize pochválit. Tohle byl z mojí strany krok vedle. Jo a mapa? Obvykle jsem z nich nadšená, ale tady byla mapa nejenom nepřehledná, ale navíc úplně zbytečná.

KatChiss
22.05.2023 4 z 5

Úsvit temna nám @penny_and_books představila na Blogerském dýchánku. Mimojiné jako knihu pro fanoušky Leigh Bardugo. Jelikož se mezi ně řadím a zaujala mě jak obálka, tak anotace, rozhodla jsem se si knihu přečíst. S Marky (@endlessbibliophile) jsme ji zařadily do našeho společného čtení #ctisnami.
.
Hned na první straně se odehrává rvačka na lodi, která mě vtáhla do děje. Nesmírně mě to chytlo a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Asi třetí den společného čtení se začalo tempo zpomalovat; dozvídali jsme se více informací o světě, kde kromě obyčejných lidí žili Lvi snažící se přivést na svět Temného krále a Strážci se zvláštními schopnostmi ochraňující Poslední plamen. Poznávali jsme postavy, jejich minulost a motivy. Nebyla jsem už tolik zapálená, ale stále mě čtení bavilo. Stala se spousta věcí - některé mě naštvaly, jiné příjemně překvapily.
.
Ve skupině našeho společného čtení se názory na tuto knihu lišily - jeden tábor nebyl vůbec nadšený, druhému se kniha líbila. Já naštěstí patřím do toho druhého. Ano, nějaké mouchy by se našly (ehm postava Katherine ehm), ale já jsem spokojená a těším se na pokračování :))

Akléda_
05.05.2023 5 z 5

Uhuuu tak tady jsem vůbec nečekala, že by to mohlo být tak dobré a ono jo! Tohle mě extrémně bavilo, v tom, kolik zvratů se v knížce nachází mi to připomínalo Ranhojičku, stejně tak jako to, jak moc mě jednotlivé zvraty dokázaly překvapit a to jak v průběhu celé knížky, tak hlavně ten na jejím úplném konci. Líbila se mi ta magie, jak se to odkazuje na starý svět a vlastně nikdy nemůžeme vědět kde nás co čeká. Líbilo se mi, jak to bylo celé magií propletené a zároveň to bylo takové hodně temné. Willa, Violet, Stařešinu i Správce jsem si zamilovala, stejně tak jako to prostředí a historky, které se k historii světa vážou. Líbilo se mi, kam se děj ubíral a jakým způsobem. Z romantické linky jsem trochu rozporuplná, vlastně nevím jestli bych ji romantickou linkou úplně nazvala, ale to co se tam tvoří bude ještě hodně zajímavé. Druhá polovina knížky byla fakt extrémně akční a já nedokázala přestat číst. Na to, jak je knížka obsáhlá jsem měla přečteno za chvilku a fakt jsem si to moc užila. Jen teda moc nechápu tu mapu na začátku, přišla mi docela zbytečná, orientovat se dá úplně v pohodě i bez ní.

jjanca
27.03.2023 3 z 5

Po prečítaní knižky mám rozporuplné pocity. Začiatok ma mega zaujal, hneď som sa začítala. Stred bol veľmi pomalý a celé sa to hrozne vlieklo. Potom zase posledných 100 strán som zhtla ako malinu. Pôvodne som sa do pokračovania nechcela pustiť a hovorila som si, že som šliapla vedľa, ale po tom záverečnom zvrate som fakt zvedavá, kam autorka príbeh zavedie.

Slůník
15.03.2023 4 z 5

Po všech těch zvratech vůbec netuším, kam autorka příběh zavede příště. Přeju si, aby Willova laskavá slova platila i pro něj samotného.

Iva095
23.02.2023 4 z 5

Od této knížky jsem vůbec nevěděla co mám čekat. I přes to, že se dobře četla, příběh pěkně plynul tak mi tam prostě něco chybělo. Ze začátku to vypadalo, že to bude jedna velká jízda, ale to najednou zmizelo. Příběh byl až moc klidný a vlastě jediný velký zvrat se stal na konci což se dalo čekat, když je to první díl série. Nebylo to špatné čtení. Bylo to takové neurazí nenadchne.

Laerry
22.02.2023 5 z 5

Skvělá knížka s rychle ubíhajícím dějem a nečekanými zvraty (hlavně ke konci). A jelikož jsem si přečetla předešlou autorčinu "adult" sérii "Captive prince" (která byla dost drsná a explicitní), tak jsem rozhodně zvědavá, jak si tenhle YA příběh bude vyvíjet dál.

DreamerX9
16.02.2023 1 z 5

Kniha začala v takovém prazvláštním duchu a v některých chvilkach tak pokračovala. Od začátku je jasné o jaký typ půjde (lgbt) což není špatné pokud je ale linka propracovanější a ne stejně plochá celý děj. Žádné extra zvraty jen život několika lidí ve staré Anglii se špetkou magie. Musím autorce připsat body za čtivost a slovní zásobu a taky originální obálku knihy. Toť ale vše. Věřím ale že si najde své čtenáře

Štítky knihy

pro děti od 13 let

Autorovy knížky

C. S. Pacat
australská
2023  84%Úsvit temna

Kniha Úsvit temna je v

Právě čtených2x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce74x
Chystám se číst110x
Chci si koupit54x
dalších seznamech3x