Upír z Gorjanců

Upír z Gorjanců https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16774/bmid_upir-z-gorjancu-4r2-16774.jpg 3 17 4

Roman je chudý student literatury. Jeho život byl zcela normální. Ovšem až do té doby, než potkal krásnou záhadnou dívku, Lenoru. Byla to láska na první pohled. Dlouho neměl možnost se s ní seznámit, až jednou přišla na přednášku Romanova profesora Hypolita a sedla si vedle Romana. Po přednášce šla s ostatími studenty do hospody. Když ji šel Roman doprovodit na cestě domů, skončili v bytě jeho přítele Rodina. Po vášnivé noci se však dlouho neviděli. Když se po nějaké době setkali podruhé, Lenora řekla Romanovi, že se bude vdávat. Neviděl ji dlouhých devět let. Roman byl Lenorou téměř posedlý, viděl ji všude, psal o ní a pomalu se propadal do snového světa. Jeho práce knihovníka jej v této fantazii podporovala. Dokud ji nepotkal na místě, kde ji uviděl prvně - na hřbitově u hrobu Kartnervaldů. Lenora chtěla po Romanovi, aby ji unesl. Když za ní ale přijel, zjistil, že už to udělal někdo jiný. Roman se tedy vydal pátrat po Lenoře.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Vampir z Gorjancev , 1979


více info...

Přidat komentář

Terror
25.12.2020 4 z 5

Poprvé jsem četl jako puberty-boy, takže mne naprosto uhranuly popisy erotických setkání hlavního hrdiny a Lenory. Ach, salamandry... :-)
Jinak jde o knihu veskrze průměrnou, hodnotím jen po ráně nostalgickou palicí.
A co se týče originality... Opravdu jsem jediný, komu došlo, že jde o prachsprostý plagiát Polanského filmové klasiky Ples upírů?

Chingiz
24.02.2019 3 z 5

Čítal som to pred sto rokmi, v čase, keď ma intelektuálština spojená s mysteryóznymi vecami bavila. Potom znova, v inom storočí a v čase, keď ma už dávno baví iba chovať si pár ovečiek, v lete si večer sadnúť medzi ne a dať si dobrú detektívku. No a preto tri hviezdičky. Vtedy by som dal päť, dnes by som zastal pri dvoch. I tak musím uznať, že Dolenc napísal svoj upírsky román originálne. Neopisoval, nenakúkal do cudzích zošitov. A to samotné je v tejto tematike velká vec. Roman a jeho (poeovská - odpusťte ten novotvar) upírska dievčina Lenora sa motkajú v temnom príbehu bez ambície byť niečím iným než obstojným komorným mystery príbehom. No zároveň nemöžem nepovedať, že Dolenc je znamenitý autor. Fakt to vie - lebo čítate to a ste tam, vnútorným zrakom to vidíte trojrozmerne a v temných farbách. Hoci vás to möže a nemusí baviť.


mutace
20.03.2012 1 z 5

Četl jsem to již dáno, akorát si vzpomínám, že jsem se do toho musel dost nutit.

Bytost na cestě
18.01.2012 2 z 5

Jedna z mých prvních knih o upírech :-)

Štítky knihy

upíři slovinská literatura

Autorovy další knížky

Mate Dolenc
slovinská, 1945
1988  59%Upír z Gorjanců
2006  86%Moře v čase zatmění slunce