Umění nové doby

Umění nové doby https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101917/umeni-nove-doby-101917.jpg 5 5 1

Závěrečný svazek velké čtyřdílné encyklopedie výtvarného umění, vzniklé za vedení známého francouzského historika a teoretika umění René Huyghe Umění a lidstvo vydané francouzským nakladatelstvím Larousse, podává přehled evropského umění 19. a první poloviny 20. století a novodobého umění Blízkého a Dálného východu. Jednotlivé kapitoly seznamují s problematikou dané epochy,charakterizují základní rysy hlavních uměleckých směrů a uvádějí stručný historický přehled podle zemí. Výklad provázejí černobílé a barevné reprodukce typických uměleckých ukázek (1172 černobílých a 50 barevných reprodukcí). ... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L´Art et l´Home , 1961


více info...

Přidat komentář

nightlybird
28.12.2011 5 z 5

Závěrečný svazek této jedinečné encyklopedie nijak nepokulhává za předchozími, zajímavá je především 2.kapitola popisující výtvarné umění v pro nás i v dnešní době ne příliš známých a dostupných oblastech Blízkého východu, Indie, Číny a Japonska.
Myslím si, že celá encyklopedie je výborným pomocníkem, pokud se chcete seznámit - ať už z jakýchkoliv důvodů - se světovým výtvarným uměním. Existuje řada publikací, které se tímto tématem zabývají - výhodou této je, že jsou soustředěny informace chronologicky a celosvětově na jednom místě, je relativně stručná (v porovnáním třeba s Matějčkovými 12 dílnými Dějinami umění) a relativně nová (tedy s moderním pohledem na jednotlivé etapy výtvarného umění a s kvalitnějšími reprodukcemi) a mohu ji tedy klidně všem zájemcům o výtvarné umění doporučit.

Autoři knihy

René Huyghe
francouzská, 1906 - 1997