Uličník od Písecké brány

Uličník od Písecké brány https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115262/ulicnik-od-pisecke-brany-115262.JPG 5 3 3

Autorovy vzpomínky na ne příliš šťastné dětství ve dvacátých a třicátých letech 20. století vydané formou klukovského románu. V první části knihy, kterou autor nazval "Talisman", se hlavní hrdina Martin musí vypořádat s problémy, které by nevyřešil mnohý dospělý. Neuspořádáné rodinné vztahy, ztráta sourozenců i častá stěhování. Ve škole se setkává se šikanou ze strany některých spolužáků i učitelů. Dokončí obecnou školu s výborným prospěchem, ale nemůže pokračovat ve studiu na gymnáziu. Je doba hospodářské krize a rodiče na tom nejsou s penězi nejlépe. Ve druhé části, nazvané "Cesta k modrému životu" se osud chlapce obrací k lepšímu. Stává se členem skautského oddílu a mezi kamarády zapomíná na všechna příkoří. Ke knize je připojena autorova vzpomínka na skautská léta a stručný životopis jeho nejlepšího kamaráda ze skautského oddílu a pozdějšího válečného hrdiny, letce, Jana Matějky.... celý text

Přidat komentář

jarabr
06.05.2018 5 z 5

Takový strakonický "Malý Bobeš". V pěkném vyprávění podaný příběh samotného autora, popisující nelehké dětství a postupně se zlepšující situaci v rodině během dospívání. Bez obalu podané neduhy tehdejší doby (hospodářská krize, nedostatečná kvalita bydlení, nemoci před objevem antibiotik) a zároveň objevování skautingu, který byl v té době na svém začátku. Od p. Vydry jsem přečetl všechnu beletrii co napsal a tahle kniha se mi líbila nejvíc. Možná i proto, že znám Strakonice a okolí a celá kniha se odehrává v tomto prostředí, takže si člověk dokáže dobře představit místa, která popisuje.

Turlogh
04.12.2017 4 z 5

Přiznám se, že při začátku knihy jsem se počal domnívat, že jde o jakýsi sociální román z chudého prostředí, odehrávající se za první republiky, což vskutku není můj oblíbený druh četby. Stále jsem čekal, kdy roli v knize začnou hrát v popisu ohlašováni skauti až jsem se nakonec dočkal. Hlavní hrdina knihy je chlapec Martin, který by v některých svých úvahách a činech mohl být vzorem i slavnému Mirkovi Dušínovi, což mne vedlo k zamyšlení, zda se toto takto skutečně odehrálo anebo zda-li byl autor, skaut Stanislav Vydra veden při vyprávění příběhu chvályhodným úmyslem zapůsobit pozitivně na mladou generaci a nabídnout jim vzor vhodný k následování. Jelikož kniha je rozdělena na dvě části, Talisman a Cesta k modrému životu, viděl bych hodnocení prvního dílu tak na dvě a půl hvězdy a druhého na čtyři. Jak jsem psal, ten první díl mi připomínal sociální román, druhý, který je naštěstí pro mě delší, je už pro mě zajímavější a hlavně konečně tam jsou skauti! Kniha je velmi vhodně doplněna staršími fotografiemi, zachycujícími děje dávno minulé a na konci je zajímavý článek o autorovi a jeho kamarádovi Janu Matějkovi s dalšími fotografiemi. A jelikož jsem historik amatér, toto je pro mě kapka převažující hodnocení knihy na čisté čtyři hvězdy. Přeberte si to každý sám neboť tuhle náročnou a zajímavou knížku není snadné představit a zhodnotit. A snad právě proto nevím, zda doporučit knížku úplně mladým čtenářům, spíše tak od 13 let nahoru včetně dospělých. A nevím, zda-li ti dnešní, třináctiletí až patnáctiletí hoši a děvčata zdolají úspěšně první díl... Nazdar!


Kloky
30.01.2015 5 z 5

Kniha je napsána poutavě. U některých pasáží jsem si říkala, že nemohou být ze skutečného života autora, že se v nich snoubí moc náhod najednou, ale dřív to tak asi bylo a knize tyto pasáže dodávají své kouzlo. Je to taková jiná foglarovka, přišlo mi, že měla trochu jiný nádech, než knihy od Foglara, ale nesla stejné poselství.

Štítky knihy

skauting skauti Strakonicko

Autorovy další knížky

Stanislav Vydra
česká, 1919 - 2009
2001  80%Tajemství ztraceného tábora
2006  70%Proč a zač bojovali?
2004  93%Uličník od Písecké brány
1996  80%Za zlatem v zemi Gabreta
1992  70%Ve znamení lilie

Kniha Uličník od Písecké brány je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x