Ulana

Ulana https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92305/ulana-92305.jpg 4 5 2

Baladický příběh o lásce polského zemana k ženě vesnického hrnčíře je naplněn nejen kouzlem života prostého lidu v zapadlém Polesí, ale i tragikou opuštěné ženy. Tragický osud Ulany, krásné ženy hrnčířovy, která vzplála láskou ke šlechtici, pro svou lásku vše obětovala, když poznala, že u něho šlo jen o chvilkový rozmar, skončila sebevraždou. Ulana se stala předlohou Moniuszkovy opery Halka.... celý text

Přidat komentář

žlučníkář
28.04.2022 4 z 5

Trošku mi ta situace s Ulaniným starym připomínala případ, kdy říká bába dědkovi: Dědku, vylez z tý vany, nastydneš se a umřeš. A dědek vylez, nastyd se a umřel.
Starýmu taky radili, že když na jeho starou mladou miss ukrajinsko polský hranice má mlsnou i místní majitel všeho polskýho, tak má dělat, že nic nevidí. Kdyby viděl, tak by mu třeba chtěl zapálit barák a pak by už jenom umřel.
Starej to nakonec zkusí. Zalepí si oči vodkou a nevidí, jak jeho stará šupe na zámek a jak jí ten pšonek rozbaluje, jako kdyby se dostával do pytlíku polskejch chipsů. Ulana je z toho vařená jak brambora a pán musel bejt plájboj jak sviňa, když hodila přes palubu i svoje děti. Dá se na to nahlížet i tak, že furt zlobily a celkově jí sraly.

Její starej se teda jednou pořádně nažere vodky, v hlavě se mu rozsvítí, řekne si hovno, zapalí barák a nakonec umře. Přesně tak, jak ho varovali.
A to ještě není konec. Na to, jak je to krátký, tak se stále pokračuje a moje duše plesá a pláče zároveň. Finální emoce, kterou ve mně tenhle sešit zanechal ovšem je smutek a panika z toho, že doma nemám ani slzu vodky a nemůžu si s ní zalepit oči. Poučím se proto pro příště a zajdu k židovi. Teď jsem zase odbočil a dostal se někam, kam jsem úplně nechtěl.
Takže to jelo jako po másle a krom mojí zásoby vodky jsem v tom moc nedostatky nespatřoval.

Palivo
01.07.2020 3 z 5

Bom dia.

Ulana je o tom, že manžílek odjede na služební cestu a lord z vesnice ukazuje lulana jeho manželce jménem Ulana. Jeden by řekl oh-la-la! Tato kniha se ovšem neodehrává ve Francii, ale v Polsku, takže po příjezdu nenásleduje pojídání croissántů ve třech za pomocí vidliček vyrobených z baget, ale stará dobrá nakládačka aka "polishing the wife", protože co jde Slovanům lépe, než někomu pořádně nabančit. Zdejší manžel ovšem nemá výdrž jako Rusové, a tak zase odjede, načež Ulana začne bydlet u lulana. Tady bohuže dojde ke klasickému prozření "co je v domě to už není pro mě" a kniha končí docela velkým oh-la-la.

Příjemná klasická nakládačka, 6,5/10,21


Autorovy další knížky

Józef Ignacy Kraszewski
polská, 1812 - 1887
1974  81%Hraběnka Coselová
1929  80%Stará báje
1976  70%Velký intrikán
1963  72%Ulana
1893  0%Černá hodina - svazek první

Kniha Ulana je v

Přečtených5x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x