Ukradené dívky

Ukradené dívky https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315940/mid_ukradene-divky-fgv-315940.jpg 4 37 13

V dubnu 2014 zaútočila teroristická skupina Boko Haram na vesnici Chibok v severovýchodní Nigerii a unesla 276 dívek z místní internátní školy. Zpráva o tomto činu se rychle roznesla po celém světě. Pod hastagem "Bring Back Our Girls" vyjádřili podporu i známé osobnosti jako Michelle Obamová nebo nositelka Nobelovy ceny za mír Malála Júsufzajová. Dívky z Chiboku však nejsou jediným případem. V současné době jsou tisíce žen v rukou islamistů. Wolfgang Bauer, přední německý reportér píšící pro Die Zeit, se do Nigérie vypravil v červenci 2015. Mluvil s dívkami, kterým se ze zajetí Boko Haram podařilo uniknout. O jejich únosu, o krutých zkušenostech ze zajetí, ale také o lepší budoucnosti. Kniha přináší příběhy unesených žen a podrobný popis fungování teroristické organizace Boko Haram. Popisuje historické a politické pozadí teroru a poukazuje na to, jak zničil etnickou a kulturní rovnováhu v jedné z nejrozmanitějších oblastí světa. Je to však také zpověď unesených dívek. Srdcervoucí zpověď, která vypráví o utrpení a násilí, ale i o odvaze. A o naději.... celý text

Literatura faktu
Vydáno: , Grada
Originální název:

Die geraubten Mädchen , 2016


více info...

Přidat komentář

HŠ
19.12.2023 3 z 5

Pokud člověk není úplný ignorant, tak trošku ví, co se v rozvojových zemích děje. Z knihy se člověk dozví hodně o historii Boko Haram, ale z výpovědí žen nic moc.

hey123
20.01.2021 5 z 5

Myslím si, že tuto knihu by si měl přečíst každý. Bohužel ani já jsem o této situaci, která je v knize popisována, nic nevěděla.
Některé pasáže jsou opravdu,, nechutne"tak, ze jsem na chvili musela přestat cist, abych si všechno ti násilí nevybavovala.
Příběhy žen jsou mrazive a zajímalo by mě, jak žijí dnes. Zda se s tou hrůzou, kterou prožily, naučily žít. Jsou to velmi silné ženy.


eva3992
16.05.2020 4 z 5

Nigerijské teroristické hnutí Boko Haram v roce 2014 získalo kontrolu nad pětinou území země. Sekta unáší ženy a ty poté žijí v zajetí. Autor hovořil s dívkami, kterým se podařilo uprchnout. Díky jejich vyprávění se dozvídáme, jak záhadná organizace Boko Haram funguje.

Je neskutečné, co se na světě děje, ani o tom v podstatě nevíme. Pro nás jsou nepředstavitelné podmínky života v Nigérii, natož ještě sekta a náboženští fanatici, kteří během chvilky dokáží zlikvidovat celé vesnice a městečka.
Díky takovýmto knihám jsem jen a jen ráda za místo, kde žiji a jaké lidi mám kolem sebe.

Kniha je zpracována jako delší článek v časopise. Výpovědi žen jsou prokládány fakty o Nigérii a organizaci Boko Haram. Pokud nechcete být slepí k tomu, co se kolem nás děje, určitě doporučuji k přečtení.

AniLes
16.12.2018 5 z 5

Zajímavá kniha,která se čte dobře.Občas jsem si musela dát pauzu od čtení,protože mi bylo "špatně" z toho co jsem se v ní četla.Je mi velmi líto lidí,kteří tam žijí každý den v nejistotě.Ty unesené ženy musejí být velice silné.

Jessybelle
25.05.2018 5 z 5

Kniha o drsné realitě v Nigerii... Otevře nám oči! Ovšem toto se jednou může stát i nám ... Fanatici se k nám dostávají možná už teď jako uprchlíci...

Ferratka
19.04.2018 5 z 5

Díky Ukradeným dívkám si uvědomuji, že bych si měla svůj krásný a svobodný život více vážit. Ať se nadále píšou a čtou takové knížky.

raidmnoid
24.03.2018 5 z 5

Nevím co ke knize říct. Na jedné straně je kniha, která popisuje zvěrstva, které se dějí v Africe a na druhé straně já, který se o to nikdy nestaral a bylo mu to jedno. Takové knihy jsou potřeba, protože popisují realitu, která se v dnešním globálním světě děje, a nemusím se pouze omezovat na Afriku. Na druhé straně jsme my, kteří se dívají jinam a častokrát to nevnímají = neděje se to tady, takže co je mi potom. Jenže jednoho dne dojde k tomu, že se nás tento problém bude týkat (i přes naši netečnost) a co potom. Chápu, že polemizovat nad problémem, když mám zadek v bezpečí je špatné, ale taková je doba.
Knihu vřele doporučuji, protože "otevírá oči" a !snímá růžové brýle". Zemi máme pouze jednu a vše se nás týká.

Caroline11
28.09.2017

Šílená realita, o které si mnozí znás ani nemyslí, že se někde děje. Kniha mě do sebe hned vtáhla, a do jejího dočtení a ještě nějaký čas po tom, ovlivňovala mou psychiku.

enguyen
22.09.2017 3 z 5

Bohužel jsem měla problém knihu dočíst. Nevtáhla mě do děje.

Tereza.K91
11.09.2017 5 z 5

Výborná kniha, určitě si pořídím i další knihy od autora. Mohujen doporučit.

dagmar.rub
04.09.2017 5 z 5

Tak tady mi došla slova.....tolik hrůzy a beznaděje v příbězích jednotlivých dívek a žen....dá se tohle vůbec přežít? Je nějaká naděje na lepší, důstojnější život? V zemi, kde smrt je na denním pořádku, jak kdyby nestačilo, že severní část Nigérie je díky klimatickým podmínkách chudá, ještě tam řádí Boko Haram a při občasné snaze armády o zničení či aspoň oslabení BH umírají i obyčejní lidé. Dívky, které v knize líčí svoje příběhy už nemají prakticky nic....až na jizvy na těle a příšerné šrámy na duši. I když pro ně bylo velmi nebezpečné vyprávět svůj příběh, tak chtěly všechno říct....i pro ten pocit, že je někdo poslouchá a bere je vážně.

PrincessIvi
25.07.2017 4 z 5

Vynikajuca kniha, striedaju sa tu odseky skutocnych pribehov s odsekmi faktov o celkovej historii a vyvoji sekty, clovek ziska celkovy obraz o situacii v Nigerii a utrpeni, ktore je stale aktualne a prebieha na dennej baze aj teraz.

VladkaBU
26.06.2017 5 z 5

... přečetla jsem jedním dechem. Život bez svobody, v takových podmínkách... kniha je velmi čtivá, i když z ní mrazí. O Boko Haram jsem musela googlit, dosud jsem o nich nic nevěděla

Štítky knihy

terorismus Nigérie

Autorovy další knížky

Wolfgang Bauer
německá, 1970
2016  88%Ukradené dívky
2015  77%Přes moře

Kniha Ukradené dívky je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst39x
Chci si koupit19x