Ukradené dítě

Ukradené dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21668/ukradene-dite-21668.jpg 4 45 14

Sedmiletého chlapce Henryho Daye jednoho dne unese skupina lesních bytostí, víl nebo lépe řečeno šotků. Komunitu tvorů, jejichž vzhled nepodléhá vlivu času, už tehdy ohrožuje expandující moderní společnost a vytlačuje ji z původních domovů. Šotci dají Henrymu nové jméno, Aniday, a ještě jeden dar – navždy bude vypadat jako sedmileté dítě. Podle neměnné tradice Henryho v jeho původním životě nahradí vůdce skupiny. Chlapec, který vypadá nachlup stejně jako Henry, si začíná zvykat na nový způsob života a snaží se před Henryho rodinou utajit svou pravou identitu. Talent, který má pro hru na klavír, se mu však ukrýt nepodaří. Mimořádné schopnosti, jimiž Henry Day nikdy nevládl, a nadšení pro klavír vzbudí v otci podezření, že vychovává kukaččí mládě. Henrymu se navíc časem začnou vybavovat vzpomínky na život, který vedl na jiném, místě a v jiné době, vzpomínky na německého učitele hudby a zázračné dítě. Jak Henry, tak Aniday se usilovně snaží vypátrat, kým byli předtím, než si s nimi kdosi vyměnil roli. Román Ukradené dítě je klasický příběh o hledání identity a ztrátě dětství, vyprávěný dvěma hlasy, hlasem Henryho Daye a jeho dvojníka. Zaujme především čtenáře, kteří mají v oblibě romány J. R. R. Tolkiena a které oslovily například knihy Jonathan Strange & pan Norrell a Žena cestovatele časem.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The stolen child , 2006


více info...

Přidat komentář

lucyvase4
12.10.2023 3 z 5

Co se vše může stát, když nedáte pozor na 7lete dítě? A vrátí se k vám při návratu vážně ono? Nebo je to šotek, který vzal na sebe podobu vašeho dítěte?
Tohle přesně se přihodí Henrymu Dayi. Jednoho dne ho unesou šotci, aby si s ním mohl jejich vůdce vyměnit identitu. Henry se vrací domů ale není to Henry, ten se stává Anidayem a musí žít v lese s dalšími 11 sotky. Ty loví zvěř, brouky, svírají plody a bydlí v norach. Čekají na svou příležitost stát se potvrzeným dítětem. Ale nynější Henry i Aniday si pamatuji své minulé životy a chtějí zjistit co se stalo. Henry byl před 100 lety německý chlapec jménem Gustav. Byl hudební génius . A nyní se v em hudba znovu probudila, což nechápe otec Henryho a pojme podezření. ANniday se chce dozvědět jak se má jeho rodina. Dojdou k smíření? A jak se změní Henryho život když se mu narodí dítě?
Krásný příběh, zajímavý jen psaný tak, že autor hodně popisuje přírodu a pocity než samotný dej. Tam se mnohdy nic moc neděje a u knížky se sem tam nudite.
Zajímavý příběh nebýt těch dlouhých popisu.

Andrée
02.08.2022 2 z 5

Knihu jsem četla neskutečně, ale neskutečně dlouho. Prostě jsme si nesedly a já příběh nedokážu plnohodnotně ocenit. Pro mě jedna velká nuda.


Ctenar1202
16.08.2020 5 z 5

Tuhle knihu mám doma několik let. Místní knihovna ji vyřadila a tak Kniha byla úžasná!! Takové krásné, jemné fantasy.
V knize se prolínají dva příběhy. Sedmiletý Henry je unesen lesními skřítky-šotky. Vzhled šotků nepodléhá věku, takže stále vypadají jako děti, přesto vnitřně stárnou. Šotci dají Henrymu nové jméno Aniday a Henryho ve skutečném životě nahradí vůdce skupiny, který na sebe vezme podobu Henryho. Podstrčený Henry žije v nové rodině a projeví se u něj obrovský talent k hudbě. A jelikož jak roste, ve vzpomínkách se mu vrací útržky jeho předchozího pozemského života před mnoha a mnoha lety. Jak Henry, tak Aniday pátrají po tom, kým byli v minulých životech...

Příběh se mi opravdu moc líbil. A určitě doporučuji přečíst všem nadšeným začínajícím čtenářům fantasy.

Scheila
05.12.2016 5 z 5

Tato kniha mě okouzlila, ze začátku jsem si říkala "hmm zajímavé téma" pustila jsem se do ni a vážně překvapila. I ne tak.známí autor a kniha aa přesto tak výborná. Četlo se to samo a bylo to napínavé do konce. Jen a.jen bych doporučila. :-) svět skřítků miluji. A těchto šotků se nemohu nabažit. Skutečný svět se propleta s ještě skutecnejsim svetem. Výměna dětí a to celý je to super

Kaii
11.11.2016 5 z 5

Čerstvě dočteno... Neuvěřitelná kniha... Nemám slov, pomalu nedýchám a v hrudi mám takový ten "dutý" pocit... :O

adelinka
08.10.2016 4 z 5

Príbeh založený na legende, kde v lesoch žijú malé deti, nejaký škriatkovia alebo víly a čakajú na vhodné dieťa, ktorého si potom telo privlastnia a žijú v skutočnej rodine.

Dennys
12.07.2016 5 z 5

V životě jsem krásnější román nečetla!
Už je to sice pár let zpátky, ale na tuhle knihu si moc dobře pamatuji. Děj mě naprosto uchvátil a nemohla jsem od knihy odtrhnout oči ani na okamžik. Tolik mě fascinoval způsob psaní autora tak i prostředí v němž se děj odehrává. Co bych za to dala, kdyby se mi knížka do rukou znovu dostala. A nebo do knihovničky! Četla bych jí pořád dokola.

rarášek
01.04.2016 5 z 5

Moc se mi příběh líbil. Hlavně se mi líbilo, že jedna kapitola byla z pohledu Henryho a další zase z pohledu Anidaye. Konec byl rozhodně zajímavý, oba ten příběh pro někoho napsaly, jak na konci vysvětlili. Zajímavý příběh o šotcích, podstrčených dětech a tak vůbec. Líbila se mi Drobinka a Netopýria. Obálka se mi taky líbí. Krásný fantasy příběh. :)

Hanyuu-hime
20.02.2014 4 z 5

Zvláštní. Tak bych jedním slovem popsala tento příběh. Neotřelý, zajímavý... a tak moc jiný.
Autorovi se totiž náramně podařilo zasadit postavy šotků žijících v lese s neuvěřitelnou přirozeností, tak, že nic nepůsobí, jako do knihy násilím vložené a nedávající smysl. Daří se mu držet obou linií - Jak snahy jednoho z nich vžít se opět do normálního života, tak Henryho sžívání se s údělem věčného dětství, které ale dávno postrádá ono kouzlo, co by dětství bezesporu mělo mít. Tato vyprávění se mezi sebou kapitolu po kapitole střídají a čtenář tak má přehled o dění na obou stranách, které je mu zprostředkováno Anidayem i novým Henrym Dayem. Neunikne mu nic a vše do sebe náramně zapadá. Nečekejte žádné epické dílo, ze kterého si budete okusovat nehty, při četbě byste se spíš měli připravit na zaměření se na dvě postavy a jejich životy. O tom to je a pokud k tomu takto přistoupíte, nemůže vás Ukradené dítě zklamat.

Poutnice
16.10.2013 4 z 5

Teď mě teda kapku zarazil popis, že zaujme především čtenáře Tolkiena. Jeho mám dost v oblibě, přesto mě tenhle příběh vůbec ničím nepřipomněl žádné z jeho děl ani stylem ani obsahem. Knihu jsem si půjčila prakticky omylem, nečetla jsem, o čem je, jen mě zaujal název. Byla jsem dost překvapená, když jsem ji začala číst - a taky zmatená. Nakonec se mi ale svým způsobem líbila. Je to pro mě něco nového a "neokoukaného".

KellyH
17.09.2013 4 z 5

Takové docela zvláštní čtení, když se to tak vezme. Na jednu stranu neskutečně pohádkové, na tu druhou nezvyklé a hodné zamyšlení. Navzdory nevelkému počtu stran, myslím si, že příběh byl krásně ucelený a nic tam nepřebývalo ani naopak nechybělo.

Petrapetronela
19.04.2013 5 z 5

Knížka se mi moc líbila,čte se sama....Přesně něco podobného už jsem dlouho hledala..něco kde se objevuje les-šotek-dítě-lidé...naprosto skvělá kombinace,výborný děj,prostě mě kniha nadchla-jen škoda,že nebyla knížka rozsáhlejší nebo alespoň druhý díl,určitě bych si ráda přečetla i ten.Kniha zůstane v mé knihovně a určitě se k ní zase vrátim.Za mě určitě doporučuji přečís.

anibeni
18.02.2013 5 z 5

Nádherná kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem a přitom do poslední stránky netušila, jak to vlastně dopadne...

knihař
25.01.2011

Doporučuji všem, kteří potřebují tzv. vypnout. V této knize je vše, život, fantazie, pohádka i napětí.

Autorovy knížky

Keith Donohue
americká, 1960
2009  80%Ukradené dítě

Kniha Ukradené dítě je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce34x
Chystám se číst30x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x