Udělej to jako racek. Vy... se na to!

Udělej to jako racek. Vy... se na to! https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515975/udelej-to-jako-racek-vy-se-na-towqu-bfR-.webp 4 36 10

Zatněte tipec závislosti na harmonii! Nesnášíte konflikty a je pro vás těžké s někým nesouhlasit či vyjádřit svůj názor? Nejspíš v hloubi duše jen toužíte být oblíbení a nechcete upadnout v nemilost. Všechno to vyhýbání se hádkám a nedostatek smířlivosti ale škodí zdraví, způsobuje poruchy spánku, bolesti hlavy a celkovou nevolnost. Odmítání vstupovat do jakýchkoli konfliktů a neschopnost říct ne by se daly vykládat jako závislost na harmonii – což může být problém. Ten, kdo je příliš přívětivý, se často dostává na druhou kolej a nevytváří prostor pro vlastní potřeby. A to je z dlouhodobého hlediska vyčerpávající. V určitém okamžiku člověk pod takovým tlakem exploduje nebo se zhroutí. S pomocí psychologických rad a cvičení mohou i ti největší odmítači konfliktů udělat krok k sebevědomému nastavení mysli, kdy výměnu názorů začnou vnímat ne jako hrozbu, ale jako příležitost. Protože věřit, že mlčením se problémy vyřeší, je jako zakrývat si oči ve snaze stát se neviditelným. Nedokážu si představit, že tam venku opravdu existují lidé, kteří se rádi hádají. Kteří se ráno podívají do zrcadla a spatří nepřátelský obličej, jejž o hodinu později ukazují světu v úplně stejném stavu, a je jim úplně jedno, jestli se někomu líbí, nebo ne. Kdo by něco takového chtěl? Já ne. Chci být oblíbená. A dívat se na své okolí s vlídností. Chci reagovat klidně a vyrovnaně a procházet světem s úsměvem. Harmonie jako trvalý stav – přesně takhle si to představuju. Přesto jsou chvíle, kdy se mi z mého nezměrného nutkání vyhýbat se hádkám a neshodám chce prostě zvracet. Rozčiluje mě, že se dávám na ústup, místo abych stála široce rozkročená s rukama v bok jako Wonder Woman. Především mě unavuje, že se nechovám hezky proto, že bych chtěla, ale protože to neumím jinak. Pak se totiž hned ocitnu v dalším konfliktu. - A to sama se sebou.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Kazda
Originální název:

Mach´s wie die Möwe - scheiß drauf


více info...

Přidat komentář

evik2710
09.04.2024 3 z 5

P0dle recenzí jsem očekávala od knihy víc trochu zklamání

KudrnatáHolka
26.11.2023 3 z 5

Základní a zábavnou formou psaná příručka pro ty z nás, kteří se vyhýbají konfliktům jako čert kříži. Uvede vás do celé problematiky, vysvětlí proč se některé pochody v našem mozku odehrávají a poradí co s nimi. Oťukáte si trochu i sami sebe. Na konci je slovníček několika málo odborných pojmů, které se v knize vyskytují. No a když budete chtít do všeho zmíněného "zabřednout" trochu více a do hloubky, jistě se najdou další publikace, které vám v tom pomohou.


roso.mak
14.10.2023 2 z 5

Aneb naučte se říkat NE ve zpracování pro ultrablbé.

Jaké to štěstí, že má hlavní hrdinka takovou povahu, takového přítele, takový pracovní kolektiv a kamarádku psycholožku, co ji to dokáže tak hezky vysvětlit.

Chápu, že na archetypech se to nejlépe vysvětluje, ale mě tahle forma hrozně rozčilovala, i když rady, co tam předává smysl dávají.

Jidu
10.10.2023 4 z 5

Příběh nám vypráví jistá slečna Blumenthalová, která by si pro klid a harmonii nechala líbit cokoliv.

Dělá, co ji nebaví. Přetvařuje se, bere dárky, které absolutně nejsou v jejím vkusu, a to vše pro to, aby nebyla vystavena konfliktu.

Nojo, ale je to správné? Nechat někoho utrácet peníze za dárky, které vám nevyhovují, opakovaně? Lhát, že se vám něco líbí, ať už v partnerském vztahu, nebo v tom kamarádském, jen pro to, aby nebyl oheň na střeše?

Na to je jednoduchá odpověď - ne, není! Ono to totiž jednou na povrch vyplave a z případné malé hádky je uragán výčitek, který ten druhý absolutně nemohl zaznamenat, protože dotyčný dělal, že je vše sluncem zalité, a nebo je druhá varianta - zničí to danou osobu.

A přesně to se nám tady Lea snaží ukázat. Máme zde spoustu psychologických rad. Na konci každé kapitoly je buď test, nebo nějaké cvičení či doporučení, které pomůže nejen závislákům na harmonii.

Bohužel právě za to strhávám jednu hvězdičku. Ne vždy se mi tam povedlo najít nějaké řešení pro mě. Konkrétně v testu jsem se setkala s otázkami, kde bych nevybrala ani jednu odpověď, a kvůli tomu jsem neměla příslušný výsledek.

Ale celkově knihu určitě doporučuji. Kdo s tímto máte problém a víte to o sobě - jděte do toho! Fakt vám to pomůže.

Áňa 998
19.08.2023 4 z 5

Další kniha o životním stylu, která mě zaujala především podle názvu. A kde nejlépe číst knihu s tímhle názvem jinde, než u moře? A tam bylo racků mraky! Usnete a pět potvor okolo... Vlastně se divím, že jsem neskončila jako název knihy...
.
Ale přežila jsem a vzpomněla si, že mám tuhle eknihu!
.
Takže jsem se do ní dala, a na to dopoledne to byl ideální společník! Protože konflikty, to je pro mě zapeklité téma. Já abych pravdu řekla, tak jsem hodný blbec. Radši si posypu hlavu popelem, než abych s někým válčila. A to mám stejné s hlavní hrdinkou Leou, která je zároveň autorkou této knihy.
.
Lea neumí řešit konflikty. Jsme svědky jejího života, kde velkou úlohu hraje její partner Boris, který naopak radši agresivněji řeší konflikt, než aby ho přešel. Pak je tu kamarádka Tina, která se pokouší ji také pomoci být ostřejší.
.
Kniha má 180 stran, takže to dopoledne Vám stačí. Pak je kniha rozdělena na jedenáct kapitol, kde každá končí shrnutím, testem, lekcí... A u toho se doporučuji se zaseknout. Kapitoly Vám teorii implementují do života, ale přišlo mi, že právě to shrnutí mi dalo nejvíc.
.
Opět, není to kniha, kterou budete číst jednou. Jestli máte problém s konflikty, myslím si, že Vám může pomoci a dost usnadnit život. Já se k ní v budoucnu ještě vrátím, protože kromě obsahu byla strašně čtivá a Lea se svým životem mě moc bavila!
.
Tahle kniha si zaslouží cenu nejtrefnějšího názvu!

Luci19346
05.08.2023 4 z 5

Zaujal mě název knihy a vzhledem k tomu, že mám zrovna složitější životní období, tak jsem se chtěla inspirovat, abych se tím moc netrápila.

Nicméně obsah knihy byl vlastně úplně o něčem jiném a to, o zvládání konfliktů. Autorka se musela naučit říct ne a prožít konflikt. Tudíž podle mě je název poněkud zavádějící.

Nicméně kniha se četla dobře. Střídá se linie vyprávění ze života a defacto psychologie.

Kudlanka03
30.07.2023 4 z 5

Už název nás nutí se usmát a knihu alespoň otevřít. Na 11 kapitolách nám Lea představí sebe, svého přítele Borise a kamarádku. Ale hlavně. Představí nám něco, co my osobně třeba nezažíváme, ale někdo v okolí ano a my toho třeba využíváme, máme za to, že dotyčné osobě to nevadí, může nám přece pomoci.
Myslím, že jsem v určitou fázi měsíce přesně tak milovnicí harmonie, že se chovám podobně, ale určitě si za sebou umím stát. Proto mě místy štvalo, jak se Lea chová.
Posuďte sami, jestli jste nebo nejste jako Lea.
Přednosti vidím také ve slovníku na konci nebo v testu, kdy si na sobě můžete rovnou vyzkoušet, jaký typ jste. Miluju testy. Konec je místy vytýkán autorce s tím, že je slabý a nereálný. Myslím ale, že tak, jak byl vystavěn je to správně. O reálnost myslím autorce nešlo, ale spíš o harmonii, o šťastný konec, pokud se to tak dá nazvat.
Měkká vazba dělá z této vtipné rackoviny záležitost, kterou si vezmete třeba na dovolenou.

Malinali
29.06.2023 3 z 5

Kniha je spíše příběhem, než naučnou knihou. Do osobního rozvoje bych já knihu nezařadila. Název mě zaujal, příběh mě bavil. Kniha jako takové celkově ano, ale úplně naučné - poučné to není. Spíš jen vidět pohled na svět jinýma očima.

Temika
26.05.2023 2 z 5

Každopádně, zaujal mě název :-D, pak myšlenka knihy...kniha se četla rychle.
Osobní zpověď autorky...fajn, psáno vcelku s lehkostí, ale posun v knize minimální, až ke konci...já jsem spíše opak :-D, ale bylo zajímavé si přečíst pohled někoho, kd bojuje sáme se sebou v takové míře "nesnášenlivosti konfliktu".

katerina1453
06.05.2023 3 z 5

Kniha je čtivá a prvních 30 stránek mne nadchlo, nicméně pak pro mě nějak "spadnul řetěz". Přečteno za večer, ale nemějte žádná očekávání - velmi obecné informace a autorka hodně klouže po povrchu. Vím, že to je záměrná stylizace (a u tohoto typu knihy to není klíčová věc), ale šablonovitost postav me po chvíli už taky iritovala...

Takže dá se to přečíst, ale nic moc vám to nedá...

Štítky knihy

psychologie konflikty závislosti vnitřní harmonie

Autorovy knížky

Lea Blumenthal
německá, 1983
2023  77%Udělej to jako racek. Vy... se na to!

Kniha Udělej to jako racek. Vy... se na to! je v

Právě čtených3x
Přečtených44x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst39x
Chci si koupit14x