Ubalte mne a zakuřte si až umřu

Ubalte mne a zakuřte si až umřu https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169106/bmid_ubalte-mne-a-zakurte-si-az-umru-IZK-169106.jpg 3 11 4

V knize Až umřu, ubalte si mě a zakuřte si vypráví Willie Nelson o věcech, které ho nejvíce ovlivnily a které jsou pro něj nejdůležitější, a oslavuje svou rodinu, přátele a kolegy, kteří požehnali jeho pozoruhodnou cestu. Willie vypráví o všem: o hudbě, svých manželkách, o Texasu, politice, koních, náboženství, marihuaně, dětech, životním prostředí, pokeru, koních, Nashvillu, karmě a dalších tématech. Dělí se o svoji moudrost psance, kterou nabyl za osm desetiletí, spolu se svými oblíbenými vtipy a názory přátel a jiných blízkých lidí. Půvabné a dojemné vzpomínky doplňují vzácné rodinné obrázky, krásné ilustrace jeho syna Micaha Nelsona a texty klasických písní.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Roll Me Up and Smoke Me When I Die , 2012


více info...

Přidat komentář

aseedi
18.01.2019 4 z 5

Nebuď kterén. Nebuď kterén. Nebuď kterén. Hipík na přeskáčku od srdíčka.

Sova15
05.06.2018

Knížka je zajímavá, ale zatím jsem ji odložila.


karel9045
08.10.2015

Mám Willieho rád už dobrých pětadvacet let a proto jsem pochopitelně zajásal, když se konečně na českém trhu objevila kniha, jejímž je autorem. Přestože je Nelson velmi významný zpěvák a skladatel, který zasáhl snad do všech žánrů, kolik se jich na americkém kontinentě urodilo, nedočkal se žádného překladu své biografie. A to jeho muzikantskému kolegovi Bobu Dylanovi jich u nás vyšlo už dobrých pět. Anebo Johnny Cashovi, Nelsonovu dlouholetému příteli, minimálně dvě. Takže alespoň tato malá knížka. Nutno napsat, že se skutečně nejedná o žádné veledílo. Nelson není spisovatel a nemá tudíž se psaním žádné zkušenosti. Nejzajímavější pasáže jsou ty, kde vzpomíná na svoje muzikantské začátky, na kolegy z branže, na písničky které složil nebo nazpíval. Mezitím jsou pak podivně zamíchány jeho názory na politiku, (Willie je dlouholetým příznivcem demokratické strany) na život farmářů na americkém jihu, které se svým dalším kolegou a hudební legendou Neilem Youngem podporuje sérií koncertů Farm aid, anebo prostě na život muzikanta, brázdícího Ameriku autobusem se svojí kapelou už víc než čtyřicet let. Další příspěvky v knize napsali jeho blízcí: manželka, děti, přátelé a spoluhráči, Willie ještě přidal pár vtipů. Výsledkem je pak poněkud nesourodý mišmaš, jako když vlezete do místnosti, kde je spousta zajímavých i zcela zbytečných věcí, naházených na sebe bez ladu a skladu. Kniha by zkrátka potřebovala spolupráci profesionálního spisovatele, který by jí dal pevnou strukturu, styl, zbavil balastu a rozepsal se podrobněji o Willieho hudební dráze. Snad se dočkáme příště.

Eidalon
24.08.2014 2 z 5

Kniha Willieho Nelsona nese podtitul – Úvahy z cesty. Musím říci, že všem těm, kterým Willie Nelson co by dlouholetý písničkář, autor a interpret hudby spadající v našich končinách asi do žánru folkovo_country ladění mnoho neříká, kniha moc nepřinese.

Navíc se zde nejedná ani o žádné faktograficky sestavené rektrospektivum dat o Willie Nelsonovi a tudíž se nestane ani knihou, po které by sahali novináři, či nejrůznější zájemci o život a dílo Willie Nelsona.

Kniha je spíše jen malým střípkem, z něhož je poskládán Willieho život, „výkřikem do tmy“, který má přiblížit a ještě více odhalit jeho způsob života a myšlení, pohledy nejbližších na tuto osobnost, kterou zná v Americe každý, kdo se jen trochu zajímá o styl hudby, kterou Willie již 60 let produkuje po celé zemi.

Willie Nelson měl 29. dubna (2014) 81 let a na pódiích se pohybuje již předlouhých 65 roků. Nahrál přes sto alb, hrál v několika filmech, napsal dva bestsellery známé především v Americe a předně složil desítky krásných písní, které zpíval na tisícero koncertech po celé Americe. Willie se narodil v Texasu, kde žije dodnes, střídavě se svým sídlem na Havaji. Má rozvětvenou rodinu, mnoho dětí, vnuků a pravnuků, za svůj život žil s mnoha ženami a hraje s muzikanty, kteří s ním jsou spousty let.

Willie je znám jako nespoutaný a nepředvídatelný živel, který se netajil láskou k mariuhaně, nevázanému životu, prostě bard věčně na cestách užívající si život a rozdávající svůj talent napsat a zahrát krásnou písničku o všech možných věcech, které Vás v běžném životě mohou potkat.

Kniha je nesourodý uzlíček vzpomínek samotného autora na své nejbližší, na ty nejvýznamnější okamžiky jeho života a jeho hudební kariéry, na své kolegy muzikanty, letitá přátelství a taky nakonec i souhrnem názorů na jeho osobnost z úst jeho nejbližších.

Myslím si, že je určena všem těm, kteří Willieho dobře znají a to jako člověka, autora či muzikanta a jen doplňuje „jeho obrázek“ z tzv. jiného úhlu pohledu.

Nic méně to není ani literatura faktu ani žádné plnohodnotné čtení o životě a díle Willie Nelsona, jde jen o souhrn myšlenek tak jak přišly a byly položeny na papír . . . a to bez ladu a skladu a dlouhého rozmýšlení nad jejich posloupností, prioritou či významem . . .

Štítky knihy

vzpomínky folk a country

Autorovy knížky

Willie Nelson
americká, 1933
2013  69%Ubalte mne a zakuřte si až umřu

Kniha Ubalte mne a zakuřte si až umřu je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce14x
Chystám se číst1x