Smrt

Smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271382/bmid_u-p-v-o-4-smrt-JsB-271382.jpg 4 64 8

Ú.P.V.O. série

< 4. díl >

Hellboyův tvůrce Mike Mignola ve spolupráci se scénáristou Johnem Arcudim a výtvarníkem Guyem Davisem dále rozvíjejí příběh započatý v knize Žabí mor. Novým velitelem týmu Úřadu paranormálního výzkumu a obrany se stává mrtvý vojenský kapitán Benjamin Daimio a celý úřad se stěhuje do nové centrály – obrovského po dlouhou dobu uzavřeného výzkumného zařízení, ve kterém americká vláda prováděla ve spolupráci s nacistickými vědci utajené experimenty. Nejpodivnější komiksový tým se díky tomuto příběhu o živé mrtvole, šílenství, kopí osudu a monstrózní bráně do nebes stává ještě podivnějším. Zkratka Ú. P. V. O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany, který by vám měl být více než povědomý, pokud jste někdy zavítali do světa Hellboye. Pro fanoušky rohatého bojovníka je tahle pobočná série naprostou nutností. Přestože má tenhle díl pořadové číslo čtyři, jedná se vlastně o druhý díl série Ú. P. V. O.! První dva díly byly totiž pouze sebranými povídkami náhodně vytvořenými různými tvůrci pro různé příležitosti.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

B.P.R.D.: The Dead , 2015


více info...

Přidat komentář

Norri
23.03.2023 5 z 5

2023:
Té knize skoro není co vytknout a 5 hvězdiček si zaslouží. Přesto z ní nejsem tak nadšený, jako poprvé. Kniha rozvíjí děj Žabího moru a to hned ve dvou linkách, mezi kterými kniha skáče. Abe Sapien s Kate Corriganovou pátrá po své minulosti, zatímco zbytek Ú.P.V.O. se stěhuje na nové místo, kde bude muset vymést nějaké kostlivce ze skříní. Zatímco jedna linka je romanticky smutná, druhá je akční a místy i vtipná. Dohromady to funguje jenom tak napůl. Je jasné, že to jsou dva děje, které se odehrávají současně, ale na druhou stranu ty děje spolu nemají žádnou souvislost a nepotřebují být synchronizované. Mám pocit, že to neustálé skákání neprospělo atmosféře ani jedné linky. Ale to je jenom drobnost. Knihu táhne úžasná kresba Guye Davise.

2020:
To co Žabímu moru k dokonalosti chybělo, to tady je. Kniha obsahuje dvě paralelní linie - v jedné se Ú.P.V.O. zabydluje na novém místě a ve druhé pátrá Abe Sapien po svém původu - a obě jsou perfektní. Líbí se mi i kresba, která pomáhá být sérii Ú.P.V.O. úplně jiná, než je Hellboy, a přesto mít tu správnou atmosféru. Maximální spokojenost!

Terva
21.03.2022 5 z 5

„Tenhle Žabí kult
se rychle šíří,
a přestože nevíme,
jak je to možné,
jsou pořád o krok před námi.“

Smrt krásně voní. Fakt, po rozbalení komiksu jsem ucítil doslova smrtící vůni. Už dlouho jsem nečuchal ke knihám, a tady jsem si to užil. Stejně si to užívá i tým U.P.V.O., maj totiž nového vůdce. Jmenuje se Ben Daimio a jeho zvláštností je, že byl...tři dny mrtvej a možná je to zombie. „Sice už nejsem takovej fešák, jako dřív, ale když se tak rozhlížím po týhle místnosti, jsem si jistej, že to nebude žádnej problém.“

Citát: Vaše představa o stabilitě je přivést sem kapitána....zombie?

Na kresbu Guye Davise už jsem si celkem zvykl, tak že v tomto směru jsem věděl, do čeho jdu. Naštěstí „obarvovač“ Dave Stewart nepoužívá moc ostré barvy a celý příběh se tudíž line v temnějším módu. Snad jen Liz Shermanová má ty vlasy moc rudé, ale co bychom chtěli od pyromanky, že jo? Krásně je například nakreslen dům v Littleportu na Rhode Islandu. Krásná stavba.

Citát: Bezpochyby to nebyl brilantní vědec.

Co se týče scénáře Mike Mignola a John Arcudi si jedou to své. Samá záhada, sem tam nějaké to překvapení, trocha humoru a spousty akce. Tady bych se trochu pozastavil nad poznámkami pod čarou, které připravilo Comiks Centrum. Sice tu narazíme opět na spousty odkazů, ale mě trochu vadilo, že když se zde v tomto příběhu mluví Německy, není řeč přeložena a ani není překlad vložen pod čarou na stránkách. Jinak však perfektní dobrodružství.

Citát: Nemohu žít ve lži.


Kee
07.10.2020 4 z 5

Slušně nastavená laťka, cením myšlenky a vytyčený směr.
Především Abeova soukromá linka je to, co Smrti přidává hodnotu - byť se jedná jen o krátkou epizodu, na celé knize mne zaujala nejvíce.
P.S.: Rogera mám čím dál raději.

trudoš
20.04.2018 4 z 5

Rovnou zkraje se musím omluvit předchozímu dílu, protože až tady mi docvaklo, že tvůrci mají s žabím morem širší plány. Takže když jsem posledně vyčítal uspěchaný konec, od skutečnosti jsem byl tááááááákhle daleko. Tedy ne, že by Smrt s motivem nějak pohnula, ale jede se dál a to poměrně vynalézavě, přičemž budoucnost nevypadá vůbec růžově. Navíc je, kromě úvodní povídky, celé album tvořeno jedním příběhem, což sérii jenom prospívá. O to spíš, že se nehraje podle pravidel Hellboye - tedy monstrum, prohra, magický předmět, výhra. Nehledě na to, že nováček Benjamin Daimio je sympaťák, i když vypadá jako mrtvola (no, on vlastně je). Hezky také krystalizuje homunkulus Roger, jenž začíná být skutečně zábavný (etuda s kalhotami je dokonalá). Zápletka přitom zůstává věrná klasickému hororu a pro jednou mi při čtení dokonce běhal mráz po zádech. Což je pro mě známkou, že se série konečně dostává do formy. Paradoxně tomu ubližují pouze „žabáci“, protože kdo neví, nepochopí důležité souvislosti.

madonna6956
06.11.2017 5 z 5

Miluju Ú.P.V.O.
Baví mě i víc než Hellboy. Je zde tajemno, napětí a paranormální jevy. To se mi líbí. :)

Disease
26.04.2016 3 z 5

Někde mezi 3-4, možná to chtělo číst napřed Žabí mor. Nicméně mi tahle série přijde celkově lepší než tatínek Hellboy, který je až na čestné výjimky poněkud na jedno brdo.

Kapis
13.04.2016 4 z 5

Nový scénárista přinesl svěží vítr do plachet a celá série se pořádně rozhýbala. Začaly se se budovat pořádně charaktery jednotlivých postav, jejich soukromých problémů a vztahů mezi nimi. Celkově je to zajímavé a napínavé čtení, které i když nesrší totální originalitou, jen tak nevyšumí. Dobře jsem se u toho bavil. No a k pověstné pečlivosti CC - kniha samosebou na vysoké úrovni, ale asi je honil čas, protože při těch hromadných akcích mají členové týmu na zádech BPRD, místo přeloženého ÚVPO.

martinstefko
26.11.2015 4 z 5

"Ú.P.V.O. 4: Smrt" za mě získává rozhodně vysoké hodnocení, protože tuhle knihu jsem si nesmírně užil a hltal jsem každou její stránku. Myslím, že prospěl série John Arcudi, stejně jako jí svědčí Guy Davis. Tady jsem měl konečně pocit celistvosti, ale hlavně toho, že ten příběh drží pěkně pohromadě. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/11/1046-upvo-4-smrt-85.html

Autoři knihy

Mike Mignola
americká, 1960
John Arcudi
americká

Kniha Smrt je v

Přečtených81x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst6x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x