U-Boot - Německá ponorka Typ VII: Kompletní příběh nejobávanějšího podmořského člunu druhé světové války

U-Boot - Německá ponorka Typ VII: Kompletní příběh nejobávanějšího podmořského člunu druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505931/bmid_u-boot-nemecka-ponorka-typ-vii-komp-fBg-505931.jpg 3 3 3

Typ VII byl doslova tažným koněm Kriegsmarine a se svými 709 zhotovenými kusy rovněž nejvyráběnější ponorkovou třídou dějin. Hned od vypuknutí války v roce 1939 se těšil velkolepým úspěchům. Potopení letadlové lodi HMS Courageous ukázalo, jak zranitelné byly bez doprovodu spojenecké lodě, a zkáza HMS Royal Oak přímo v kotvišti Royal Navy ve Scapa Flow zase přinutila britskou flotilu k přesunu do dočasných kotvišť na skotském pobřeží. V brutální bitvě o Atlantik, která zuřila po většinu války, dokázaly vlčí smečky potápět ohromné množství obchodních lodí, a přivést tak Velkou Británii na pokraj katastrofy. Středobodem tohoto manuálu je člun U-995, jediný dochovaný exemplář Typu VIIC, který je veřejně vystaven v námořním památníku v Laboe poblíž severoněmeckého Kielu. Autor Alan Gallop k němu získal plný přístup, a nabízí tak kompletní přehled nejen vývoje, konstrukce a výzbroje, ale i nasazení Typu VII. Více než 300 unikátních fotografií a pečlivě připravených schémat odhaluje postrach Atlantiku v opravdu pozoruhodných detailech.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Extra Publishing
Originální název:

U-Boat Manual: An insight into owning, operating and maintaining a World War 2 German Type VIIC U-boat , 2014


více info...

Přidat komentář

Inozuka
05.09.2023 3 z 5

Koupil jsem si před návštěvou jediné zachované ponorky typu VIIC U-995 v Laboe, abych se dostal do tématu. K tomuto účelu a jako úvod do problematiky je publikace dobrá, nic víc od ní ale nečekejte. Téma německého ponorkového loďstva a války v Atlantiku popisuje jednoduchou populárně naučnou formou, nabízí vhled do fungování ponorky samotné i do života námořníků na ní. Podrobnější informace je však třeba hledat jinde. Vedle zmiňovaných chyb v komentářích níže přidám ještě nesprávné označení bombardéru Liberator jako B-25 (má být B-24), což je opravdu kiks, který by se v publikaci tohoto druhu stávat neměl.

PavelT
30.06.2023

Jen jsem zalistoval a u fotky strojního telegrafu byl popisek tvrdící, že se jedná o ukazatel úhlu kormidla. Asi jenom nedopatření, protože vedle byla další fotka strojního telegrafu, která měla popisek správný, ale od nákupu mě to odradilo, protože v publikaci tohoto typu by tyto technické věci měly být správně. Navíc fotka ukazatele úhlu kormidla na té stránce nebyla pokud vím žádná, takže jen prohození popisků to nebude.


p3tris
26.06.2023 4 z 5

I když se o 2. světovou válku zajímám celkem dlouho, musím říct, že námořnictvo není zrovna má silná parketa. Mám povědomí o těch největších bitvách a poznám nejznámější lodě. Tam někde to končí. Přesto patří německý film Das Boot k mým oblíbeným a v simulátorech Silent Service nebo Aces of the Deep jsem strávil nejednu hodinu. Takže jsem nepohrdl seznámení s jedním s nejikoničtějších podmořských člunů z pozice laika. Musím říct, že jsem spokojen. Tuto brožuru řadím k takovému "záchodovému" čtení a tak jsem si jí také dávkoval. Po kapitolách, postupně se věnující konstrukci, nasazení, nebo životě osádek. A přesně to, co jsem očekával, jsem také dostal. Odborníci možná najdou nějaké mouchy, ale u mě kniha svůj účel splnila. K dobru lze přičíst také kvalitní překlad, kde je, i podle vložených poznámek, znát, že překladatel své práci a tématu rozumí.

Štítky knihy

ponorky

Kniha U-Boot - Německá ponorka Typ VII: Kompletní příběh nejobávanějšího podmořského člunu druhé světové války je v

Přečtených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x