Týden žurnalisty Korina

Týden žurnalisty Korina https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115113/mid_tyden-zurnalisty-korina-Zcy-115113.jpg 3 8 2

Autor seriálu úspěšných detektivek řeší v románě problém hrdiny a hrdinství, a to hrdinství skutečného, provázeného i strachem, a jakéhosi nebázlivého hrdinství literárního, jak o něm píší někteří spisovatelé. Novinář Korin, který si neumí vyřešit ani svůj osobní život, dostává za úkol napsat novelu o hrdinech. Cesta za námětem, za vojenskými letci, kteří se vyznamenali, ho přivádí do situací, kdy si uvědomuje, jak daleko má k vlastnostem, o nichž má psát a jež potom vtiskuje svým hrdinům.... celý text

Přidat komentář

jprst
28.05.2020 2 z 5

Tohle jsem vyhrabal mezi vyřazenými knihami v místní knihovně, po přečtení mě napadlo, proč to vlastně autor napsal. Že by to byla podmínka vydávání jeho jiné tvorby? Dvě hvězdy ale autorovi, protože tu svou "spisovatelštinu" prostě umí.

Iki1
04.03.2017 3 z 5

Poetický román z minulé doby o minulé době. Novinář Korina má napsat článek o hrdinech. Vydá se na týden na letiště, kde slouží piloti vojenských bitevníků. Snaží se získat informace o činu, kdy došlo ke kolizi letadel a jednomu se podařilo přistát.
Václav Erben je zdatný spisovatel, píše čtivě, i když vlastně není o čem. Román rozdělil na tři části, podobně jako by skládal symfonii. Před očima nám defilují příběhy pilotů, novinářových kamarádů, jeho milenek i manželky. Ve všech třech částech se navzájem prolínají a děj se postupně posunuje dál a dál, dokud nenastane finále. Pak ovšem zjistíme, že žádný velký děj se vlastně nekonal. Kniha je spíš cenná náhledem do doby minulé - nastupující normalizace. Autor v ní výborně využívá jazykové prostředky i výbornou znalost prostředí.