Ty mi prostě nerozumíš

Ty mi prostě nerozumíš https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163211/bmid_ty-mi-proste-nerozumis-163211.jpg 3 9 1

Každý z nás to někdy zažil: muž a žena si "jen tak" povídají, a příjemný rozhovor zčistajasna vyústí v oboustrannou podrážděnost či dokonce hádku. Proč se partneři nemohou domluvit, nepřistupuje-li nikdo z nich k druhému se zlou vůlí? Jsou ženy nenapravitelné drbny, které nepustí muže ke slovu? Jsou muži lhostejní sobci, pro něž je domácnost jen místem, kde si lze v kludu přečíst noviny? Právě na takové otázky se ve své knize Ty mi prostě nerozumíš snaží odpovědět americká badatelka Deborah Tannenová. Život se v jejím podání skládá ze sledu více či méně uspokojivých rozhovorů, jež muží a ženy vedou na základě předpokladů, které se liší, jako by každý z nich patřil k úplně jinému světu, k úplně jiné kultuře. Budeme-li vědět víc o tom, proč náš partner říká právě to, co říká, můžeme se méně hádat a více si navzájem rozumět, tvrdí Tannenová a skutečnost, že se její kniha ve Spojených státech po tři roky držela vysoko na žebříčku nejprodávanějších knih, nám může napovědět, že její recept může mít něco do sebe i pro českého čtenáře.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

You Just Don´t Understand (Women and Men in Coversation) , 1991


více info...

Přidat komentář

jakub2199
19.03.2022 3 z 5

Zajímavé téma, kniha je datum publikace již trochu stará a dá se říci, že i trochu překonaná. Nemyslím tím tolik obsah, který je dostatečně nadčasový, spíše mám na mysli fakt týkající se způsobu výkladu a prezentace. Přesto, že je kniha více méně populárně naučná, je psána stylem odpovídající odborné veřejnosti, zdlouhavé pasáže rozebírají sociologii a metodiku výzkumu, přičemž návody či rady jsou někdy odbyty takřka v jednom odstavci.
Dále jsou kapitoly v nejednotné kvalitě. Úvodní kapitoly jsou čtivé a zajímavé, kdežto zhruba od poloviny jsou kapitoly, méně a méně čtivé. A dovolil bych si i říct, že smysl má číst pouze jednu z nich a poslední dvoustranu z poslední kapitoly.
Ovšem jako doplňující počtení a možná jako pouze výtahy z některých kapitol, zajímavé k zamyšlení či rozpravě s drahou polovičkou.

Štítky knihy

partnerské vztahy verbální (slovní) komunikace

Autorovy další knížky

1995  60%Ty mi prostě nerozumíš
2006  80%Co to máš zase na sobě? Jak spolu komunikují matky a dcery

Kniha Ty mi prostě nerozumíš je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x