Tvořivá síla strachu

Tvořivá síla strachu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34033/tvoriva-sila-strachu-34033.jpg 3 6 1

Strach vzniká v situacích, které jsou pro jedince významné. Na vzniklé situace jedinec reaguje určitými změnami jednání a chování a strachová reakce - strach je součástí vztahu subjektu a objektu. Při tomto vztahu se mohou objevit zvláštní odpovědi (mnohdy veliké intenzity), které označujeme jako strach. Toto pojetí chápe strach jako jistý druh psychogenních reakcí, které vznikají během života jedince a jejichž zdrojem bývá složitý život plný napětí, nebezpečí, rizik a mezních situací. Reakce na uvedené problémy života mohou jedinci přinášet jednak výhody, připravenost na složité konfliktní a zátěžové situace, mobilizaci duševních a fyzických sil a prostředků, adekvátnost odpovědi a řešení problému, na druhé straně odpovědi na složité a ohrožující situace mohou být nevhodné, neúčelné, kontraproduktivní, nepřiměřené a ve svém důsledku ohrožující zdraví a bezpečnost jedince.... celý text

Přidat komentář

Shindo
18.07.2020 2 z 5

Od knihy s takto perspektívnou témou som čakal viac. Namiesto dobrého rozpracovania témy som dostal pseudofilozofické tliachanie a zlepenec zložený z citátov osobností, úryvkov z kníh a prepisov listov väzňov pankráckej sekyrárny (pôsobivá, no desivá časť českých dejín, o ktorej som dodnes nevedel). Niekedy som mal dokonca pocit, že sa autori vôbec nedržali témy a písali o niečom úplne inom, inokedy kniha pôsobila ako monológ frustrovaného dôchodcu o tom, že ľudia sú bezcitné prasce, svet je zlý a "za minulého režimu bolo lepšie" (na druhej strane som zrejme nebol tak ďaleko od pravdy, obaja autori knihy sú v dôchodkovom veku).

Taktiež som nechápal podkapitolu "Cirkev a strach" kde autori moralizujú, že človek sa "odpútal od boha" namiesto toho aby sa zamerali na techniky, ktoré cirkev používala po stáročia aby vo svojich ovečkách vzbudzovala strach a poslušnosť (a úspešne to robí doteraz). Dokonca vidia ako pozitívum, že ak bol človek zviazaný náboženskými pravidlami, strach mu nedovolil porušiť ich. Namiesto faktov a triezveho pohľadu celá kapitola vyznela ako nepodarený katechizmus.

Kniha by zúfalo potrebovala korektora, lepšie prepracovanie a viac objektivity.

Autoři knihy

Petr Šulista
česká, 1949
Václav Prokopius
česká, 1942

Kniha Tvořivá síla strachu je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x