Tvoje strava je tvůj osud

Tvoje strava je tvůj osud https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266971/bmid_tvoje-strava-je-tvuj-osud-266971.jpg 4 14 8

Příčiny, souvislosti, důsledky a možnosti řešení nemocí a problémů spojených s jídlem, tak zní podtitul této knihy. Procházíme v ní společně s potravinami, které konzumujeme během celého dne, zároveň i dějinami lidské stravy. Vysvětlujeme historické důvody, proč nám mnohé z našich základních jistot, například pšenice nebo mléko, dnes spíš škodí než prospívají. Strava ovlivňuje zdravotní stav mnohem víc, než jsme se dosud domnívali. Chceme vám naznačit, že nad každým soustem jídla nebo douškem nápoje byste se měli zamyslet. Jídlo měnilo osudy našich předků, ovšem to, co jedli naši rodiče nebo prarodiče, se za necelé půlstoletí novodobého zemědělství a chovu hospodářských zvířat změnilo stejně významně jako způsob zpracování. Naše společnost vyměnila kvalitu prožitku za kvantitu. Syntetická antibiotika a pesticidy z obilných, zeleninových nebo ovocných polí nás nevídaným způsobem každodenně zatěžují. Často netušíme, co vlastně jíme. Nevíme o přítomnosti cizorodých látek a alergenů, které způsobují poruchy metabolismu, nebo o neustále stoupající chemizaci naší stravy. Kvůli tomu musíme změnit skladbu potravin i způsob jejich přípravy. Vedle poznání příčin, souvislostí a pochopení nabízí tato kniha řešení. Je jich mnohem víc, než předpokládáte, a výběr záleží jenom na vás. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení — Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru.... celý text

Přidat komentář

Dzis.Vagriski
14.12.2023 2 z 5

Kniha se potácí na hranici solidní práce a braku. Na jedné straně přináší velmi mnoho zajímavých informací opřených o seriózní výzkum, na straně druhé neprokázaná tvrzení nebo dokonce reklamy na pochybné produkty dr. Jonáše a jeho obchodování se zdravím. O to více bych však čekal, že Jiří Kuchař se k něčemu takovému nepřidá. Vrcholem pitomostí byla podle mne kniha Praktická detoxicace podle Josefa Jonáše (kterou jsem si, bohužel, koupil, a nakonec nechal se špatnými pocity v knihobudce) a nečekal jsem, že i do této knížky se zavlečou její stopy. Knihu doporučuji k přečtení jen těm, kteří se v problematice výživy a fyziologie trochu více orientují a dokáží si informace zde uvedené ověřit. Pro ty může být přínosná, protože ukazuje nové obzory. Pro lidi bez patřičného vzdělání může být v některých směrech dost zavádějící.

Miniemall
19.08.2023 4 z 5

Vcelku zajímavá kniha. Jen však pochybuji o tom, zda by se podle ní v dnešním světe vůbec dalo žít. A spíš se přikláním k tomu, že je to nereálné.


Richie1
18.04.2023 4 z 5

Poměrně důležitá kniha - protože strava JE důležitá pro zdraví člověka. Respektive kvalitní strava ... a o to jde. V současné "moderní" době se nestravujeme příliš kvalitně. Na vině není jen životní styl každého z nás, ale neúprosný tlak byznysu - toho tahouna i hrobaře západní civilizace. Díky byznysu jsme zahlcováni nezdravou stravou, která nám je podsouvána všeobjímající reklamou - a díky nezdravé stravě (a nejen kvůli ní) jsme pak sami nezdraví, lépe řečeno nemocní.
Kniha obou autorů rozebírá, na co si máme při výběru stravy dávat pozor - čemu dávat přednost a čemu se naopak vyhnout. Dočteme se o vlivu mléka nebo masa na zdraví, o různých druzích mouky, o vegetariánství, o vitamínech a dalších oblastech zdravé výživy. Oba autoři jsou zkušení odborníci, kterým se dá věřit - tedy pokud člověk chce něco dělat pro své zdraví a nechce podléhat tlaku byznysu a nevěrohodných reklam. Ke knize se určitě ještě budu vracet a čerpat z ní. 80%

nokid
11.03.2018

Je to všechno asi pravda, nicméně žít zdravě se podle tohoto návodu rovněž nedá - je to logisticky nemožné. Dnešní systém zásobování vám neumožní, abyste požívali jen zdravé potraviny...

Elsinor024
04.03.2018 4 z 5

Spousta informací, někdy až moc do velkých podrobnosti jdoucí popisy, občas se hlavní linka trošku posune a vytrácí.
Celkově hodně poučné pro toho, kdo žije "klasicky" a nemá potuchu o alternativách třeba mouky nebo mléka. Jsem ráda, že oba pánové nezavrhují a celkem dost podporují nižší (až třeba žádný) příjem masa a obecně živočišných bílkovin.
Najdeme citace profesora Campbella z Čínské studie i Rudolfa Steinera. A také v současné diskusi o kokosovém oleji jednoznačný hlas pro s pěkným vysvětlením.

Vědruna
29.02.2016 3 z 5

Kniha, kterou nelze doporučit ke čtení bojácným, hypochondrům ani labilním jedincům. Vlastně ve finále zjistíte, že když už se vám nějakým zázrakem podaří sehnat (vypěstovat) k jídlu něco normálního, geneticky neupraveného, přiměřeně čerstvého, nepřibarveného atd., je to uchovávané ve špatném obalu nebo to omyjete vodou se zbytky hormonů a léků, uvaříte ve špatném nádobí na špatném tuku a je vlastně zázrak, že jsme se dožili dospělosti bez větší újmy. Původně jsem si chtěla knihu koupit, ale chci se dožít důchodu v dobré psychické kondici, tak raději vynechám, ač jinak vlastním většinu knižní produkce pana Jonáše a Zentrycha.a jejich názory považuji za poměrně rozumné a přínosné.

Jonna
02.02.2016 4 z 5

Poučná kniha, ke které se rozhodně budu vracet. Jen je trochu škoda, že pan Kuchař se někdy v problematice ztrácí (a co pak čtenář) nejspíše z důvodu vypíchnutí nejdůležitějších výzkumů. Vadí mi také, že některé kapitoly končí jako reklama pro Mudr. Jonáše.
Za absolutně nezvládnutou a snad i matoucí považuji kapitolu o vitamínech - postupně se dozvíme, že (ty vyráběné) - jsou na nic, jsou škodlivé, někdy se ale vzít musí (a pak působí), působí, když víte jaké jsou pro vás vhodné, působí skvěle, pokud navštívíte ordinaci Mudr. Jonáše :-)
Každopádně je to ale kniha, kterou doporučuji k přečtení a jsem ráda, že se někdo u nás této problematice věnuje. Snad v ní hodně lidí najde inspiraci pro svůj jídelníček.

RenataP
28.11.2015

Další z řady varujících knih pojednávajících o jídle je opravdu vydařená. Dobře shrnuje mnohé, co už tito dva autoři uvedli v jiných svých knihách, ale pro prvočtenáře to může být opravdu šok.Nejen cukr, sůl, plasty, chemie v jídle, ale mne osobně třeba překvapilo i to, že v pitné vodě zůstávají nejen zbytky hormonů z antikoncepce, ale i zbytky třeba z léků na bolest. Člověk pak žasne nad regenerační schopností lidského organismu a že vůbec ještě žijeme.

Autoři knihy

Josef Jonáš
česká, 1945
Jiří Kuchař
česká, 1960