Tváře velení: Velitelé v bitvě

Tváře velení: Velitelé v bitvě https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94560/bmid_tvare-veleni-velitele-v-bitve-hkl-94560.png 4 2 1

Tváře velení je kniha o generálech. Kdo byli, co dělali a jaký měli vliv na svět, ve kterém žijeme. Většina studií o špičkovém velení je zaměřena na charakter nebo chování dotyčných osob. Ačkoliv tyto otázky nejsou v této knize nijak opomíjeny, hlavní důraz je kladen na samotné válečné umění těchto velitelů. Jejich činy nám pak přinášejí klíč k porozumění jednotlivých historických epoch. Prostřednictvím portrétů čtyř vojevůdců - Alexandra Velikého, Wellingtona, U.S. Granta a Hitlera. John Keegan předkládá názor na hrdinství ve válečnictví jako fenomén spojený s politickým imperativem dané epochy a místa. Dokazuje, jak se role vojevůdce mění s ethosem společnosti, jež ho vytvořila a dochází k závěru, že ve světě jaderných zbraní není pro heroismus místo.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Beta-Dobrovský , Ševčík (Plzeň)
Originální název:

The Mask of Command , 1987


více info...

Přidat komentář

braunerova
25.05.2022 4 z 5

Kde je správné místo pro vojevůdce v bitvě? Rozvoj vojenské techniky způsobil, že zatímco Alexander velel z první řady, Hitler se skrýval v bunkru 1000 km za frontou. Líbily se mi studie všech čtyř osobností a vysvětlení, proč Hitler jako velitel katastrofálně selhal. Naopak mě nudily pasáže zabývající se na mě až příliš odborně a suchopárně vojenskou teorií.
Kniha také obsahuje plno faktografických chyb, na mnoho z nich v poznámkách upozorňuje i překladatel. Tak například v bitvě u Graníku nevelel perské armádě Memnón, který naopak radil se bitvě vyhnout, neboť Alexandrovo vojsko mělo přesilu.

"Když byl dotázán, zdali jej potěšily davy lidí, které jej v Bruselu obklopily po návratu od Waterloo, opáčil: Ani v nejmenším, kdybych neuspěl, tak by mě zastřelili."
Wellington

Štítky knihy

vojevůdci vojenští velitelé

Autorovy další knížky

John Keegan
britská, 1934 - 2012
2004  89%Historie válečnictví
2013  75%Adolf Hitler: Deníky
2003  80%První světová válka
2006  64%Válka v Iráku
2006  80%Tváře velení: Velitelé v bitvě