Třpyt, vášeň a slzy

Třpyt, vášeň a slzy https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535302/bmid_trpyt-vasen-a-slzy-6606cb71c8b69.jpg 4 15 4

Píše se rok 1907 a dospívající Mavis to nemá jednoduché. Narodila se totiž se znetvořeným obličejem a její šance na výhodný sňatek či zaměstnání jsou pro ni v upjaté eduardovské Anglii mizivé. Její život se obrátí vzhůru nohama, když ji objeví záhadná a krásná majitelka panoptika, která mladé dívce nabídne spolupráci. Mavis věří, že ji konečně potkalo štěstí, jenže osud pro ni chystá další nástrahy a její budoucnost v úspěšném panoptiku se mění v noční můru.... celý text

Přidat komentář

rozaaalie_
15.04.2024 5 z 5

Moc často se nestává, že bych po přečtení nějakého příběhu neměla co říct, ale světe div se, tahle kniha to dokázala.

Cesta mladičké Mavis je už od počátku trnitá a plná bolesti. Dívka hned po narození skončí kvůli znetvořenému obličeji v sirotčinci, kde se jí však od tamnějších řeholních sester nedostane lásky a péče, ale znechucených pohledů, doprovázených častými ranami řemenem. Když se dívce jednoho dne naskytne příležitost vzít osud do svých rukou, neváhá ani vteřinu. To však ještě netuší, co pro ni život v podivném panoptiku připraví...

V průběhu knihy můžeme u Mavis pozorovat značný osobnostní vývoj, který připomíná jízdu na horské dráze. V jednu chvíli s dívkou soucítíte, v jiných nepochopitelně kývete hlavou nad jejími rozhodnutími. Já jsem si však její postavu neskutečně zamilovala právě díky téhle "černobílosti", která v podstatě dokonale vystihuje celou knihu. Poukazuje totiž na fakt, že každý máme své světlé a stinné stránky.

Z hlediska stylistiky se mi nejvíce zamlouvaly popisné pasáže, ve kterých autorka opravdu vyniká. Z knihy na vás přímo dýchá dobová atmosféra přelomu 19. a 20. století, a to především její tíživá temnota, která podtrhuje trable hendikepované hlavní hrdinky. Skrze slova pocítíte spalující nenávist, zakořeněné projevy diskriminace a jiné bolesti, které lidi, jež jsou od přírody "jiní", dennodenně bičují. Avšak kniha nabízí i druhý pohled na věc – řeší se zde i obrácená diskriminace, kdy "jiní" lidé utlačují a pohrdají "obyčejnými". V celkovém důsledku je kniha plná kontrastů. Donutí vás přemýšlet nad tím, co je správné a co ne. A takové konflikty já můžu.

Pokud stejně jako já nemáte rádi historické romány: Žádám vás, abyste PŘEHODNOTILI! Příběh Mavis se vám svou reálností vryje do až do morku kostí, kde zapustí kořeny a nedovolí vám jej ani na minutu odložit. Tahle kniha je plná bolesti a utrpení, ale také lásky, přátelství, hledání sebe, vlastních hodnot a především svobody. Prchlivé spalující svobody, jejíž přítomnost nám připomíná, že bez ní jsme možná naživu, ale nikdy nebudeme skutečně žít.

veronikaJ36e
11.04.2024 5 z 5

Příběh o životě neobyčejné ženy, která se narodila se znetvořenou tváří, ale pro změnu s andělským hlasem. Není divu, že mi příběh připomněl Fantoma Opery. Stejný není, ale určitě bych našla podobnosti. Upřímně by mě zajímalo, jestli je autorka fanynkou, nebo jde jen o náhodu.
Kniha byla skvělá, životní příběh Mony mě naprosto učaroval. Líbilo se mi vyobrazení panoptika a lidí v něm, mám nejradši asi Liv, ale všichni byli skvělí. Dokonce i Gerald, i když se změnil hrůzným způsobem. Co na začátku odsuzoval potom sám dělal
Příběh byl od začátku do konce skvělý, jen mě mrzí, že epilog nebyl delší, pár informací mi tam chybí


Knihomolka97
02.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Ze všeho nejdřív chci pochválit celkový námět, autorka dokázala od začátku rozhodně zaujmout a vtáhnout do děje.
Četlo se to krásně, popisů bylo tak akorát, nebyla část, kdy bych se nudila. Jediné, co mě pak trošku rušilo, byla jedna často opakující se fráze. Když se objevila asi po páté, nemělo to ten správný efekt, jaký měl mít.
Co se týče hlavní hrdinky, byla jednoduše úžasná, líbil se mi její celkový vývoj, fandila jsem jí a dokázala se do ní vžít. Co jí pánbůh ubral na kráse, zase přidal na talentu a hlase.
Prostředí panoptika bylo zajímavé a to především díky zdejším lidem. Šeredný Gerald, který měl oči bez víček (nějak jsem si to nedokázala představit :-D ), Olivia, která cítila velkou nenávist vůči "obyčejným" a další.
Děj nebyl úplně předvídatelný, což je fajn. Některé věci se daly samozřejmě odhadnout, ale z větší části jsem opravdu nečekala, co se bude dít. Autorka dokázala vyvolat silné emoce a zakomponovat i romantickou část, která nenechá snad nikoho chladným. Mě osobně vážně zasáhla. Ale nechci prozrazovat ani ň. :-)
V závěru se toho událo poměrně dost na pár stránkách a pak najednou šup konec. Což mě trošku zamrzelo.
Jinak se mi příběh opravdu moc líbil a vřele ho doporučuji!

Sysel
29.03.2024 5 z 5

Třpyt, vášeň a slzy... Název mluví opravdu snad za celou knihu. Tenhle příběh jsem si naprosto zamilovala a stal se mou TOP 3 v tomto roce a na to, že je březen, se umístění nezmění, ať už přečtu cokoliv. Mavis, děvče, které se narodilo se znetvořenou tváří vypráví příběh, který každému sebere dech. Co vše si pro ni osud nachystal. Když už se na ni usměje štěstí, otočí se k ní z nenadání opět zády. Miluji tento příběh!

Štítky knihy

Anglie zrada chudoba, bída sirotčince historické romance

Autorovy knížky

2024  73%Třpyt, vášeň a slzy

Kniha Třpyt, vášeň a slzy je v

Přečtených23x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst22x
Chci si koupit6x