Trosečníkem z vlastní vůle

Trosečníkem z vlastní vůle https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48971/trosecnikem-z-vlastni-vule-48971.JPG 4 26 6

Dokumentárně cestopisné vyprávění o ztroskotání z vlastní vůle. Autor si vyzkouší přežití na gumovém záchranném člunu ve Středozemním moři a pak dobrovolně ztroskotá v Evropě/Africe a dostane se až do Ameriky. Přežije. Vyvrací tak pověru, že nelze pít mořskou vodu. Živí se rybami. Nejvíce ho trápí samota a falešná naděje, protože se sextantem měří nepřesně... (Zdroj: http://www.knihi.cz/kniha.php?kniha_id=7089-trosecnikem-z-vlastni-vule)... celý text

Dobrodružné Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Naufragé volontaire , 1953


více info...

Přidat komentář

managalante
24.04.2023 5 z 5

Opravdu neuvěřitelný příběh. Není divu, že někteří lidé mohli býti na pochybách o skutečnosti této plavby.

Podle mého, pan Alain Bombard předvedl vůli, která zvládla ustát i tu největší a nejnevlídnější vlnu nepřízně na Atlantiku, co ho mohla na jeho pokusné plavbě potkat či svést z jeho původního záměru výpravy.

,,...ponaučení jak žít na moři, rozvrhnout mu přesně čas, aby měl celý den něco na práci a musel napínat svou vůli k dosažení jediného cíle: života."

,,Je přece tolik příležitostí dát život v sázku za krásnou a vznešenou věc."

Janadvorackova
07.01.2023 4 z 5

Nemám dostatek vnitřní síly, aby mi v takovém případě nehráblo, nicméně autor si "trosečnictví" vybral. Mohl tedy lépe pozorovat pozoruhodné výsledky, které jeho snaha přinesla.
V mnoha ohledech zajímavé čtivo.

Začátek mě trochu mátl. Na lodi byli dva - zkušební plavba, která málem celou cestu zhatila, byla pořád plná přerušení v podobě kontaktů s lidmi, úprav na člunu, pozvánek na oběd :), ale po vypořádání se s problémy počátků, a když se autor na moři skutečně "ztratil," jsem mu fandila :).


ZuzaP
28.09.2020

Proč podle statistik trosečníci na moři umírají do tří dnů po ztroskotání, i když s sebou třeba mají vodu? Proč když tři hodiny po potopení Titaniku na místo dorazila první pomoc, našla v záchranných člunech už jen mrtvé a šílené?

Podle Alaina Bombarda trosečníci neumírají hladem ani žízní, ale hrůzou a kvůli nedostatku mravní síly. Na moři je podle něj navíc možné získat dostatek potravy i vody z ryb a další živiny pak získat z planktonu. Vzpírá se i vžitému názoru o nebezpečnosti pití mořské vody.

Aby ale Bombard jen neseděl v knihovně nad studiem mořských proudů a množstvích aminokyselin v jednotlivých druzích ryb, nechal si postavit člun Heretik, na kterém se pak kvůli potvrzení svých domněnek stal trosečníkem z vlastní vůle. Nejdřív se ve člunu na zkoušku plavil ve Středozemním moři, pak se ale v tomto ani ne 5 metrů dlouhém plavidlu vydal přes Atlantik. Sám.

slyvuska
27.06.2018 4 z 5

nejdřív jsem se bála, co jsem si to vzala ke čtení, ale nakonec se mi knížka líbila. Sice měl autor opravdu víc štěstí než rozumu, ale i tak. Když jsem viděla na fotkách, co za kocábku byl Heretik, tak ho obdivuju, že do toho šel.

mygel
25.10.2014 4 z 5

Autor mal jednoducho šťastie, že to prežil. Trochu pokazili dojem tie povojnové výpočty obsahu živín v rybách, ale vzhľadom na profesiu prehliadam. 4 a pol "zvezdy"

Dell
19.11.2010 5 z 5

Alain Bombard je podle mě hrdina. Bez nadsázky. A kniha je výborná. Podle anotace bych si ji asi nevybrala, dostala jsem se k ní náhodou a je to jedna z nejnapínavějších knih, které jsem četla.

Autorovy další knížky

Alain Bombard
francouzská, 1924 - 2005
1964  85%Trosečníkem z vlastní vůle
1981  74%Velcí mořeplavci

Kniha Trosečníkem z vlastní vůle je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce50x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x