Troll

Troll https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527455/bmid_troll-6569cded72fe5.jpg 4 33 16

Scotty ví, co je to být obětí šikany. A to nejen proto, že jeho otec se stal slavným díky jedné reklamě. Teď ale objevil naději v Rebecce. Nebo si tak dívka na internetu alespoň říká. A je ochotná mu pomoct se zabít. Vždyť ona sama nic jiného nechce. Příběh o tom, jak drsný dovede být svět internetu... A to byste řekli, že to kolem je samo o sobě dost divné.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Troll , 2023


více info...

Přidat komentář

Kůň669
15.03.2024 5 z 5

Knížka začíná jako příběh o šikaně a postupně se přelévá do teritoria bizáru a absurdního humoru. Přelitím z vážnosti do absurdity by se dalo říct, že sám autor trollí svoje čtenáře. A já se přitom skvěle bavila.

JP
06.03.2024 2 z 5

(SPOILER) 'Troll' prezentuje i sám autor jako knihu (72 malých stran textu, který psal 2 měsíce), ale hlavně jako dílo "proti internetové šikaně". Nejdřív sledujeme "trollku", zákeřnou a zhrzenou duši, která kdoví proč na seznamce pro jedince se sebevražednými sklony nabádá lidi k tomu, aby to ukončili, že to s nimi ukončí taky - gaslighting, manipulace, pak mazání účtů, tvoření dalších, aby rozvířila pomluvy o někom, atd. Její práce ji vyloženě těší, kurvit lidem životy. Poté přichází na scénu Scotty, který má problémy s kůží, taky na tom není nejlépe, ale alespoň má kamaráda Caspera (s ponožkou na ruce, která má vlastní identitu). Scotty se dá do řeči s Rebeccou (trollka, která čerstvě způsobila smrt dívky, spřízněné s hlavními hrdiny), která si jej posléze poté, co jí něco nesedne, zablokuje a smaže opět profil, jenže Scotty je "HACKERMAN" a tak vyslídí o koho jde a nejdříve pouze pozoruje, posléze se však hrdinové rozhodnou bestii pomstít. 'Troll' je vlastně velmi banální béčková revenge story, ale dá se samozřejmě vnímat i jako parodie/komedie, která se snaží prezentovat, jakože má přesah a jakože "vymete" s internetovými trolly, ale mě nebavila ani ta část mytologizování příběhu, kdy si člověk půlku textu není jistý, jestli jde o skutečného trolla, nebo je snad hrdina narušený a vše to bylo přibarveno v jeho hlavě? Hádám, že kdybych měl shrnout můj problém, bylo by to tohle: tvrdit, že text píšu s nějakým záměrem - a pak trollit tím, že si z toho jen dělám prdel, zatímco ta prdel je absolutní nuda. Nebavilo mě to, ať se na to podívám jakkoliv. Je to plané, ploché... napsat to nezajímavěji by šlo opravdu jen stěží. Jediné plus vidím v tom, že se to dá rychle přečíst. Tohle není dobré psaní. Já vím, o co se Clarke snažil - zamaskovat to tím bizárem, tím nápadem, ale ta protichůdnost holt není slaný karamel, ne vždycky dvě věci dohromady dokážou fungovat, tady fakt ne, ne...


Pavlushka458
01.03.2024 4 z 5

Velice zvláštní kniha. Příběh začíná jako klasická kyberšikana. Postupně se dostáváme do úplně jiných rovin a neskutečných skutečností.

StrYke
01.03.2024 4 z 5

Troll mě svou povedenou obálkou nalákal na celou edici Zrnka temnoty. Teď jsem se konečně dostal k jeho přečtení. To zabralo pouhé 2 dny, protože jde o opravdu velmi útlou knížečku. Příběh začíná aktuálně a velmi depresivně. Postupně ale přibývají náznaky, že ve vykresleném světě není něco v pořádku. Až děj vykrystalizuje v něco více odlehčeného, a především naprosto bizarního. Kniha se mi moc líbila. Jediná škoda byla, že Trollka v knize nedostala více prostoru. Doporučuji.

Pořadí Zrnek temnoty, jak se mi líbila: 1. Pomiluj smrt; 2. Oko čarodějnice; 3. Sklíčenost; 4. V pekle jsme všichni Hébert; 5. Vzácný druh; 6. Zůstanou jen skvrny; 7. Troll; 8. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech; 9. V rozkvětu; 10. Pan Nikdo

KláraH.
25.02.2024 2 z 5

Hmmm. Už ani nevím, kde jsem narazila na doporučení téhle knihy, ale přiměla mě ke koupi pro syna jako prevence proti kyberšikaně. Začátek tak i vypadal. Pak to ale vzalo opravdu divný švuňk a člověk by asi musel být na drogách, aby mu to připadalo v pořádku.
Takže - chápu, že nejsem cílovka. Ale můj pubertální syn zjevně taky ne.
Ale to neznamená, že někdo jiný zjevně být může.

Ronnie68
08.02.2024 4 z 5

Začátek knihy byl zajímavý a říkala jsem si, že to bude fakt dobrý malý horor ... ale konec se mi už tolik nelíbil... ale jen můj názor...

Ivan Kučera
05.02.2024 3 z 5

Za seba poviem, že ma to trochu sklamalo, pretože podľa názvu som čakal mrazivý stalkerovský internetový psychotriler. Mala ma varovať obálka. Nevarovala. Napokon sa dej začal uberať úplne odlišným smerom, než aký som čakal. Dobrou správou je, že Matthew A. Clarke píše dobre a svižne a edícia Zrnka temnoty je sama osebe skvelá. Fakt doteraz, česť výnimkám, nikomu v ČR nenapadlo vydávať v samostatných útlych knihách novely? Veď mnohí autori majú skvelý poviedkový/novelový (proste krátky) nápad, ale vydavateľstvami sú prinútení nasilu ho rozpísať do podoby románu. V tej chvíli 99% výborných krátkych literárnych útvarov automaticky stratí drajv a vnútornú štruktúru. Rozpadnú sa a zo skvelých poviedok sa stanú mdlé romány. Zrnka temnoty sú v tomto geniálne: netlačia na pílu a pod ich hlavičkou vychádzajú čisto len novelové útvary, ktoré spravidla končia skôr, než stihnú stratiť na kvalite. To je super. Žiaľ, Troll ma skrátka nechytil. Nebol zlý, ale ani výborný. Ono je fuk, že som čakal úplne iný typ príbehu. Ak by to, čoho som sa napokon dočkal, bolo bravúrne, je jedno, čo som čakal: tak či onak by som dostal perfektnú knihu. Clarke ale príbeh nečakane zvrtol viacerými smermi, z nich pravdupovediac ani jeden mi nesadol. Postavám som nerozumel, v deji, hoc krátkom, som sa strácal a ku koncu to už ozaj išlo úplne do končín, ktoré ma nepresvedčili. Tradične oceňujem skvelého obrazotvorcu Michala Březinu, ktorý sa vyhral s vizuálom (nielen obálka, ale i rôzne detaily vnútri).

Shaxx
31.01.2024 4 z 5

Další super Zrnko temnoty. Začátek brnká na seriózní notu závažného tématu, ale pak se to nečekaně zvrtne do skvělého bizzara, takový vývoj jsem nečekala a mile mě překvapil. Od pochybných a groteskních postav, po nějaký ten náznak tu a sem pro zmatení čtenáře, co se vlastně děje... Skvělé, sice má jen 84 stran, ale já se královsky bavila. Do kategorie Zrnek temnoty tahle úzká knížečka skvěle zapadá, tuhle edici mám fakt ráda.

666Jitka
27.01.2024 5 z 5

Tak trochu jiné Zrnko temnoty, které jsem doslova sežrala na posezení s následným uspokojením jako po dobré žranici - člověku je fajn, až trochu na zvracení, ovšem v dobrém slova smyslu, protože toto byla skvělá volba !!! Bizarní příběh plný absurdit se mi moc líbil a měl koule, zároveň upozorňuje na nebezpečí, které na internetu číhá v podobě rádoby kamarádů a spřízněných duší. Za mě skvělá výstřední jednohubka.

Boboking
14.01.2024 4 z 5

Jedním slovem bizarní. Děsivé ve popisu současného světa, lidí, co ho přes sociální sítě dokáží řídit a jen tak pro zábavu či svoji idiocii ničit lidem životy. A příznejme, že žádná z postav novely neví pozitivní, vše mne svým jednáním dokázali děsit. Přečteno v rámci ČV 24.

MegaH
07.01.2024 5 z 5

Kratičká předehra ve formě nastínění závažných témat v dnešní společnosti vás rozhodně nepřipraví na samotný akt, který se zvrhne do akce plné šíleností a rychle spěje k naprosto nepředvídatelnému vyvrcholení ;)

Příběh, kde nikdo a nic není normální a vy budete kroutit hlavou, jak to autora mohlo napadnout.
Tohle zrnko protentokrát nebylo ani tak děsivé, ale i přes svoji temnou podstatu bylo velmi zábavné a plné absurdností....

Madla81
29.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Wau, tak tohle byla jízda! Na pouhopouhých 77 stranách čeká na čtenáře totálně ujetý příběh jednoho neobyčejného chlapce, který zjistí, že se stal obětí internetového trolla. Vcelku obyčejné téma, ne? Autor ho však pojal opravdu zajímavě a rozjel pořádnou bizarní jízdu. Každičká postava, jak od těch nejdůležitějších až po ty naprosto okrajové tu vypadá a chová se divně a komicky zvráceně. I přesto to má smysl a všechny nitky se splétají v dokonale fungující příběh jako vystřižený ze správné béčkové hororové komedie.
Nakladatelství Golden Dog se většinou věnuje jiným žánrům než je bizarro a já jsem neskutečně ráda, že v edici Zrnka temnoty vyšla ve skvělém překladu Martina Štefka tahle ujetá hororově-grotesktní věcička, kterou zhltnete na posezení.

PosPol
21.12.2023 5 z 5

"Následující večer navrhl, abychom si to okořenili, převlékli se..."
"Myslím, že tohle opravdu nepotřebuji slyšet."
"Ne, potřebuješ. Musíš to pochopit. Víš, nebylo to vůbec takové, jak jsem čekala. Sexy zdravotní sestra? Jistě. Služebná? Proč ne. Ne. Tvůj otec vyrobil obří švábí obleček a řekl mi, abych si ho oblékla. Říkal, že chce vysmýčit můj špinavý tunel."
"MAMI!!!"
"Dokážeš si to představit?" Zvedla oči a po tváři jí opět stékala řasenka. "Dokážeš. Si. To. Představit?"

Tak jo, dokážete si to představit? Já bohužel jo a švábí obleček z hlavy jen tak nedostanu. Kniha Troll mě tedy pořádně vytrollila. Já čekala srdceryvný příběh o Scottym, který si myslí, že našel na internetu spřízněnou duši, také toužící po náruči smrti, nicméně nebude tušit, kdo sedí za klávesnicí na druhé straně sítě. Jenže tady je všechno vlastně úplně jinak...

Ani ne 80 stran malého formátu a tolik bizáru, že by jeden nevěřil! Plno nenápadných podivností, které je tak snadné přehlédnout. Na začátku mě trollí bytost vytáčela do běla! Přesně takoví zhrzení lidé dokáží pár písmenky zmařit životy ostatních a postrčit je na okraji útesu do rozbouřených vln oceánu...

Bylo to příjemnou změnou po těch hororech GoldenDogu s tíživou tematikou jako V pekle jsme všichni Hébert, Zůstanou jen skvrny, či Pan Nikdo, které je až nepříjemné číst a v srdci po nich zbyde jen díra. Troll je vskutku absurdní bizzaro fiction, u kterého nejednou budete kroutit hlavou. Asi nemám žádných výhrad, takže 5/5, je to taková ta blbůstka, co zlhtnete před spaním. Dobrou noc a trollí sny!

Morbidus
16.12.2023 5 z 5

Začátek knihy pro někoho možná nebude z nejpříjemnějších a ústřední trollí bytost mi řádně hnula žlučí. Jenže pak se objeví postava Scottyho, která vnese do dění světlejší odstín. Postupně se odkrývá bizarní tvář tohoto světa - a mě nadchlo, jak se podařilo všechny ty nesourodé nitky logicky propojit.
Spíš než temná horrorová komedie jde o potemnělou bizarro ujeťárnu, kde se sice asi vyloženě nezasmějete, ale pobavený úšklebek se vám na tváři určitě dřív nebo později objeví. Originální, čtivý a výrazný příběh. Snad jen obálka knihy působí (až na tu skvělou analogovou trollici) poněkud laxně... škoda.
Rozhodně doporučuju, máte-li rádi zajímavé knihy... a nekrmte trolly!

KadetJaina
14.12.2023 5 z 5

Z anotace jsem očekávala internetový horror, nějaký skoro až detektivní lov na internetového trolla.
A pak nám autor odhalil svět. A místo detektivky jsem dostala bizarní horskou dráhu. Wheeeeeeee!!!!!

Iron
14.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Čekal jsem temný příběh o bolesti, šikaně a zneužívání, jakých už pár v edici Zrnka temnoty vyšlo a místo jsem dostal bizarro komedii. Já jsem moc spokojený a rád si od autora a nebo jeho nakladatelství přečtu něco dalšího.

Štítky knihy

šikana

Autorovy knížky

2023  81%Troll

Kniha Troll je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst9x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x