Trojpovídka o dluzích

Trojpovídka o dluzích https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15256/trojpovidka-o-dluzich-15256.jpg 4 18 4

Spisy Viktora Fischla. Doposud nevydaná próza bratří Fischlů z období světové války a koncentračního tábora.

Přidat komentář

tomas6658
03.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Triptych povídek, napsaných spolu s bratrem Pavlem Fischlem - o okolnostech vzniku "dluhu" a jeho splácení, ať už v hmotné nebo duchovní či morální rovině.

V první povídce se jedná o příběh autorova otce, který sloužil jako důstojník v rakouské armádě za první světové války a po válce založil slibně se rozbíhající zasilatelskou živnost. Vše fungovalo velmi dobře, až do momentu, kdy otec zjišťuje, že jej jeho obchodní partner podvádí a vyvádí peníze z firmy ve svůj prospěch. Otec je donucen živností uzavřít a po celý zbytek svého života splácí své dluhy. Po jeho smrti tuto povinnost převezme na svá bedra jeho syn. Do toho všeho přichází druhá světová válka a holocaust, ve kterém zahynou všichni otcovi věřitelé. Dluh tedy zůstává nesplacen.

Tématem druhé povídky je závazek či morální povinnost Pavla Fischla vůči jeho spoluvězni z koncentračního tábora, mlynáři, který jej požádá o splacení svého dluhu. Autor přežije a po válce se jako etablovaný a poměrně zámožný chemik snaží vypátrat mlynářova věřitele. V rámci svého pátrání však zjistí, že věřitel zemřel i se svojí rodinou za tragických okolností za války prozrazen sousedem, že ukrýval židovskou rodinu.

V třetí povídce se jedná o vypravěčův morální dluh nalézt a vydat básně mladého talentovaného básníka, se kterým se setkal v Terezíně a Osvětimi. Básník v Osvětimi umírá. Po válce se podaří, s pomocí partnerky, nalézt spisovatele, který o nalezeném díle píše román, před jeho dokončením však umírá. Dílo je doplněno vzpomínkami vypravěče na mladého básníka a po smrti spisovatele vydáno. Zdá se, že spisovatel si vzal na svá bedra část tíhy onoho morálního dluhu vůči básníkovi

Leitmotivem všech tří povídek je, řečeno s autory, jakási "obecná zadluženost" vůči těm, kteří nepřežili holocaust - "dluh za to, že my jsme přežili a oni ne".

ArthasKarfa
14.01.2018 4 z 5

Poměrně hezká "trojpovídka" o dluhu k člověku a k životu.


jprst
11.11.2016 5 z 5

Autoři mají skutečně pravdu v tom, že dluh ve smyslu morálního závazku se z hlediska lidského splácí nejhůře.

Alma-Nacida
07.03.2011 5 z 5

Silná kniha, kde se autor snaží vypořádat se nevypořádatelným. Nemohla jsem se odtrhnout.

Autoři knihy

Viktor Fischl
česká, 1912 - 2006
Pavel Fischl
česká, 1922 - 2008

Kniha Trojpovídka o dluzích je v

Přečtených24x
Doporučených3x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x