Trnová královna

Trnová královna https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531411/bmid_trnova-kralovna-65c0b932a440e.jpg 4 33 13

Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí! I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev. Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak? NEKTERÉ POHÁDKY SNAD ANI NEMOHOU MÍT ŠŤASTNÝ KONEC... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Violet Made of Thorns , 2022


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
včera 5 z 5

Ne nadarmo se říká nesuď knihu podle obalu a takhle kniha by si zasloužila lepší obal než tenhle kýčovitý. Protože vnitřkem kniha velmi předvapila.

Bylo to nápadité, vtipné, originální, propracované, kouzelně pohádkové a nepředvídatelné!

Autorka má talent proplétat pohádky, magii, fantasy světy ale především se mi líbí autorčin styl psaní skoro až poetický.

Sedl mi děj i postavy. Violet byla kousavá, svá a velmi vtipná postava. Cyrus mi ze začátku nesedl byl taková otravná nudná muška ale poté do děje krásně zapadl. Děj byl napínavý a rychle ubíhal.

Tak kde je další díl? Sem s ním.

M.C.SMITH
17.04.2024 2 z 5

Za mne tato kniha ne. Bohužel. Neupoutala mne a do čtení jsem se musela nutit.
Kniha měla skvělý námět, který nebyl plně využit. Čekala jsem od knihy více.
Knihu jsem přečetla a vím, že jednou to stačilo.


nela3812
15.04.2024 2 z 5

"Divnost, divnost, samá divnost" - citát z knihy, který naprosto přesně popisuje moje pocity po jejím dočtení. Tentokrát mám pocit, že jsem četla úplně jiný příběh, než všichni ostatní. Těšila jsem se na romantasy a dostala jsem jen polovinu toho, co tento žánr slibuje, navíc v ne úplně kvalitní verzi.

Skvělý námět a pohádkové vyprávění jsou jistotou pro rychle ubíhající stránky, a v tomto ohledu nemohu nic vytknout. Inspirace pohádkami a nový pohled na věc, kdy dívka zachraňuje prince, byl osvěžující.

Originální hlavní hrdinka Violet je další z jistot příběhu a jejím obrovským držákem. Je charismatická a pro její rozhodnutí ji budete milovat i nenávidět současně. Její protějšek princ Cyrus, a údajný budoucí partner, je neslaný nemastný, nijak nevyniká a průběhu děje se nijak zvlášť neprojevuje. To je možná jedním z důvodů, proč chemie mezi hlavními hrdiny nefunguje. Po celou dobu zde není žádná jiskra nebo vzájemné napětí. Ať se mezi nimi děje cokoliv, já jim to prostě nevěřím.

Stejnou nedůvěru chovám k celému královskému dvoru. Dušují se dodržováním etikety a pravidly, na druhé straně je však v pořádku, když je princ veřejně zesměšněn. Ceremoniály, akce, plesy...nic z toho nemá řád a je to chaotické. V jistém slova smyslu by to bylo osvěžující, ale tady to působilo jen a pouze zmatečně. Nebavilo mě to, nedávalo mi to smysl.

Všechno zmíněné je obrovská škoda, protože zámek, věštecká věž, magický les (včetně magických bytostí) - to všechno působí opravdu neskutečně pohádkově a vytváří to skvělé pozadí příběhu. Zápletka se zdála taky moc fajn, ale během vyprávění úplně vyšuměla a ve výsledku vygradovala úplně nesmyslně.

Tento příběh nedoporučím, v tomto žánru jsem četla mnohem lépe zpracované příběhy.

Hodnocení: 2/5

Bryel
14.04.2024 3 z 5

„Můžeme se navzájem zničit, a udělali bychom to bez váhání.“

Trnová královna je pozvolná nevšední pohádka s temnou atmosférou o prokletí, prospěchářství a politikaření. Takový poetický příběh prince Cyruse a věštkyně Violet. Bohužel na kráse příběhu ubírají méně propracované postavy.
Námět prokletého prince, který je ve svém prokletí vlastně spokojený, mi přišel velmi zajímavý, ale celkové, místy až zdlouhavé, zpracování a závěr knihy mi úplně nesedly. 3,5/5

knihomolkaJani
07.04.2024 4 z 5

"Jsem lepší lhářka než věštkyně. Nevěřím, že naše osudy mají nějaký důvod. Nevěřím, že je svět spravedlivý."
Tento příběh ovládá hlavní postava Violet. Zda je to hrdinka či záporák, nechám na vašem uvážení..
Je to totiž trochu podivná věštkyně a rozhodně si od nikoho nenechá nic líbit.
.
Jedná se o romantasy s trochu temným podkresem.. A tedy musím říct, že jednání Violet bylo pro mě opravdu nepředvídatelné, stejně jako některých vedlejších postav.
.
Nápad je to opravdu originální a nedivím se, že je to kniha překládaná do mnoha jazyků.
.
Prince Cyruse jsem si zamilovala a i to, jak se s Violet neustále popichovali. Už od začátku jsem měla pocit, že mu vidím do hlavy a jeho jednání jsem chápala.
"Ano, vážně existuju jenom proto, abych tě rozčilovala, princátko, jak jen jsi bystrý!"
.
Vzplanutí mezi hlavními hrdiny bylo krásné, jen jim celkově bylo dopřáno velmi málo prostoru.
.
"Vzdorovat osudu není nikdy zadarmo."
.
S ukončením knihy ale opravdu spokojená nejsem a jestliže nebude pokračování, šla bych s hodnocením ještě o kus níže. Protože fajn, romantická linka budiž takhle rozseklá, ale ten zbytek tedy ne. I tajemná zápletka je nedotažená.
.
"Oni tě zradí. Všichni. Teprve potom pochopíš."

Mikky01
05.04.2024 3 z 5

Trnovou královnu jsem si na recenzi vybral čistě podle obálky, aniž bych četl nějaké antoce či recenze na knihu. Je to v podstatě taková směsice pohádkových příběhu, které jsou velmi dobře zakomponované do temného světa fantaskního příběhu. Takže idelní pro všechny, kteří chtějí něco nenáročného.

Trnová královna ale není klasický pohádkový příběh, protože v tomto příběhu to není princ, který bude zachraňovat život přincezny a nečekejte ani lásku jako trám. V této knize je princ prokletý a jediný způsob jak prokletí zrušit je najít si nevěstu. Jenomže princ má na to jiný názor. Chce si jen užívat sex a být stále prokletý, aniž by hleděl na osud celého království . Čím více se blíží k naplnění sudby, celé království začíná zarůstat růžemi a blíží se k zapomenutí.

Naneštětí zde máme hlavní hrdinku Violet, věštkyni, která má princovi pomoci s odvrácením jeho predurčeného osudu a bude se mu snažit najít vyhovující ženu. Nastává tedy doba, kdy si princ musí vybrat nevěstu i za cenu toho, že mu Violet lže a poupravuje si výsledky věšteb. Samozřejmě to dělá z jednoho prostého důvodu, mezi ní a princem je zvláštní chemie a když se k sobě přiblíží jen na krok, tak to mezi nimi jiskří a nejsou daleko od pohlavního styku (Na to v knize bude jedna velmi vtipná pasáž,takže o zábavu je zde postaráno). Jak to už bývá v YA fantaskních knihách, tak když má k něčemu dojít, vždy Violet s princem někdo vyruší s neodkladnou záležitostí. Každopádně Violet není v knize není úplně kladná postava, je to intrikářka s postranními umýsly :-D. Co se týká prince, no... tak o tom raději ani nemluvím. Udržet ptáčka jarabáčka v kalhotách mu dělá evidentně velký problém, ale jak jsem psal, sexuální scény zde bohužel nečekejte :-D

Kniha se mi jako celek líbila, nicméně si autorka mohla dát více práce s postavami. Nemáme možnost je poznat více do hloubky, dozvíme se akorát pár základních indormací a tím to hasne. Oba hlavní hrdinové se chovají jako dva nadržení puberťaci bez pudu sebezáchovy. To je tak jediné, co za mě knize ubírá na kráse.
Hodnocené 6/10

Knihomol_ka
02.04.2024 4 z 5

Tohle je velmi zajímavě a netipicky napsaná pohádka. Pohádka, která vypráví o princi, který je prokletý a jediné co tuhle strašnou věštbu dokáže zlomit je vzít si svou pravou lásku.
Ale co, když si princ přeje zůstat prokletým ? Co když o nic takového nestojí ?

Hlavní postava Violet je věštkyně, která pracuje pro krále. Nečekejte poslušnou dívku. Violet mi přijde trochu divoká a s princem jsou celkem na nože.
Cyrus mi přijde, že rád flirtuje s čímkoliv co se pohne. Bohužel nemáme možnost více nahlédnout a poznat tyto postavy. A tím si k nim až tak úplně nedokážeme vytvořit pouto. Více mi ocenila popsat to co se mezi nimi tvořilo. Jinak příběh je i vtipný. Vyskytuje se nám tu více postav. Celý příběh se nese v popichování dvou hlavních hrdinů. Do samotného konce jsem netušila jak tohle asi tak skončí.

Za mě, ale krásná pohádka.

Aires
31.03.2024 4 z 5

V pohádkách bývá vše černobílé a vše skončí dobře. Princ zachrání princeznu, zažene draka a mezi nimi se zrodí láska jako trám. Jenže pohádky jsou jen takový ideál. Co když je princ prokletý a jediná naděje jak prokletí zlomit je najít si nevěstu? A co když princ chce zůstat prokletým a s každou si jen tak zašpásovat ? Co když mezi princem a jeho vyvolenou je víc vášeň a nenávist než láska ve stylu,,šťastně až do smrti,,?

O tom v pohádkách prostě nepíšou. Až na jednu vyjímku - Trnovou královnu...

Celá kniha je psaná v zajímavém pohádkovém stylu. Dodává jí to jedinečnou atmosféru, na druhou stranu i ubírá na kráse. Violet jako hlavní postava není žádná snová princeznička, nevinná duše ani postava kterou byste si ihned zamilovali. Violet ani Cyrus nemají dost charakteru nebo stránek na to, aby si vás naplno získali. Jejich vztah sklouzává spíše k temné nenávisti a tak ani lístky na svatbu do první řady nechcete. A přes všechny intriky, trny, netvory a růže, vše zanechává mírný dojem, že ti dva jsou prostě nevyzrálí puberťáci.
Ale jinak je to jedinečné, zajímavě laděné čtení.

Knihomolka97
30.03.2024 3 z 5

Nemůžu říct, že by se mi Trnová královna nelíbila, ale moc nenadchla a to mě mrzí.
Je to oddechový pohádkový příběh s nádechem temna, který táhne především hlavní hrdinka. Hned od začátku jsem byla z Violet naprosto nadšená! Věštkyně, která sem tam trochu zalže a s lidmi se příliš nepáře. Je drzá, sarkastická, ani zlá ani hodná, je prostě skvělá.
Naopak princátko Cyrus si mě získával postupně.

Jejich popichování bylo osvěžující, zábavné a hezky to mezi nimi i jiskřilo.
Celkově mi přišel jejich vztah takový zvláštní a dala bych jim ještě více prostoru.
Jsou tu krásné pasáže a citáty, které stojí za zapamatování.
"Někdy člověk někoho nenávidí tak moc, až se zamiluje."
Nicméně kniha má pomalejší tempo, v první polovině se toho v podstatě moc neděje, autorka seznamuje s hlavní hrdinkou, její minulostí a také samozřejmě se světem, kde se příběh odehrává. Na začátku knihy nechybí i krásná mapa.
Není to špatný příběh, ale čekala jsem krapet víc, "něco" mi tam chybělo.
3,5*

Annabelle
24.03.2024 5 z 5

Na Trnovou královnu jsem narazila úplnou náhodou díky reklamě na sociální síti. Velmi mě zaujala svou obálkou a samozřejmě i anotací. Tentokrát bude v nesnázích princ a bude na čarodějce, aby zachránila nejen jeho, ale celé království, které má právě kvůli princově prokletí padnout.
 
Hlavní hrdinka věštkyně Violet je velmi komplikovaná postava, a ne vždy má čestné úmysly. Většinou si své věštby lehce poupravuje nebo říká něco, co není tak úplně pravda. Princ Cyrus je naopak velmi milý, přátelský a téměř dokonalý, nebýt jedné důležité skutečnosti a to, že on se má stát zhoubou celého království, tedy v případě, že nenalezne svou vyvolenou a neožení se. Nastává tedy doba, kdy si princ musí vybrat nevěstu, i za cenu Violetiných lží a klamů. Ovšem lásce se poručit nedá. Mezi Violet a Cyrusem to samozřejmě jiskří, čeká nás plno ironických dialogů, enemies to lovers vývoj, ale láska jako trám nás v knize, právě kvůli komplikovanosti postav, nás úplně nečeká.
 
Příběh je protkaný magií, zrůdnými nestvůrami, intrikami a sympatickými postavami, které si jdou ale tvrdě za svým. Za zmínku stojí i přítomnost lehké erotiky a LGBT. Dočkáme se také narážek na některé známé pohádky. Děj z počátku sice plyne pomalým tempem, ovšem nabídne důkladný popis světa a seznámí nás s životem jednotlivých postav a díky tomu tak čtenář pochopí, proč zrovna ta daná postava jedná tak, jak jedná.
 
Trnová královna má sice jednoduchý děj, řekla bych, že závratnými dějovými zvraty úplně neoplývá a postavy se mnohdy chovají zvláštně, ale i přesto všechno si mě ten příběh nějakým způsobem získal. Možná svou jednoduchostí, možná neotřelými postavami, ale skutečně si mě získal.  Je mi jasné, že tato kniha nesedne každému čtenáři, ale mně se moc líbila a od posledních sto stran jsem se nemohla odtrhnout. Podle Goodreads to vypadá, že se chystá druhý díl a doufám, že brzy vyjde pak i u nás.

Paja.92
22.03.2024 4 z 5

„Jedno líbání po plese byla chyba. Druhé je výzva. A každé další už je zvyk.“

***

Tohle byla moc krásná oddechovka s pohádkovým nádechem.

Když jsem četla anotaci, předpokládala jsem, že se bude jednat o další z klasických „hate to love“ linek, ale byla jsem velmi mile překvapená. Ačkoliv mezi Cyrusem a Violet panuje stejnou měrou nenávist jako přitažlivost, Violet se nenechala strhnout chtíčem a stále se držela své logiky. Což byla příjemná změna. Obvykle hlavní hrdinky ztrácí rozum v momentě, kdy si sundají kalhotky

 
Líbilo se mi, že autorka neudělala Violet dokonalou. Naopak z ní udělala postavu, kterou si myslím, že mnoho čtenářů nebude mít moc rádo. Ale to vůbec nevadí! Dělá to příběh opravdovější. Všichni dělají chyby a jsou poznamenáni minulostí, ať už chtějí nebo ne. Navíc perfektních a sympatických hrdinek už je víc než dost.

Příběh měl poklidný vývoj, který odpovídal pohádkové atmosféře. Určitě od toho neočekávejte akční fantasy, kde se bude pořád něco dít. Už ze stylu psaní je zřejmé, že autorce nešlo o akci, ale spíše o to předat čtenářům ponaučení tak jak to v pohádkách koneckonců bývá.

Jediné, co mě mrzelo, byla slabší chemie mezi Cyrusem a Violet, což ubralo jejich romanci na uvěřitelnosti.

Knihu doporučuji všem, kteří hledají pohodové fantasy s pohádkovou atmosférou.

@knihozroutka_eleanorcorvin

Matri
12.03.2024 4 z 5

"Někdy člověk někoho nenávidí tak moc, až se zamiluje."

Pomene temný, avšak stále rozprávkový príbeh, ktorý je od začiatku do konca založený na silno zakorenenom vzťahu hlavných postáv - hate to love.
Veštkyňa Violet a princ Cyrus sú ukážkový príklad neustálych nezhôd a vzájomnej nevraživosti. Samozrejme to medzi nimi na pozadí dosť zjavne iskrí ;-)
Príbeh je pomerne pokojný - dosť politický a určite nečakajte žiadne veľké akcie.
Neustále sa potýkame k kliatbou/veštbou, ktorá je uvalená na princa Cyrusa. Violet, ktorá pomocou dotyku vidí vlákna minulosti ale aj budúcnosti sa snaží pomôcť kráľovstvu, ukončiť kliatbu, zabrániť vojne a dokonca pomôcť princovi nájsť jeho pravú lásku, ktorá ma byť pre kliatbu kľúčová.
Príbeh končí akosi v polčase, takže hoci mi v príbehu chýbala akcia, sem tam som sa už trošku nudila, nakoľko sa dej stále točil trošku dookola, vynahradili mi to príjemné uštipačné dialógy, chémia hlavných postáv, zaujímavé vedľajšie postavy - a teda, prosím si pokračovanie - dúfam nejaké bude :)
Hodnotím ako slabšie 4*

"Vím, že mě chce stejně, jako mě nenávidí: jsem tříska v jeho srdci, která se do nej boří hloubeji s každým pokusem mě odstranit."

mikika
11.03.2024 4 z 5

zajímavá směsice pohádkových motivů, spletených do celkem temného příběhu. čekala jsem romantiku jako trám, ale hrdinka je taková malá mrcha, "komplikovaná postava" se teď říká, že nějaké lásce nedává moc prostoru. pořád si říkáte, jestli máte Violet fandit, nebo ji profackovat. nepředvídatelné, temnější, než byste čekali.

Autorovy knížky

Gina Chen
americká
2024  71%Trnová královna

Kniha Trnová královna je v

Právě čtených4x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce64x
Chystám se číst139x
Chci si koupit51x
dalších seznamech3x