Triumf a tragédie: Sovětští stíhací letci v bojích II. světové války

Triumf a tragédie: Sovětští stíhací letci v bojích II. světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233920/bmid_triumf-a-tragedie-sovetsti-stihaci--EZD-233920.jpg 4 6 1

Sovětští vojenští letci byli skutečnou elitou Rudé armády. Jejich sláva však byla tvrdě zaplacena. Autoři se pokusili vyčerpávajícím způsobem zmapovat a zdokumentovat vývoj, organizační strukturu a systém výcviku sovětského stíhacího letectva ve 20. a 30. letech i během druhé světové války. Zevrubně popisují samotnou činnost a bojové nasazení v jednotlivých válečných operacích. Nezapomínají ani na práci významných konstrukčních kanceláří, vývoj nových motorů, letadel či zbraňových systémů. Samostatné kapitoly věnují nasazení strojů zahraničního původu (Hurricane, Spitfire, Bell) do vzdušných bojů na východní frontě. Fotografie, kresby, tabulky, technicko-taktická data, výčet sovětských leteckých stíhacích es. Seznam literatury a pramenů.... celý text

Přidat komentář

henstridge
21.03.2016 5 z 5

Parádní a čtivá knížka popisující všechny typy stíhacích letounů (jak domácí produkce, tak ty do SSSR během války dodaných spojenci) působících na východní frontě, dále potom v Rusku vyráběné motory (ať už s licencí nebo bez), palubní zbraně apod.
Jsou zde také zachyceny osudy všech význačných konstruktérů (vyprávění o letounech je členěno právě podle konstrukčních kanceláří) a už název jednotlivých kapitol je dostatečně výmluvný, např. Jakovlev - šedá eminence, Polikarpov - král stíhaček atd.
Kniha se naopak nevěnuje příběhům leteckých es, ty jsou zde zmiňovány pouze při popisu uvedených letounů. Škoda jen, že nedošlo na vydání druhého dílu (pokračování) knihy.

Štítky knihy

Sovětský svaz vojenské letectvo

Kniha Triumf a tragédie: Sovětští stíhací letci v bojích II. světové války je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x