Třináctý učedník

Třináctý učedník https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170082/trinacty-ucednik-170082.jpg 3 10 4

Autor na pozadí autentických historických událostí líčí život mayského chlapce Yaxe. Ten se má stát nejslavnějším vládcem Mayů. Proto putuje do severní Afriky, Říma, Jeruzaléma i Alexandrie, kde se setkává s významnými státníky, filozofy, ale i plebejci a otroky.

Přidat komentář

vasekv499
31.01.2022 odpad!

Četl jsem kdysi, je to už hodně let. Autor původním povoláním pilot aerolinek... Takže modlení se k Alláhovi skoro 650 let před vznikem islámu, nejběžnější dřevo pro truhláře v Kartágu je indický teak, po práci si zajít do lázní a přidávat si do koupele eukalyptový olej (i když toto nemusí být takový prohřešek, je sice pravda, že eukalyptus se už dnes vyskytuje jako původní druh pouze v Austrálii, ale jeho olej byl nalezen v balzamovacích směsích starověkých Egypťanů, tak tam možná tehdy obchod s později zapomenutou Austrálií fungoval), příjezd galéry do Ostie s přesností na minuty, i to Kartágo, které zaniklo ve 2. století před dějem knihy, nějak to pan autor nevychytal. Takže se na to musím spíše dívat jako na fantazy příběh. A za mě takový slabší...

Pravda, četl jsem i jiné příběhy od jiných autorů a několikrát narazil na hlouposti typu kukuřičná kaše jako pokrm starověkých národů Starého světa. Nebo když v sumerské říši rozbili zloději hlavnímu hrdinovi králíkárnu a ukradli všechny králíky, to byl úlet cca o 4,5 tisíce let... Tak takové podivnosti jsem tu naštěstí nenašel. Takže to vlastně není až taková tragédie.

RendyaDav
13.01.2020 4 z 5

Zajímavá knížka, čtivá. Autor se opírá o skutečné události a osobnosti.


Hade
04.11.2017 odpad!

Bože, to byla blbina! Styl psaní jako pro desetileté děti a tolik historických nesmyslů. Jen namátkou: Arabáci vzývají Alláha o zhruba 6 století dříve, Kartágo 200 let po svém zničení stále existuje.

orinka3
09.02.2015 5 z 5

Čte se to výborně, jedním dechem. Knížka je napsána svěže, moderně, bez mentorování. Nenásilně nás provede historickými událostmi starého Říma, počátky křesťanství a různými starými kulturami. Hlavní hrdina je sympatický kluk, kterému jde všecko, na co sáhne a z nebezpečí se dostává, aby objevoval další. Doporučuji jako odpočinkovou a dobrou četbu každému, kdo má zájem o historii.

Autorovy knížky

2004  64%Třináctý učedník

Kniha Třináctý učedník je v

Přečtených16x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x