Třikrát přes Himaláj na kole

Třikrát přes Himaláj na kole https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371362/bmid_trikrat-pres-himalaj-na-kole-84S-371362.jpg 3 1 1

Tři cesty, vedoucí v letech 1994, 1996 a 1998 oblastmi pákistánského a indického Himaláje. Zážitky z cest podává autor čtivým způsobem, text doplňují jeho vlastní fotografie.

Přidat komentář

ludek.n
12.11.2019 3 z 5

Výpravná, a přesto útlá publikace z pera a fotoaparátu dr. Dalibora Leblocha o jeho třech cyklistických výpravách do Asie uhrane především svým formátem. Marná pomoc, ale barevným fotkám himálajských štítů velkoplošný formát knihy prostě svědčí a vůbec nezáleží na tom, že těch opravdu rozměrných, dvoustránkových je v knize jen pár. Koneckonců obrazová příloha často povyšuje i obyčejné, suchopárné cestopisy na něco mimořádného a dává čtenáři mnohem větší šanci spoluprožívat s cestovatelem jeho radosti i strasti. Třikrát přes Himálaj na kole je toho příkladem, protože co si budeme zastírat, textová část není ani v nejmenším tak oslnivá jako právě ona fotografická dokumentace Leblochových výprav pod Nanga Parbat, do Malého Tibetu či do Hunzy a k Mašerbrumu. Ke škodě věci je především vyzdvihnutí cestovatelsko-poznávacího místopisu na úkor uskutečněných sportovních, cyklistických výkonů. Díky tomu kniha ustrnula někde na půl cestě: na klasický cestopis je málo hloubavá a pro cyklistickou expediční příručku zase příliš povrchní. Jak se říká ani ryba, ani rak. Převodníky se prostě netočí dostatečně rychle, přehazovačky nešramotí, brzdy nepískají… nezbývá proto než vyměnit touhu usednout na kolo za snění nad těmi úžasnými fotografiemi.

Štítky knihy

cestopisy cyklotoulky, cykloturistika

Autorovy knížky

Dalibor Lebloch
česká, 1953
1999  60%Třikrát přes Himaláj na kole