Tři rukojmí

Tři rukojmí https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59772/mid_tri-rukojmi-6458fc6a14206.png 3 4 2

Tři rukojmí je čtvrtá kniha jejímž hrdinou je Richard Hannay, anglický tajný agent. Jeho úkolem je tentokrát vypátrat tři zmizelé děti z prominentních rodin v čemž mu pomáhá jeho osvědčený společník Sandy Arbuthnot.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Sfinx – Bohumil Janda
Originální název:

The Three Hostages


více info...

Přidat komentář

tomasblazek
27.05.2022 4 z 5

Skotský spisovatel John Buchan ( 1875 - 1940) v mysteriozním thrilleru Tři rukojmí píše o pátrání vysloužilého tajného agenta Richarda Hannaye po třech unesených osobách a důkladně a zdařile děj prošpikoval popisy parapsychologie, hypnozy, atmosféry anglických klubů, tajných společností i (údajného) vlivu východních nauk na kruhy, toužících totalitně ovládnout svět. Kniha je je rozehrána v pomalém tempu, postupně se zrychlujícím, se stupňováním napětí, kdy se Hannay posléze analýzou dostupných stop po unesených dostává k muži jménem Medina, který platí za charismatického člena vyšší společnosti, aniž kdo tuší, že se jedná o hlavu celosvětového spiknutí s velkým charizmatem a hypnotizérskými schopnostmi. Románu bohužel škodí jakýsi podivný dvojí závěr, kdy pátrání po padouchovi je nastavováno o neústrojně přilepený finální boj hlavních postav v horách na život a na smrt - bohužel nepříliš zdařile podaným a v samém závěru knihy nečekaně nudným. České vydání doplňují krásné ilustrace Františka Horníka, velmi korespondující s charakterem textu. Tři rukojmí bezesporu stojí ze přečtení.

maryzka
03.09.2013 2 z 5

Zajímalo by mě jak se jmenují další knihy s hrdinou Richardem Hannayem. Dlouho jsem nevěděla jak tuto knihu ohodnotit. Rozhodovala jsem se mezi odpadem a jednou hvězdičkou.Knihu jsem přečetla po dlouhých přestávkách. Někdy jsem se musela vracet na předchozí stránky, abych pochopila hlavně jmena nebo jak se osoby dostali na určitá místa, kde to člověk nečekal. Někdy to mělo slušný dějový spád, někdy to bylo nesrozumitelný především v oblasti okultismu a magie( asi to bylo po 1. světový válce v modě). Možná kdyby autor žil v současnosti, tak s dobrým překladatelem by se dal číst.


Autorovy další knížky

John Buchan
skotská, 1875 - 1940
1921  47%Třicet devět stupňů
1925  40%Vyzvědači
1928  80%Pod tíhou tajemna
1925  55%Tři rukojmí
1927  60%Odvážná sázka