Tři královny - Boj o tudorovský trůn

Tři královny - Boj o tudorovský trůn https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407757/mid_tri-kralovny-boj-o-tudorovsky-trun-QhV-407757.jpg 4 48 18

Přestože Markétu Tudorovnu, její sestru Marii a Kateřinu Aragonskou pojí příbuzenské pouto, nepřestávají se celý život žárlivě poměřovat. Příběh tří královen rozplétá složité vztahy a úkladné zrady ve stínu vášně, závisti a nebezpečí. Osud je však nevyzpytatelný, a proto se žádná z královen nemůže radovat ze svého momentálního vítězství dlouho.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

Three Sisters, Three Queens , 2016


více info...

Přidat komentář

Lolila
02.08.2022 5 z 5

Zaujímavý príbeh zameraný hlavne na Margarétu, škótsku kráľovnú. Spisovateľka ju vykreslila viac v negatívnom svetle ako závistlivú, pyšnú, dosť protivnú a tým aj nesympatickú osobu. Či bola naozaj taká, je asi ťažké zistiť, ale príbeh z obdobia Tudorovcov ma zaujal. Vykresľuje hlavne život kráľovien, ich "miesto" na dvore po boku kráľov. Myslím si, že nie je čo závidieť:-).

keselylenka
04.02.2022 4 z 5

Velmi zajímavý příběh, který na mě působil trochu jako deník. Markéta mi každopádně přišla nesympatická a extrémně závistivá a trochu labilní. Ale k její výchově a době, ve které žila to asi patřilo. Čtení rozhodně doporučuji.


Morgaine07
06.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Jelikož jsem knihy od Philippy četla už jako dívka na druhém stupni základní školy tak s láskou skočím po každé knize od Philippy Gregory. Jinak to ani nebylo s touhle kraskou, která měla velký potenciál a ten i splnila. V knize objevíte tři důležité ženy v Tudorovské Anglii... Kateřina Aragonská, Marie Tudorovna a naše hlavní postava Markéta Tudorovna. Nejvíce jsem si oblíbila Marii o které by jsem si přála dozvědět se více a doufám, že jednoho dne vyjde román o této krásné princezně. Oproti Marusce a Katce mi Markéta přišla jako závistivá a protivná osoba a místy hloupá. Přesto jsem její rozhodnutí chápala a čtení si užívala, jen mě mrzí, že jsme se nedozvěděli více.

perpe2a
24.10.2021 4 z 5

Hezky napsáno, ale protože čtu často knihy o Tudorovcích, pro mě to byla spíš rekapitulace a nic nového mi to nepřineslo.

JajaD13
16.07.2021

Philippa Gregory patří mezi mé oblíbené autorky, byť se v tudorovských skupinách na fb lidé smějí těm, kdo o sobě říkají "vím vše o Tudorovcích, četla jsem knihy Philippy Gregory".
Philippa píše čtivě a živě a ráda používá svou fantazii. Nicméně vychází z historických faktů a to, že dokáže zpopularizovat anglickou historii širšímu okruhu čtenářů, je skvělé.
Ani tento román, psaný z pozice Jindřichovy sestry Markéty Tudorovny, není výjimkou. Markéta, ovládaná do značné míry svými city a s tendencí vybírat si komplikované partnery, soupeří se svou o mnoho krásnější sestrou Marií a královštější švagrovou Kateřinou Aragonskou, aby ve finále zjistila, že jejich soupeření nemá vítězku... Úžasná kniha o třech pozoruhodných ženách, které toužily po obyčejném štěstí.

Mandlevest
01.07.2021 5 z 5

Po delší době jsem sáhla po historickém příběhu a nejsem vůbec zklamaná. Knihu především o Markétě Tudorovně, která se stane skotskou královnou a jejím dosti dobrodružném životě, plném intrik, zrady, bojů ale i vášnivých vztahů jsem měla delší dobu doma. Autorku Phillipu Gregory jsem neznala až , přiznám se, při sledování výborné historické série Španělská princezna v TV, která je napsaná na základě autorčiných knih a také pěkné recenze mé oblíbené Zuzky (zuzana2599) jsem se do ní pustila, obohacena ještě informacemi z výše zmíněné série, ve které je hlavní hrdinkou Kateřina Aragonská, Markéta i její sestra Marie jsou zde vedlejší postavou. A kniha se mi opravdu líbila. Život královen, které byly zaslíbeny na základě politické prospěšnosti a následně provdány velice mladé, vůbec nebyl jednoduchý a ani náznakem neodpovídal romantickým představám, které by mohl vzbuzovat. Velmi dobře se mi četl i autorčin styl psaní a tak tento román milovníkům historických příběhů doporučuji a já si některou její další knihu určitě přečtu.

Rozmarýna Rozm
10.04.2021 3 z 5

Byl to takový slabší průměr. Měla jsem problém to dočíst. Zkrocená královna se autorce povedla mnohem lépe.

čef
10.01.2021 5 z 5

Hlavně se jedná o skotskou královnou z Tudorovského rodu Markétu, ostatní dvě královny Marie a Kateřina jenom tak přihrávají. Ve Skotsku v 1. polovině 16. století se toho událo hodně a také samozřejmě hodně zamotaného, pro nás už až nepochopitelného. Ani autorka vše nevysvětlila, soustředila se především na úděl středověkých urozených žen. Dnešní ženy jim určitě nezávidí, ale o to více je může tato kniha potěšit.

Ladiva
04.01.2021 3 z 5

Napriek názvu knihy, je v centre pozornosti hlavne Margaréta Tudorova. Pre mňa bola kniha prínosom, pretože osudy Margaréty som až tak nepoznala. Staršia sestra Henricha VIII. bola vždy v tieni svojho brata, čo sa týka spracovania jej životného príbehu. V tomto románe ju autorka nevykresľuje veľmi lichotivo a bolo by zaujímavé vedieť, koľko autorskej fantázie je v jej opise a akou osobnosťou Margaréta v skutočnosti bola.

vendul_
16.12.2020 5 z 5

Přesně jak se tu už píše. Markéta byla vykreslena spíše jen se špatnými vlastnostmi a taková “na přes držku”. Nevím, jestli taková byla výchovou nebo nějakým komplexem, každopádně někdy jsem ji měla plné zuby. Když ale člověk vezme v potaz, v jaké situaci žila (byla vlastně na vše sama od jisté doby), není se čemu divit.
Kniha jako taková se čte sama. Dobře napsané.

orinka3
06.11.2019 5 z 5

Přiznám se, že Markéta Tudorovna mi v knize nebyla ani trochu sympatická. Autorka ji totiž vykreslila jako děvče s převahou špatných vlastností. Markéta je pyšná, sobecká, závistivá, malicherná, nepřející, prospěchářská. Nejvíc ze všeho lpí na zděděné slávě, porovnává se jak se sestrou, tak i se švagrovou. Jenže na své životní pouti za slávou poznává, že není všechno jen podle toho, jak ona si přeje. Její první královský choť Jakub s ní má andělskou trpělivost. Markéta je všechno jiné, jenom ne taktní. Už i to, jak projevila otevřenou nenávist vůči jeho nemanželským dětem! Ti dva si navíc nemohli vůbec rozumět, byl tu očividný rozdíl mezi jejich inteligencemi i zájmy. A Markéta musela nutně denně zažívat velké pokoření, když jí manžel dokazoval, jak se v mnohém mýlí. Přesto s ní jednal s velkou úctou a díky svému sexuálnímu apetitu se nemusel přemáhat v loži, když se s ní pokoušel o následníka. Ale docela jsem ho chápala v tom, že si nacházel útěchu u jiných žen. Po jeho smrti už pak bylo jenom velké trápení. Markéta dělala ve Skotsku politické chyby, k tomu neustálá rivalita s dvorem Jindřicha VIII. A navíc její nešťastná povaha, bezhlavě podléhala povrchní kráse a umění dvorské mluvy, prostě ji ten Archibald natolik ukecal, že naprosto přehlédla, jak ji zneužívá. Doslova si ji omotal kolem prstu. Když na to přišla, bylo už pozdě. Pro mě to bylo hodně smutné čtení, vidět, jak skotskou královnu celé okolí ničí, a ona je vlastně sama proti všem. Ani rodina, ani poddaní, ani rádcové - nemohla už nikomu věřit. Četla jsem o ní i v románu Zapomenutá královna. Tam nebyla vylíčena tak moc negativně. Ale i tak bylo poznat, že ta Markétka měla velké problémy sama se sebou, dneska by se možná řeklo, že trpěla komplexem méněcennosti.

odpadlice
04.11.2019 5 z 5

Philippa Gregory opět nezklamala :)

VendulaB
02.08.2019 4 z 5

Výborná kniha pro milovníky tudorovské Anglie. Životní příběh Kateřiny Aragonské je všeobecně známý i Marie Tudorovna je v dílech z tohoto období často zmiňována, ale osud Markéty - skotské královny bývá z pohledu dvora Jindřicha VIII. pouhou okrajovou záležitostí. A přitom právě její život je zcela fascinující, při čtení se mi ani nechtělo věřit, že se nejedná o fikci, ale (alespoň co se týče základních událostí) o popis reálného života. Nezvyklý a osvěžující pohled na Anglii a Skotsko 16. století.

knihovnička007
31.07.2019 5 z 5

Tudorovci jsou stále vděčným námětem na příběhy.
Dlouho jsem se na tuto knihu těšila a v červnu jsem četla knihu stejné autorky Červená královna-o Margaretině babičce.
Margaret miluje svého staršího bratra Arthura i mladšího Jindříška, stejně jako malinkou princeznu Marii.
Ale zakrátko je vše jinak, z Kateřiny je vdova, z Margaret královna Skotska a později i z Marie královna Francie.
Ale i královny mají problémy-nejen klasické ženské a mateřské, ale i problémy s vládou a vládnutím nebo královskou radou.
Život všech tří královen byl celou jako na houpačce. Porody i úmrtí ve všech třech rodinách.
Nejvíce se mi líbila první část knihy, kdy se malá Margaret seznamuje s mladou Kateřinou Aragonskou a poté její počátky ve Skotsku. Po smrti manžela už to bylo poměrně stále dokola.
Autorka ji vykreslila hodně rozporuplnou, protivnou, závistivou a často mi hodně lezla krkem...
Určitě doporučuji ke čtení!

Bezantina
11.07.2019 3 z 5

Nemohu si pomoci, ale za mě slabé.. Markéta mi byla krajně nesympatická..
U této autorky mám navíc problém, že její knihy srovnávám s "Královou přízní", která mě naprosto uchvátila, ale ostatní jsou v porovnání s ní v mých očích prostě slabší.

alnahu
05.06.2019 5 z 5

V podstatě tragický životní příběh skotské královny Markéty ,která žila v době plné zvratů a změn.Markéta byla starší z tudorovských dívek,dějem se dočteme i o životě její sestry Marie a zároveň švagrové Kateřiny Aragonské- všechny tři sdíleli stejný osud,narodili se jako princezny poznali v životě chudobu.Markéta i Marie si svoje partnery volili podle svého ,což nebylo na tu dobu obvyklé.Velmi pěkné počtení-doporučuji.

zuzana2599
15.05.2019 5 z 5

Krásně a precizně zpracovaný životní příběh skotské královny Markéty Tudorovny, sestry krále Jindřicha VIII. Současně čtenář sleduje osud královny Kateřiny Aragonské a mladší sestry Markéty, Marie. Knížka se dobře četla, byla docela dlouhá a v mnohém mě obohatila. Doporučuji všem milovníků dob dávno minulých !

milunka21
08.04.2019 5 z 5

Další kniha od autorky která mě uchvátila a více seznámila s osobností méně známou.