Tretia planéta

Tretia planéta https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379717/bmid_tretia-planeta-TQS-379717.jpg 4 4 1

Kniha fotografií a postrehov cestovateľa a frontmana legendárnej kapely Slobodná Európa z jeho potuliek po tretej planéte Slnečnej sústavy. Hudobník, pilot, kameraman a režisér Milo Láber, známy skôr pod prezývkou Whisky, dodnes navštívil zhruba 80 krajín. Zameriava sa najmä na miesta, kde ešte civilizácia a turistický ruch nestihli zničiť prírodu a tradičný spôsob života. V tejto knihe nájdete jeho myšlienky o tom, čo mu cestovanie dalo a ako ovplyvnilo jeho život. Fotografie z Gruzínska, Iránu, USA, Arménska, Kolumbie, Náhorného Karabachu, ale aj zo Severnej Kórey či Srí Lanky vznikli počas jeho ciest medzi septembrom 2016 a januárom 2018. Časť z nich je súčasťou putovnej autorskej výstavy Tretia planéta prezentovanej v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola či v Galérii Lucerna v Prahe.... celý text

Cestopisy a místopisy Obrazové publikace
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Tretia planéta , 2018


více info...

Přidat komentář

trudoš
30.05.2018 4 z 5

Čekal jsem trošku víc, než sérii fotografií z různých koutů světa. Ne že by se nejednalo o pěkné kousky, ale originální fotograf Whisky není. K jeho cti nutno podotknout, že se o to ani nesnaží. Jeho cílem je přiblížit čtenáři své dojmy z cest, vysvětlit proč jej cestování naplňuje a jak moc mu změnilo osobnost. Což se mu daří jen napůl - těch fotografií by muselo být víc a ne tak chaoticky uspořádaných, aby jej člověk akceptoval. Předností naopak je, že se zaměřuje na méně známé lokality a cíleně se vyhýbá místům zamořených turisty. Takže je na co koukat.
Zklamání však přinesly jeho doplňující texty. Jako hudebník exceluje v punkové poetice, která pobaví hrubostí, trefností i nápaditostí. Tady ovšem sklouzává k otřepaným frázím o svobodě, nezávislosti a lidské hlouposti. Není to nic proti ničemu, ale v písničkách mi sedne víc. I tak zůstává Tretia planéta krásnou knihou, ke které se vždycky rád vrátím, když dostanu splín nad tím, jak se tu máme špatně - protože to zkrátka není pravda.

Štítky knihy

cestování fotografie cestopisy

Autorovy knížky

Miloslav Whisky Láber
slovenská, 1969
2018  80%Tretia planéta

Kniha Tretia planéta je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chci si koupit2x