Třetí říše poslouchá: Prolamování spojeneckých šifer v letech 1939–45

Třetí říše poslouchá: Prolamování spojeneckých šifer v letech 1939–45 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512017/bmid_treti-rise-posloucha-prolamovani-sp-yhU-512017.jpg 4 5 4

Prolomení kódu Enigmy kryptoanalytiky z Bletchley Park se stalo pro vítězství Spojenců ve druhé světové válce klíčovým. Ale jde pouze o jednu stranu příběhu. Na druhém břehu Lamanšského průlivu pilně pracuje na prolomení britského, sovětského i francouzského šifrování ještě před vypuknutím války německá kontrarozvědka s cílem usnadnit nadcházející snahy třetí říše o podmanění světa. V originálním podání, které v sobě mísí kapitoly z dějin nejnapínavější epochy 20. století a srozumitelné vysvětlení základních principů používaných šifer, autor vypráví barvitý příběh o neuvěřitelných snahách německých matematiků, špionů, kryptoanalytiků, vojenských důstojníků či námořníků sloužících na ponorkách v hlubinách mrazivého severního Atlantiku rozlousknout spojenecké šifry a obrátit tak válku ve prospěch Německa. Autor vychází z teprve nedávno odtajněných dokumentů, které dohromady vytváří ucelený obrázek o přísně tajných operacích kontrarozvědky Hitlerovy třetí říše.... celý text

Literatura světová Historie Vojenství
Vydáno: ekniha , CPress
Originální název:

The Third Reich Is Listening: Inside German Codebreaking 1939-45 , 2018


více info...

Přidat komentář

Ella_85
28.03.2023 2 z 5

Cekala jsem od knihy neco jineho. Nedocetla jsem ji. Mam rada knihy se spionskou tematikou, ale tohle nebylo pro me. Treba ji dam za par let sanci

TomHagen
09.07.2020 4 z 5

Měl jsem možnost tuhle knihu poslouchat na Audible v originále a protože se mi líbila, koupil jsem si ji v českém vydání letos a přečetl znovu. Předně musím říct, že jak jde autor do hloubky u některých "techničtějších" aspektů historie šifrovací války, obecný kontext dějin je tu dosti zjednodušen. Je však pravda, že tohle asi nebude první knížka, po které sáhne čtenář dychtící po obecných dějinách druhé světové války. Předpokládá se, že čtenář "ví". Za mě OK.
Co mě mátlo už v originálu (a tedy se přeneslo i do překladu) bylo podle mě občasné chaotické zaměňování některých pojmů, jako namátkou označování "bitevních křižníků" (battlecruisers) jako "bitevních lodí" (battleships). Ale zase je pravda, že pro lodě německé provenience jsou ta označení trochu zavádějící tak jako tak (a já nejsem takový námořní expert, abych to posoudil).
Pokud jde o zpracování, tak kniha je pečlivě strukturována, dobře na sebe navazuje a nikde jsem se neztrácel v dějové lince vyprávění. Autor se opírá o prameny a to i některé teprve nedávno otevřené (výhoda toho, že jsme 70 let po válce). A hlavně jde o oblast, o které mnoho autorů nepublikuje. Překlad je podle mě obstojný, sem tam nějaká ta chybka tam je, ale to už tak dneska v éře „budgetových knih“ a „sběratelských“ počtech knih v nákladu bývá.


charlie_ando
02.07.2020 4 z 5

Knihu jsem zaregistroval, už když vyšla v originálu před dvěma roky, ale neodhodlal jsem se ke koupi a tak mě Albatros/CPress velmi mile překvapil, když knihu na jaře tohoto roku pustil na pulty českých knihkupectví. Je to ten druh knihy, která vymazává bílá místa na mapě historie a to vcelku dost zásadně, protože si myslím, že na toto téma by člověk našel v české knihovně pouze jen jediný titul (už hodně letitý) a to knihu Janusze Piekalkiewicze Rommel - Tajná válka v Africe 1941-1943, která už jak z názvu vyplývá se zabývá pouze Africkým válčištěm a primárně jednotkou FAK 621 a jejím čtením amerického diplomatického kódu. Kniha Christiana Jenningse dává komplexní pohled nato jak Třetí říše prolamovala cizí kódy, ale i jak pohlížela na spolehlivost svého vlastního šifrování, bere to hodně ze široka a začíná už během první světové války, tak aby odkryl všechny důležité souvislosti. Kniha je plná spousty nových informací, pro čtenáře si troufnu říct prakticky neznámých, protože historii píší vítězové a kdo by se přeci chlubil tak hlubokým selháním... Kniha je navzdory svému tématu, které popisuje čtivá a má dramatický spád a to především díky tomu, že jednotlivé události jsou pevně svázány s osobami, které pracovali na prolamování spojeneckých kódů. Bohužel mám ke knize dvě výtky. První a ta zásadní se týká velmi odbytého překladu Jiřího Berky, někdy jsem měl jen divný pocit ze skladby věty, ale když někdo nezvládne přeložit vzducholoď nebo pomocný křižník, zůstává nad tím opravdu rozum stát... Druhá připomínka se týká někdy až velmi volnému (zkreslujícímu) představení vojensko-politických okolností a je otázkou jestli za to může špatný překlad a korektura, nebo to bylo už součástí původního textu, kdo zná dobře historii druhé světové tak ho to nezaskočí. Přes mé dvě výtky je to titul, který můžu vřele doporučit, protože i po 75 letech přináší spoustu nových informací a přiměje čtenáře přemýšlet.

LiborP
23.04.2020

O kódu Enigma a jeho prolamování v Bletchley parku slyšel asi každý, ale že se o stejnou věc pokoušeli i kryptoanalitici v nacistickém Německu, ví asi málokdo. Moc jsem na tuto knihu zvědav.