Třetí Everest

Třetí Everest https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146946/treti-everest-146946.jpg 4 7 3

Výpravná publikace plná překvapení pro čtenáře poutavě popisuje osudy expedice Everest 2007. Hlavní část knihy tvoří kapitola Everest, kterou se prolínají příběhy Pavla Béma a Rudolfa Švaříčka o výstupu na nejvyšší horu světa. Další kapitoly jsou věnovány čtyřem zemím, které leží na svazích Himálaje Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indii. Unikátní publikaci doplňuje nepřeberné množství barevných fotografií, profily autorů knihy, představení šerpů a rozhovory s horolezci.... celý text

Přidat komentář

Vesper001
16.06.2023 5 z 5

Z více důvodů je těžké hodnotit tuto knihu objektivně. Jednak je tu pokušení hodnotit výpravu samotnou. A potom fakt, že Třetí Everest je kniha hodně odlišná od běžné formy knih. A teď nemyslím, že váží (mým) odhadem asi 10 kilo (a 20 kilo, pokud ji nesete na delší vzdálenost :-). V deskách je vložený kamínek s mantrou, uvnitř modlitební praporce, lampion a další přílohy. Grafická stránka by mohla být lepší, otázkou ale je, nakolik dostal grafik prostor pro invenci. V knize je tolik fotografií i textů, až to působí jako snaha dát tam všechno, úplně všechno a ještě víc... Velký rozdíl je v textech obou autorů. Pavel Bém píše čtivě, srozumitelně a s nadhledem. Naopak Rudolf Švaříček je tak okouzlen vlastním spisovatelským umem, že se zaplétá do pavučiny vyšperkovaných přirovnání, nesouvislých asociací a zbytečného mlžení, až čtenář ztrácí nejen nit, ale občas má chuť se spolu s největším Čechem zeptat "prosím tě, Rudolfe, CO chceš říct?". Ale hlavním účelem Třetího Everestu je podělit se o vzpomínky na zážitek, který se vetšinou odehraje jen jednou za život, a to ještě v životě málokoho, a to se podařilo.
"Nejkrásnější na světě nejsou věci, ale chvíle, okamžiky, sekundy... Vím, že ty dnešní se dotýkají věčnosti."

Ravenwood
14.08.2020 5 z 5

Skvělá kniha pro milovníky hor i pro ty co je zajímá překonání hranice. V knize jsou i dárky a DVD z výstupu. Opravdu moc pěkné.


Inferion7
24.05.2018 5 z 5

Balení této knihy je skutečně exkluzivní. K jaké jiné knize kromě solidního a autenticky psaného příběhu dostanete ještě pravý lampión z Nepálu, kámen s mantrou, praporce lungta, respektive všech 5, Buddhovy listy, mapu Everestu a DVD. Sice knihu rychle přelétnete, často listujete desítkami (možná stovkami) fotografiemi, které neskutečně přiblíží podobu úžasného Everestu i jeho okolí, ale každý odstavec stojí za to. Mimo samotného Everestu máte možnost nahlédnout do nepříliš všedních kultur Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie. Za nejlepší část považuji průchod obávaným ledopádem Khumbu, kterému se expedice snažila vyhnout, jen těžko se dá uvěřit, jak rychle se jeho podoba mění, tato kniha mi zatím nejlépe ukázala, jak nebezpečný a krásný skutečně ledopád je.