Trauma

Trauma https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440710/bmid_trauma-0lb-440710.JPG 4 61 9

Když se tulák John McKirrop stane náhodným svědkem hrůzné události na opuštěném hřbitově, netuší, co bude následovat. Řádí snad mezi hroby zloději těl? John Main, otec chlapečka, jehož hrob byl oné noci otevřen, je o tom pevně přesvědčen. Mnohem podivnější se však dzá, že se všechny nitky sbíhají na elitním úrazovém oddělení kliniky. Do hry je vtažená mladá lékařka Sára, která má všechny důvody k obavám. Její nadřízený se chová přinejmenším podivně. Co je ve hře a komu stojí za to riskovat vraždu? Ani otec Lafferty, kněz, kterého Main požádá o pomoc, není v pátrání po mrtvolce úspěšný. Zdánlivě neřešitelný hlavolam však překvapivým tempem spěje k rozuzlení. Sára s otcem Laffertym nakonec přece jen učiní děsivé odhalení. O to hrůznější, že zosobněné zlo kráčí - jaká ironie - ruku v ruce s těmi nejvznešenějšími ideály.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Columbus (SK)
Originální název:

Trauma , 1995


více info...

Přidat komentář

bagel
24.05.2023 2 z 5

Potřebovala jsem knihu, která bude tak napínavá, že se od ní nebudu moci odtrhnout. V nějakých doporučeních na FB jsem viděla tuto, ale velké zklamání. Příběh mě vůbec nezaujal, velké tempo nabral až v poslední třetině, kdy byl naopak až moc akční. Některé zápletky byly přehnané. Od autora jsem už kdysi něco četla a určitě mu ještě dám šanci, snad to bude lepší.

Eidalon
24.11.2021 3 z 5

Po určité pauze jsem se opět dostal ke knihám Kena McClureho, skotského lékaře a vědce, který se úspěšně etabloval do role spisovatele příběhů z lékařského prostředí, dění kolem nemocnic a vědy spojené s výzkumy a věcmi kolem pokroku lékařského vědění.

Vedle poutavého příběhu se autor vždy snaží ve svých knihách předat čtenářům i jisté nadčasové sdělení, upozornit na věci, které se kolem nás dějí, aniž bychom si je příliš uvědomovali a nebo spíše připustili jejich možnost.

Ne jinak je to i v této knize. V hlavní roli je specialisované nemocniční pracoviště pro úrazy hlavy, ambiciózní bratrská dvojice lékař – vědec, výzkum virové nemoci a osudy několika osob, jejichž příběhy se navzájem prolínají a jsou svázány projektem, který pro dosažení svého cíle výrazně překračuje pravidla lékařské etiky a to vše za tiché podpory zodpovědných orgánů.

Autor zde rozehrává hru, jenž přivede hlavní představitele až do boje o vlastní život, otevřený konec a především traumatizující závěr, kdy objevená pravda musí ustoupit vyšším zájmům dle hesla, když se kácí les, létají třísky.

Nadčasovost je zde především v poznání, že neomezená pravomoc v rukou jedinců, kteří jdou za svým cílem stůj co stůj, je velmi nebezpečná a je zde jen tenká hranice mezi dobrem a zlem.

Hodnocení je lepší tři hvězdy. Kniha Trauma patří k dílům napsaným před dvaceti lety a je to na ní trochu znát, neboli od autora jsem četl již mnohem lepší příběhy. Určitá nesourodost zde prostě je, proč se čtveřice mladíků vydala na hřbitov a tím odstartovala celý příběh není v knize nikde objasněno.


ennlady
14.06.2021 5 z 5

Skvělá knížka, moc se mi líbila. Žádné velké zdržování, děj odsýpal a pořád se něco dělo. Navíc mám ráda styl autorova psaní. Konec nebyl až takové překvapení, tušila jsem souvislosti a pachatele, ale i tak spokojenost. Autor se do toho obul a některé aktéry moc nešetřil, ale i tak... Doporučuji.

petulik330
12.03.2021 5 z 5

Další naprosto skvělá kniha z lékařského prostředí. Tentokrát z odd úrazu hlavy. Na této knize se mi hodně líbilo to, že nebyl tentokrát hlavním hrdinou Steve Dunbar.
V knize se hodně řešilo ukradení těla malého chlapce, neočekávana smrt bezdomovce, který byl svědkem krádeže tělíčka a následné jeho zbití. Hlavní hrdina knihy byla mladá lékařka Sára, otec dítěte od kterého bylo ukradeno tělíčko a místní farář.
Co tito tři lidé vypátrájí a nebude je to nakonec stát život?
Na konci knihy jsem byla překvapená, jak někdy lidé dokáží zneužít své postavení a ještě si myslí, že to dělají z dobré vůle.

moudivlacek
19.01.2020 4 z 5

Skvělý thriller z lékařského prostředí, hlavními hrdiny je mladá doktorka sekundářka, kněz a otec mrtvého synka. Neobvyklá trojice, která ze začátku ale vzájemně téměř nespolupracuje, neustále někdo likviduje případné svědky, policie ani nemocnice v tom nevidí žádný případ.
Jen mě mrzí trošku konec, klidně by z toho mohl být další příběh.

čef
23.01.2019 5 z 5

Trauma je z autorova obvyklého prostředí - nemocnice, zde traumatologického oddělení. Osoba pachatelů také není nijak neočekávaná zejména pro ty, kdo znají základy běžné detektivky. Nicméně jiných interesantních momentů je zde k udržení zájmu do poslední strany uspokojivé množství, což lze říci i o počtu zavražděných. Kniha, která určitě zaujme i nanejvýš rozmazlené čtenáře lékařských thrillerů.

Synysterka
18.03.2018

Zatím to nejlepší, co jsem od McClura četla.

ovpana
30.12.2014 4 z 5

Moc hezká kniha,zajímavý příběh z jednotky intezivní péče.

Andulka VK
30.08.2014 4 z 5

Jako všechny knihy od tohoto autora jsou vždy plné překvapivých zvratů - nejinak to bylo i v tomto případě ... a na závěr pak člověk zapřemýšlí,či opravdu ty peníze tak vládnou světem,že i v reálu je možné experimentovat s posvěcením těch nahoře ...

Autorovy další knížky

Ken McClure (p)
skotská, 1942
2006  83%Dárce
2003  84%Chameleon
2007  87%Kovadlina
1994  84%Krize
2004  87%Havraní oko