Trápení všeho druhu

Trápení všeho druhu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524702/bmid_trapeni-vseho-druhu-6531f01dede63.jpg 4 44 7

Mariana Leky se narodila v rodině psychologů, což se odráží v celém jejím díle. Tato zkušenost je přítomna také v autorčiných sloupcích, které vycházely tři roky v německém časopisu Psychologie Heute (Psychologie dnes). Leky v nich vypráví o starostech každodenního života: o nemoci, úzkosti, nespavosti, stresu, neúspěchu, nutkavém jednání a třeba i o lásce. Nahlíží na rozličná témata s laskavým humorem a současně k nim přistupuje s respektem. Ne pokaždé se podaří daný problém či otázku vyřešit, protože tak už to v životě chodí – autorka má však vzácný dar vypozorovat, co si člověk může z dané situace odnést, aby mohl znovu vstát a jít dál. V knižní mozaice Trápení všeho druhu předvádí, jaký účinek mohou mít texty bez ohledu na svoji délku, pokud z nich vyzařuje pochopení a životní moudrost a dokážou vtáhnout čtenáře hlouběji do vlastních myšlenek. Dílo doprovázejí půvabné ilustrace Evy Bartošové, šité na míru jednotlivým textům.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Kummer aller Art , 2022


více info...

Přidat komentář

Skarlett
16.04.2024 2 z 5

Bylo zde více laskavého humoru než jsem schopna unést.

Vrbická1999
05.03.2024 5 z 5

Ach, jak já tuto knihu miluju. Je jako pohlazení, zachumlání se do deky, kousek bábovky. Je to takové ,,čtení na neděli''. Trochu melancholické, roztomilé, vtipné, pravdivé. Trápení všeho druhu se určitě dostane do mých nejlepších knih za tento rok.


lulucinax
01.03.2024 3 z 5

Autorka v knize milým způsobem vypráví o starostech každodenního života. Jednotlivá vyprávění mají plus minus tři a půl strany. Tyto postřehy ze života působí někdy humorně, někdy laskavě a někdy jen tak vyšumí. Čtou se velmi pěkně, ale abych pravdu řekla, moc mě neoslovily, ani kresbičky na konci každé části. Knihu jsem brala jako fajn oddychovku.
Je to má první kniha od autorky a podle názvu jsem spíš čekala, že to bude jedno velké trápení za druhým. Takže, kdo by měl podobné obavy, vůbec se nebojte.
Každopádně mám v plánu zkusit i autorčinu předchozí knihu Co je odtud vidět.

veriszv
26.02.2024 4 z 5

Ač je to kniha o trápení, bude vám u ní hezky. Autorka píše i o smutných věcech velice laskavě, s respektem a vlastně tak, že se někdy i u čtení o trápení budete usmívat. Situace nijak nezlehčuje, přesto o nich ale dokáže psát s lehkostí.

Pokud potřebujete právě něco milého, tak zkuste tuhle knihu. Já jsem ji četla velice pomalu, protože jsem si ty dávky laskavosti prostě šetřila.

kalinkacz
31.01.2024 4 z 5

Tak tahle kniha byla jednoduše krásná!
Trápení všeho druhu je soubor autorčiných sloupků, které v minulosti vyšly v německém časopisu.
Říkala jsem si, že to mi asi nesedne... A co se stalo... Pravý opak!
Každý sloupek má jen pár stránek, ale autorka ve mně dokázala probudit tolik pocitů, emocí a byť se na první pohled zdá, že spolu texty nesouvisí, opak je pravdou.
Sledujete reálné lidské příběhy i nečekané situace při kterých prožijete snad všechny pocity.
Trápení všeho druhu je jednohubka, na kterou jen tak nezapomenete, doporučuju, doporučuju!

eva3992
17.12.2023 5 z 5

Kniha povídek, která se může číst jako román. Starosti i radosti běžných dní – o nemoci, nespavosti, úzkosti, prvních láskách. Postavy z autorčina života nám budou blízké a snadno v nich poznáme sebe nebo třeba někoho z naší rodiny.

Autorčin román, Co je odtud vidět, si mě naprosto získal, proto mi je jasné, že jakmile od autorky u nás něco vyjde, já si to rozhodně hned přečtu. A musím říci, že i tentokrát, ač se jedná o povídky, mě autorka zaujala, kniha mě pohltila a já se od ní nemohla odtrhnout.

I když se v knize píše o obyčejných věcech a situacích, je to tak krásně napsáno, že jsem si užívala každou větu. Navíc se mi líbilo to, že o těchto běžných věcech dokáže autorka napsat tak hluboký a smysluplný text, úplně se do něj ponoříte.

Všechny povídky jsou podány lehce a s vtipem. I když to jsou kolikrát vážná témata, tak je autorka nezesměšňuje, ale garantuji, že se při čtení budete i usmívat.

Témata z běžného života, v knize se prostě musíte najít. Já se našla, a to v povídce Noci, kdy jsme nemohly spát. Díky tomu mi je to blízké a dokázala jsem se knížkou sžít.

Jednotlivé příběhy doplňují krásné ilustrace, které přesně vystihují to, o co tam šlo.

V knize mi bylo opravdu dobře. Tak se zachumlejte pod deku, uvařte si čaj a pusťte si do svého života Marianu Leky.

Knižní střípky
15.12.2023 5 z 5

TRÁPENÍ VŠEHO DRUHU bylo jasnou volbou díky mé lásce k autorčině předchozí knize CO JE ODTUD VIDĚT. I když se nejednalo o román, nýbrž o soubor sloupků, které autorce vycházely v německém časopise PSYCHOLOGIE HEUTE, ani tentokráte jsem nebyla zklamaná. A to zrovna moc nemusím povídky, fejetony a podobné krátké literární útvary. Nicméně autorka mě opět dokázala pohladit na duši a dostat se k mému srdci. Ve svých sloupcích ukazuje naprosto obyčejný život a situace, které mohou postihnout každého z nás. Každého z nás něco trápí a je jen otázkou, jak se s tím problémem popere. A někdy ani nepopere, i to je zde zachyceno, vše má svůj čas. Obzvláště v období blížícího se konce roku mnozí z nás bilancují a přemýšlí, co se v jejich životech za posledních 12 měsíců událo. Tato útlounká záležitost vám může dodat trochu nadhledu nad svým vlastním trápením. Je až obdivuhodné, co mi těch pár stránek dalo a děkuji za ně nejen paní autorce, ale i výborné překladatelce Martě Eich. Bez debat 5*/5

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Mariana Leky
německá, 1973
2021  88%Co je odtud vidět
2023  78%Trápení všeho druhu

Kniha Trápení všeho druhu je v

Právě čtených4x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst84x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x