Transfigurace

Transfigurace https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130620/transfigurace-130620.jpg 5 8 3

V letech, kdy Alex Grey v márnici lékařské školy připravoval lidská těla k pitvě a studoval jejich anatomii, měl řadu mystických zážitků, které proměnily jeho agnostický existencialismus v osvícený transcendentalismus. To se samozřejmě promítlo do jeho vizionářského umění, které znázorňuje etericky průzračné tělo a odhaluje jeho složité anatomické systémy a jemné zářivé energie. Divák je bezděčně vtahován do subtilních archetypálních oblastí vědomí a mnohdy je přiveden k spirituálním probuzení a psychickému uzdravení. Kniha TRANSFIGURACE vychází v nadstandardním formátu a ve výpravném provedení. Obsahuje přes 300 reprodukcí Greyových děl, včetně těch nejznámějších z posledního desetiletí: nádherný sedmidílný oltář Přirozenost mysli a jedinečnou sérii jednadvaceti obrazů v životní velikosti Posvátná zrcadla. Grey v nich svým osobitým způsobem zachycuje klíčové lidské zkušenosti, jako jsou modlení, líbání, soulož, těhotenství, porod nebo smrt. Čím dál víc kritiků umění, filozofů a spirituálních hledačů dnes nalézá inspiraci v jeho díle. Není divu, neboť Alex Grey patří k umělcům, kteří boří myšlenkové stereotypy a pomáhají druhým nově vidět jejich svět i je samotné. Proto ani nepřekvapí, že Greyovo dílo nalezneme na obalech alb Nirvány, Beastie Boys, Tool a dalších rockových skupin. ... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Eminent
Originální název:

Transfigurations , 2004


více info...

Přidat komentář

vodovodnice
07.06.2021 4 z 5

Když koukáte na jeho rannou tvorbu a prezentace v galeriích, aniž by jste si přečetli informace k tomu... Připadá vám autor instalací jako magor. Ale když si začnete pozorně číst knihu a k tomu prohlížíte fotografie instalací, najednou to začne dávat smysl.
Některé instalace byly pro mne hodně těžko stravitelné nebo kontroverzní.
Nad čím žasnu a zároveň mne to zaujalo, jak se přes studium a práci na patologii a přes experimentování s extází a trávou dostal k umění...
Neschvaluji užívání drog. Ale to co vytvořil ty jeho pozdější obrazy, jsou fantastické a člověk by na to mohl koukat v úžasu hodiny.
i ten obraz na obálce je úžasný, propracovaný do detailu, vyzařující energii.
Život a tvorba tohoto umělce je velmi zajímavá, ne všechna tvorba se mi líbí, ale to přece nevadí :-) .
Ty velké fotografie a podrobný doprovodný text dávají nový vhled na umění a hlubší myšlenku, přivedou vás k zamyšlení.

STEAK
22.09.2020 5 z 5

Nespíš k tomu člověk už musí mít vybudovaný vztah aby mu to něco řeklo, mne osobně to nadchlo a těžko knihu dávám na delší dobu z ruky, pokaždé objevím něco nového. Doporučuji všem, co hledají mezi esoterikou a logikou nějaký střed, kde se jedna "věda" opře o druhou.
Je to prostě životní cesta.


spdb
26.11.2012 5 z 5

nádherná tvorba, nádherná kniha, velkoformátové reprodukce

Štítky knihy

vesmírná energie

Autorovy knížky

Alex Grey
americká, 1953
2006  90%Transfigurace

Kniha Transfigurace je v

Přečtených9x
Knihotéce12x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x