Trampové

Trampové https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447795/bmid_trampove-meb-447795.jpg 4 8 3

Kniha vznikla jako pocta všem, kdo jsou nebo byli a zůstali mladí, měli toulavé boty a táhlo je to pod širák. Ať už si říkali trampové, woodcrafteři, vandráci, čundráci, kovbojové, indiáni nebo si časem na své chaty pověsili satelit, všichni se stali součástí téměř výhradního českého a slovenského fenoménu trampingu, který je považován za naši největší subkulturu. Libor Fojtík se trampům systematicky věnoval posledních sedm let. Fotografoval především kolem Sázavy, Brna, v oblastech Brd, Beskyd, Kokořínska, Plzeňska a Vsetínských vrchů. Zaznamenal nejrůznější podoby kovbojského zálesáckého, kanadského stylu nebo desperátského stylu, ale také verze indiánské, vandrácké a návraty do meziválečných let. Obdobně sleduje, jak se tento životní styl a inspirační zdroje odrazily v podobě přístřešků, srubů, chat a nejrůznějších trampských výrobků. Fotografie provází slovník trampských výrazů a texty trampa Michaela Antonyho-Tonyho, sociologa Jana Pohůnka a historika umění Tomáše Pospěcha.... celý text

Přidat komentář

JakubJiroušek
12.01.2022 5 z 5

Velice povedená obrazová publikace přibližující tramping ve všech jeho dnešních podobách. Při listování se nám nabízí naprosto nový pohled, který zobrazuje určitou současnou "renesanci" trampingu a dokazuje, že tato specifická subkultura rozhodně nevymřela s odbitím 100 let své existence.
Texty Jana Pohunka, Michaela Antonyho a Tomáše Pospěcha poté nabízejí velmi milý exkurz do historie tohoto specificky českého fenoménu.

bazyk21
28.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha, která mi připomněla má jinošská léta na vandrech v devadesátkách. Dokumentuje jedinečnost trampingu a zachycuje jeho základní atributy - oblečení, osady, svébytnou kulturu a hlavně svobodu. Já osobně jsem podpořil projekt na hithitu a zakoupil knihu v dřevěném obalu vytvořeném z krásně řemeslně upravené fošny - cena sice vyšší, ale nelituju, knížka za to určitě stojí.


hrebmi
26.12.2020 3 z 5

Obálka hezká. Fotky lepší průměr, ale žádný Jindřich Štreit to není. Texty jsou uměřené, slovníček potěší k zavzpomínání. Co nepotěší, je cena - nenechte se mýlit, za šest až sedm stovek jde o malou knížku A5!
Kniha užitečná jen jako svědectví doby a k zavzpomínání pro ty, kteří kdysi taky jezdili s usárnou na vandry...

Štítky knihy

obrazové publikace táboření tramping

Autoři knihy

Libor Fojtík
česká, 1977
Tomáš Pospěch
česká, 1974
Jan Pohunek
česká, 1981

Kniha Trampové je v

Přečtených9x
Knihotéce4x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x