Toyen - film Jana Němce

Toyen - film Jana Němce https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71790/toyen-film-jana-nemce-71790.jpg 5 11 3

Leden, 1953. Na pařížské ulici se zhroutí český básník Jindřich Heisler. Za války ho v žižkovské garsonce ukrývala malířka Toyen a zachránila mu život. Po válce společně odjeli exilu, zatímco v Praze zvedla hlavu další hrůzná diktatura. Tajemství osudové lásky, tvorby a boje proti strachu uschovali Toyen a Heisler do surrealistických básní a obrazů. Jejich život a umění splynuly na pozadí hrůz dvacátého století… Poetická próza Terezy Brdečkové se stala základem filmu Toyen. Ilustrováno obrazy Toyen a kolážemi klasika českého filmu Jana Němce.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
08.04.2021 5 z 5

Film nechci vidět. Ponechám si ten, který se mi odehrával před očima při čtení. Silný zážitek, který z mysli rychle nezmizí.

aralka
08.02.2016 5 z 5

Nejde o román o životě Toyen, celé je to pojaté spíš jako scénář k tomu filmu s popisy jednotlivých scén proložený jejími krásnými surrealistickými obrazy a kresbami ... jde spíše o takové imaginace, kde se prolíná skutečnost se sny, pocity, představami..... celá brožura je moc pěkně graficky upravená, vše na křídovém papíře, zajímavý formát... krásná kniha!


Janamarie
19.01.2012 5 z 5

Jindřich Štyrský se jen mihne dějem. V roce 1922 se s ním seznámí mladá dívka Marie. Není to pouhé seznámení, ale zrození! To on ji ukázal nový směr, cestu ke svobodě. Dívka přijímá nové jméno Toyen a nikdy neprozradí, co to znamená. Děj knihy se odehrává v Praze a v Paříži, na bulvárech, v kavárnách a vinárnách. V bytě Toyen a v ateliérech, ve výstavních síních, v barech, na policejní stanici, na Pankráci. Nakonec na hřbitově a v Muzeu moderního umění ve Stokholmu.

Knihovnice.cz