Továrna na mucholapky

Továrna na mucholapky https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77871/bmid_tovarna-na-mucholapky-Ho9-77871.jpg 4 11 3

Továrna na mucholapky je metaforou světa, v němž má lidský život menší cenu než život hmyzu. Děj románu nás zavádí do soudní síně, kde probíhá fiktivní proces, v němž mrtví soudí někdejšího pána nad jejich osudy, předsedu Judenratu lodžského ghetta Chaima Rumkowského. Tento obratný podnikatel a organizátor dokázal během krátké doby přeměnit ubohé lodžské ghetto v perfektně fungující průmyslový podnik. Byl to cynický kolaborant, nelítostně vykořisťující své židovské spolubratry, nebo tragický hrdina, který se navzdory osudu snažil zachránit životy většiny? Za cenu krvavých obětí, otrocké práce v nelidských podmínkách a životů starých a nemocných lidí a dětí mladších deseti let se mu však podařilo pouze o pár měsíců prodloužit agonii ghetta a sám skončil tak jako většina jeho poddaných: smrtí v plynových komorách.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fra (Agite/Fra)
Originální název:

Fabryka muchołapek , 2008


více info...

Přidat komentář

lubtich
24.01.2021 4 z 5

Poměrně osvěžující vykročení z tradičního schématu historického románu, kdy se dění převrací z pohledu jednoho účastníka na druhého, s velkým množstvím intelektuálních odkazů.
Hlavní linkou je soud, v němž je souzen Chaim Rumkowski (nutno říci, že reálná postava, což byl třeba pro mě absolutně nový poznatek – pro polské čtenáře asi hned jasnější), předseda Juderantu lodžského ghetta. Soud je fiktivní a nekompromisní, nicméně velmi sugestivní – střídají se ironické úšklebky se silně emotivními výpověďmi. Každý má co říct a každý to řekne jinak. Je zřejmé, jak jsou všechny osoby vlastně poměrně chmurné existence – i ti, co žijí v domnělé důležitosti, jsou pod tlakem někoho z vrchu. To je pudí k útlaku zas nižších vrstev.
Druhá linka, která je marginální, zobrazuje spisovatele (zřejmě alter-ego), který provází Češku Doru po Lodži. To je sice pěkná procházka s mnoha historickými odkazy a souvislostmi (a tolikrát je v ráži i Česko, například Sylva Fischerová), nicméně mi nějak unikal význam a úplně bych se bez této linky obešel, byť mě jisté chvíle nalákaly k návštívení Lodže.
Pak musím vypíchnout skvělé rámcování knihy – příjezdu a odjezd vagóny, a také silnou metaforu, jež dala knize název.
Takovýhle historický romány poněkud můžu.

„Pokládáte rvačku za zmlácení starce, který pak musí šest týdnů ležet v nemocnici? Mám tady výpověď svědka, povoláním kamnáře, který vypovídá, že jste panem předsedou úplně zdemoloval celé topení.“
„Bylo už staré a zrezivělé.“ (...)

remor
02.01.2014 4 z 5

V knize je těžší se orientovat, protože se prolíná příběh fiktivního procesu a spisovatele, jemuž se tento proces odvíjí v hlavě. Kniha je určena pro čtenáře, kteří se zajímají o tematiku ghett a koncentračních táborů za druhé světové války a již o tom něco vědí. Kniha se mi líbila.


miuk
28.12.2013 1 z 5

Zvláštní kniha, bohužel na mě příliš zvláštní, prolínání příběhů, osudů...

Štítky knihy

polská literatura Lodž lodžské ghetto

Autorovy knížky

Andrzej Bart
polská, 1951
2011  78%Továrna na mucholapky