Tohle jsem udělal

Tohle jsem udělal https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86825/mid_tohle-jsem-udelal-86825.jpg 4 57 6

Představ si, že jsi viděl, jak se stalo něco hrozného. Představ si, že se to stalo tvému nejlepšímu kamarádovi. Představ si, že jsi neudělal vůbec nic, abys mu pomohl...

Literatura světová
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

This is What I Did , 2007


více info...

Přidat komentář

JitkazPlzně
18.06.2023 5 z 5

Knihu jsem půjčila v knihovně pro desetiletou dceru. Nejprve jsem si ji přečetla sama. Je určena spíše starším dětem, tak abych věděla, jestli je pro dceru vůbec vhodná. Přečíst by si ji měli všichni, kteří mají děti nebo s dětmi pracují. Po přečtení je mi trochu úzko...

Knihomura
20.04.2020 5 z 5

Myslím že by si ji měli přečíst také učitelé. Tohle se určitě děje ve škole mezi dětmi - podobná šikana. Dobře popsané.


Tooomik
30.06.2019 5 z 5

Knihu jsem přečetl potřetí. Poprvé to bylo někdy na konci prvního stupně základní školy a moc dobře si pamatuji, jak jsem se tehdy nedokázal vyznat v těch časových posunech a skocích. Napotřetí jsem zjistil, že právě tato kompozice příběhu nesmírně sluší. Vyprávění chlapecké hlavní postavy Logana se uskutečňuje ve dvou hlavních rovinách, jež zobrazují časový úsek po Loganově dramatickém zážitku a časový úsek před oním zážitkem. V rámci obou rovin se navíc různě "přeskakuje", což utváří jakousi skládačku a čtenář touží dozvědět se, co se tedy skutečně stalo.

Jazyk je jednoduchý, vyjadřování se pokouší přiblížit se vyjadřování teenagerů, nicméně je uhlazenější, spisovnější a bez vulgarit. Vypravěčem je Logan, který kromě popisů situací uvádí i četné dialogy, jichž se účastnil nebo jichž byl svědkem.

Jedná se o čtivou knihu na jeden večer s tématy, jakými jsou šikana, domácí násilí a především nakládání s přátelstvím v nejkrizovějších situacích. Je to příběh pubertálního introverta a jednoho velkého přátelství, o jehož osudu se po celou dobu čtení toužíme dozvědět pravdu. A do všeho vstupují šikanátoři, kteří touží ubližovat, rodiče, kteří ve snaze pomoci ještě více škodí nebo učitelé, kteří nic nevidí.

Z young adult žánru jsem v životě přečetl všeho všudy pouze dvě knihy, nedokážu být tedy v hodnocení velice objektivní - jednoduše nemám s čím porovnávat. Nemohu však mít jedinou výtku. Je to young adult, tedy tomu odpovídá i cílová skupina. Jak jsem již uvedl, v 11 letech jsem se v kompozici nevyznal (rozhodně netvrdím, že jiní čtenáři tohoto věku by to nedokázali), doporučuji tedy, jak už je psáno v jednom ze starších komentářů, knihu čtenářům ve věku od 13 do 15 let. Potěší ale i starší čtenáře, mohli by si ji klidně přečíst i rodiče nebo učitelé na základních školách, neboť právě jejich postavy se podílejí na tvorbě šrámů na duších hlavních postav.

Anna 13
26.07.2018 5 z 5

Tato kniha z Young Adult žánru je velmi pozoruhodná.
A to hlavně stylem, kterým je napsána. Chvíli trvá, než si na něj zvyknete, ale pak knihu přečtete jedním dechem. Bez přestávky. Za jeden večer. Ta čtivost a jednoduchost vás nutí číst dál a dál, protože pod ní se skrývá velmi dobře skryté tajemství, které nemáte šanci rozluštit...

I když je kniha spíše pro čtenáře 13 - 15 let, bude se líbit i starším. Zabývá se důležitými tématy (domácí násilí, šikana, znásilnění) a přitom je na mnoha místech i vtipná. Ke konci sice už dost přituhuje, ale jinak je to v podstatě pohodové čtení.

SPOILER: Hlavní hrdina mi byl sympatický, ale ke konci mě překvapila jeho reakce. Ne tím, jak se v tom šoku zachoval, ale co si myslel o Zyglerovi. Proč se tomu divil. Přeci jenom mu bylo třináct a tu vyhrocenou situaci musel vidět trochu dospěleji.

Každopádně tuto nenápadnou knížku, o které se nemluví, plnou palindromů a rozmazlených teenagerů s radostí doporučuji.

vejik
21.01.2017 5 z 5

Napínavá kniha, která se čte úplně sama. Je psaná neobvyklým stylem, který na někoho může působit trošku zmateně, mně se ale líbil. Během čtení jsem byla rozladěná z všeho toho lidského hyenismu a bylo mi moc líto hlavní postavy.
Knihu jsem četla v anglickém originále a určitě se chystám přečíst si ji i v češtině, protože jsem zvědavá, jak se překladatel popral se všemi těmi palindromy, kterých je kniha plná.

hobelka
21.10.2011 5 z 5

U tehlé knihy se mi zase vybavilo to, na co snažím moc nemyslet. Co že to je? To že lidi jsou tak hnusný svině, to že když jste na dně tak si do vás všichni ostatní rádi kopnou a v první řadě to jak se odráží na charakteru dětí jejich výchova.

Autorovy knížky

Ann Dee Ellis
americká, 1977
2010  87%Tohle jsem udělal

Kniha Tohle jsem udělal je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených12x
Knihotéce9x
Chystám se číst32x
Chci si koupit2x