To byl Kafka

To byl Kafka https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56748/to-byl-kafka-56748.jpg 3 6 3

Johannes Urzidil nás přivádí do Prahy dvacátých let a názorně líčí nabitou tvůrčí atmosféru, v níž se pohybovali tehdejší velikáni literatury a výtvarného umění, k nimž patřil i on sám. Vykresluje portréty osobností, například smrtelně nemocného básníka Karla Branda nebo Kafkova učitele hebrejštiny Friedricha Thierbergera, jehož sestra Gertrude byla Urzidilovou manželkou. Soubor esejů předkládaných v této knize nabízí mnohé duchovní podněty a řadu pozoruhodných výroků.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Da geht Kafka , 1965


více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
08.12.2021 odpad!

Čekal jsem knihu osobních vzpomínek na Kafku (dle popisu zde, který absolutně neodpovídá!), ale je to několik brutálně intelektuálských (a naprosto neosobních) interpretací některých jeho textů – a často ani to ne. Cítím z Urzidila intelektuálskou povýšenost. Píše tak, jako by Kafkovo dílo chápal lépe než sám Kafka. Za svou velkou erudici (cituje nebo odkazuje na desítky literátů, filozofů apod.) skrývá namyšlenost a opojení sebou samým. Mnohé pasáže s Kafkou VŮBEC nesouvisí. Tváří se, že píše o Kafkovi, jen aby na to konto prošpikoval knihu poznámkami sám o sobě. Např. celá stať o Sirénách – v jejímž úvodu nás autor obšťastňuje totálními KYDY o tom, co si pod Sirénami představují různí hloupí lidé, kteří nic nepochopili (PROČ? A jak to souvisí s Kafkou?) – je z půlky o Homérově Odysseovi a z druhé půlky o problematice mýtu, psané ve stylu "já jsem to pochopil ze všech nejlíp". Neznáte-li do detailu celou evropskou literaturu a filozofii od antiky po současnost, budete mít pocit, že vámi Urzidil pohrdá, nemluví k vám jako k sobě rovným. Urzidil evidentně vůbec nebyl Kafkovým blízkým přítelem (to se tedy Kafkovi nedivím), nýbrž jen povrchním známým, proto nemá co osobního o Kafkovi říct a pod rouškou intelektuálních komentářů ke Kafkově díle mluví jen o sobě. Kniha v podstatě není o Kafkovi, ale o Urzidilovi. Velikáni bohužel přitahují i zoufalce, kteří se na jejich slávě chtějí přiživit. A jak pravil Werich, ze všeho nejhorší je vzdělaný blbec.
Nebo úvahy typu: Kafkovy romány jsou fragmentární proto, že Kafka neměl antický vztah k přírodě – což Urzidil vyvozuje z toho, že Kafka o přírodě nemluví ve svých denících – a tudíž nebyl v harmonickém souladu se světem, což je pro dokončení románu nutné. Pane bože!
V knize jsou i zajímavé postřehy, ale protože jde v podstatě o PODVOD na čtenáři, hodnotím nejníže!
Chybí korektura, interpunkce je místy vadná. Chyby jako "jako se by" namísto "jako by se"! Děs.

sika444
16.07.2021 4 z 5

Soubor textů publikovaných v různých časopisech a vztahujících se ke Kafkovi. Urzidil má ke Kafkovi vřelý vztah, takže kniha je plná chvály. Velmi mě oslovily úvahy inspirované Kafkovými povídkami, zvláště povídky Pod zákonem. A na konci Don Quijote...


jarmik
26.09.2013 4 z 5

Knihu jistě doporučuji, udělala na mě výtečný dojem. P. Urzidil píše s velkým osobním zaujetím. Sálá z toho jistota úsudku. Žádný pozdější vykladač dr. Kafky nemůže nahradit ten prostý fakt, že p. Urzidil se s dr. Kafkou osobně znal a měli i řadu společných přátel a vůbec sdíleli toho mnoho; podstatná část závěru knihy je věnována Kafkově pohřbu, kterého se p. Urzidil účastnil a byl pak i jedním ze dvou řečníků (spolu s p. Brodem) na shromáždění u příležitosti Kafkovy smrti.

Štítky knihy

Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Johannes Urzidil
česká, 1896 - 1970
1985  85%Hry a slzy
2009  100%Goethe v Čechách
1996  89%Kde údolí končí
1997  91%Pražský triptych
2010  67%To byl Kafka

Kniha To byl Kafka je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x