Tisíc lodí: Hrdinky Tróje

Tisíc lodí: Hrdinky Tróje https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528471/bmid_tisic-lodi-657f59ad75977.jpg 4 5 2

Řecké mýty spolu s Homérovými eposy Ilias a Odyssea nesporně tvoří základ euroamerické kultury a jejich velké postavy jsme si zvykli vnímat přes zjednodušenou šablonu jejich výrazných vlastností: mazaný Odysseus, udatný Achilleus, věrná Penelopé. Natalie Haynes se s takovým viděním nespokojila a v knize Tisíc lodí nabízí mnohem plastičtější pohled. Jejími hrdiny nejsou po staletí opěvovaní chrabří rekové, ale jejich ženy, dcery a matky, do jejichž života válka zasáhla s nemenší silou. Dva tisíce let staré příběhy o statečnosti, zradě a pomstě dávají v autorčině podání hlas civilním obětem Trojské války, ale především nám je přibližují jako živoucí bytosti s přesvědčivými emocemi: ješitné bohyně hašteřící se o zlaté jablko, Penelopino rostoucí podráždění z manželovy nepřítomnosti, rezignovaná frustrace Kassandry, jejímž věštbám nikdo nevěří, ačkoli se pokaždé vyplní. Autorka ve své knize čerpá kromě Homéra také z mnoha méně známých dochovaných spisů, ale její převyprávění rozhodně netrpí pietní škrobeností – všechny postavy i motivy jejich jednání jsou velice současné, uvěřitelné, a především úžasně zábavné.... celý text

Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

A Thousand Ships


více info...

Přidat komentář

lucyvase4
02.04.2024 4 z 5

Válka se dá vyprávět na tolik způsobu: celý spor by se dal shrnout do jediné události. Jeden muž se rozhněvá kvůli chování druhého, například. Celá válka, celých 10 let se dá vystihnout takhle. Ale je to i válka žen, patří jim stejně jako mužům, a básník musí vidět jejich bolest - bolest žen, které vždycky odsouvali na okraj eposů, bolest obětí mužů, pozůstalých po mužích, otrokyní mužů. Čekaly už dost dlouho, až na ně dojde.

Všichni známe Homérovi eposy Ilias a Odysseia. A muže, kteří v nich vystupují. (Odysseus, Achilleus, Paris, Priam, Meneláos, Hector nebo Agamemnón). Znáte ale příběhy jejich žen?
V knize Tisíc lodí se autorka Natalie Haynes zaměřuje právě na ně. Vystupuje zde hlavně Kassandra, Pénelopé, Hekabé, Andromaché, Klytaiméstra a Polyxené. Tohle je ale jen malý seznam. Kniha vykresluje mnohem více osudů.

Příběhy žen, které jsou obětí války stejně jako muži. Mnohdy i více. Však co může být horšího než padnout do otroctví s vědomím, že váš muž ani syn už nežije? Co může být více beznadějné než čekat deset let na manžela, který se nemusí z války vrátit domů? Vidět jak Vás syn vyrůstá z nemluvněte, aniž by otce spatřil?

Autorka vdechla starým příběhům nový život. Hrdinky jsou velice lidské a každá bojuje se svými nejistotami a pocity. Ať už se jedná o hašteřivé bohyně. Penelopé, která má pochybnost o věrnosti svého muže. Andromaché, které je odhodlaná vzdát se své hrdosti, jen aby zachránila svého syna, až po Helenu, která je sebestředná a ješitná.

Všechny tyhle příběhy mne moc bavily. Prožívala jsem s postavami každou jejich emoci. Pocit naděje a lásky ale hlavně frustraci, beznaděj, touhu po pomstě, nenávist a zlost.

Pokud máte rádi Staré řecké báje a pověsti, Ilias nebo Odysseiu, určitě si knihu přečtěte. Uvidíte Trojskou válku z jiného, ale hodně zajímavého pohledu. A jelikož je autorka historička se znalostí právě antických pramenů, máte se vážně na co těšit.

Některé příběhy bych si přála ještě delší a víc vykreslené. Hrdinky se až moc často spoléhají na Bohy, než aby vzaly osud do svých rukou. To ovšem dělají i muži. Za nápad autorce tleskám. Naprosto skvělý a neotřelý. A já se dozvěděla zase něco navíc.

Za knihu k recenzi děkuji Knihy Dobrovský.

aimi
26.03.2024 5 z 5

Tisíc lodí- Hrdinky Tróje, N. Haynes, překlad: D. Křesťanová

Kniha mě zaujala anotací. Autorku jsem do této chvíle neznala. A to, co mi nabídla v této knize, bylo naprosto epické. Po delší době jsem opět zakusila knihu, která nepustila. Četla jsem místo praní, uklízení, vaření, při uspávání i během jídla. Skvělá.

Ze školy si možná vzpomenete na ne příliš záživné povídání o mazaném Odysseovy, udatném Achillovi, věrné Penelopé, o zhrzeném Meneláovi a možná i o odvážném Hektórovi. Toto převyprávění Iliady a Odyssey nabízí ale mnohem víc. Tentokrát ne hrdinský epos chrabrých bojovníků ale Trojskou válku z pohledu žen.

Čtenář nahlédne na tuto ikonickou bitvu z pozice věrné Penelope, milující matky Klytaiméstry, statečné Ífigenie, přenádherné Heleny, princezny Bríseovny i knězovy dcery Chrýseovny, bohem obdařené Kassandry, odhodlané Hekabé i nešťastné Andromaché. Svou roli v tomto příběhu sehrály i bohyně z Olympu. Héra, Athéna, Afrodité. V příběhu se objeví ženské elementy z pobité Trójy, z vítězného Řecka i z okolí Olympu.

Hlavními hrdiny nejsou neohrožení rekové ale jejich manželky, dcery, matky. Do jejich životů válka zasáhla neméně ničivou silou.

Objevuje se zde zrada, pomsta, statečnost, ješitnost i haštěřivost.

Kniha se četla velmi dobře. Po knize Hory zpívají, kde příběh sledoval hlavní hrdinku na pozadí vietnamské války, je Tisíc lodí další kniha o životě žen za války.

„Ve válce muži přicházeli o život. Ale ženy ztratily všechno ostatní.“

Ženy to nikdy nemají lehké. Mnohé z hrdinek knihy Tisíc lodí by raději volili smrt na bitevním poli, než budoucnost v otroctví a ponížení.

Nečekejte tedy příběhy o lásce a šťastné konce. Příběhy žen a bohyň zasahujících do Trojské války jsou plné utrpení, smutku a zkázy.

Kapitoly kratší, nikdy jsme neměla problém s orientací, o koho se jedná a ke komu má vazbu. A to i díky jednoduchému souhrnu na začátku knihy.

Kapitoly se střídají, Trója, Řecko, Olymp.

V doslovu autorka odhaluje své zdroje. Čerpala nejen z Iliady a Odyssey, ale i z více či méně známých zdrojů.

Nemám co vytknout. Nenašla jsem jedinou nelogičnost.

Kniha, která je skvěle napsaná, složená z příběhů, které utváří úžasný celek.

Děkuji za možnost recenze Knihy Dobrovský.


Štítky knihy

Trojská válka Trója řecká mytologie osudy žen řecké báje

Autorovy další knížky

Natalie Haynes
anglická, 1974
2024  80%Tisíc lodí: Hrdinky Tróje
2023  60%Medúzin príbeh

Kniha Tisíc lodí: Hrdinky Tróje je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce40x
Chystám se číst40x
Chci si koupit17x
dalších seznamech1x