Tik, Ťak, Ťuk. Pohádky o třech tučňácích

Tik, Ťak, Ťuk. Pohádky o třech tučňácích https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316904/bmid_tik-tak-tuk-pohadky-o-trech-tucnaci-dkd-316904.jpg 4 13 7

Tik, Ťak a Ťuk žijí v dřevěném domečku na pustém ostrově a každý den ráno s rybářskými pruty chodí na ryby. Nečekejte však, že tučňáci se v domečku dívají na televizi, vaří si na sporáku, jezdí na člunu a používají jiné věci naší civilizace. Zažívají spolu různá dobrodružství. Objevují při nich svůj nejbližší svět, který tvoří pustý ostrov, moře, věčný sníh, ryby a občas mořští ptáci, jiní tučňáci a tuleň. Všechno se tu děje tak trochu samo o sobě, s laskavostí a humorem. Velkou zásluhu na dění má Ťuk, který si rád vymýšlí, vypráví, mudruje a někdy má pošetilé i ztřeštěné nápady. Pohádky jsou určeny k předčítání dětem předškolního věku a třeba i prvňákům a druhákům. Ale i dospělí v nich ocení jejich jemný humor se skrytým filozofickým rozměrem.... celý text

Přidat komentář

katka_dv
24.09.2023 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Krátké, jednoduché příběhy o třech tučňácích, nijak zvlášť humorné nebo poučné, tak obyčejné, že si je nejspíš ani nezapamatujete. Dětem se nejvíc líbily obrázky tučňáků.

huhuhu
14.04.2023 4 z 5

5letý syn si velmi oblíbil Černíkovy pohádky o kohoutkovi a slepičce a knihu Za zvířátky do pohádky, tak jsme zkusili i tuhle knížku o tučňácích. Jsou to krátké a jednoduché texty, občas humorné, často skrývající poučení. Ale musím přiznat, že kohoutek a slepička se dětem líbily víc.


Osice
14.09.2020 5 z 5

Knížku o 3 tučňácích, jejichž jména mi dělala ze začátku trochu problémy, objevila v knihovně dcera (4 roky). Tik, Ťak a Ťuk jsou prima tučňáci. Nosí kulichy (podle barvy je poznáte:-)), žijí na ostrově v domečku, mají v něm stůl, židličky, talířky a příbory a spí v postýlkách. Také každý vlastní svůj rybářský prut a koš na ryby. Společnost jim sem tam dělají rackové, albatrosové, chaluhy a buřňáci. A jeden tuleň, kterému se ale koukají radši vyhnout. … V bezmála 100 kapitolách poznáte Tika, Ťaka a Ťuka dokonale. Budete s nimi lovit ryby, koupat se v ledové vodě, lovit ryby, přemýšlet o životě, lovit ryby, nahlas se smát, lovit ryby, kamarádit se, počítat ryby, lovit velrybu a tak dál. Šťastnější tučňáky neznám:-)

Jednoduché krátké příběhy jsou obyčejně neobyčejné. Ve výsledku směřují k tomu nejdůležitějšímu. Mít rád sám sebe, milovat svůj život a mít kolem sebe skvělé kamarády. Pak se cítíte nejšťastnější na světě. … Můj nejoblíbenější tučňák je Ťuk. Užívala jsem si jeho povídání před usnutím. A po jeho vzoru si teď přejeme dobrou noc celou noc až do rána. … Dcera si chce teď na tučňáky často hrát:-) ... Text M. Černíka vkusně doprovází nádherné ilustrace V. Baránkové. Vážně bych nečekala, že z české dílny vzejde tak zajímavá dětská kniha o tučňácích. Na prvním místě není poznat tučňáky jako živočišný druh, ale prožít s třemi zástupci nejrůznější situace, při nichž se pobavíte, ale i poučíte a třeba zamyslíte nad tím, jak to máte v životě vy.

„MUSÍM SE PŘIZNAT, že jsem v životě neprožil nic z toho, co jsem prožít chtěl. Neumím nic z toho, co jsem umět chtěl. Nemám nic z toho, co jsem chtěl mít. Nejedl jsem nic z toho, co jsem chtěl jíst. Neviděl jsem nic z toho, co jsem chtěl vidět. Nejsem ten nejsilnější, nejlepší, nejrychlejší, nejchytřejší a nejodvážnější tučňák ze všech tučňáků na světě.“
„To já taky ne,“ přiznal Ťak.
„A přesto bych si to s nikým nevyměnil,“ řekl pevně Ťuk.
„Já bych taky nechtěl být Ťakem nebo Ťukem,“ přisvědčil Tik a řekl: „A vám přeji dobrou noc celou noc až do rána.“

HancaB82
06.10.2018 4 z 5

Pěkná knížka a moc hezky ilustrovaná. Krátké kapitoly, z příběhu plyne i poučení. Některé kapitoly jsou malebně napsané. Moc hezká kapitola byla Jak nevěděli, co je za den. Synovi se líbila Jak se Tik nastval a Jak kýchali. :-)

kocourjulie
14.11.2017 4 z 5

Mám pocit, že je znám :-)
Každopádně je to krásné a laskavé povídání .

bibi.r
19.02.2017 3 z 5

Krátké a jednoduché (sice občas na úkor pointy) pohádky o třech tučňácích.

Culina68
17.02.2017

Krátké, srozumitelné příběhy , některé vhodné k další motivaci. Ač zdánlivě z málo známého prostředí, dětem se líbí. Hlavní hrdinové tři tučňáci jsou kamarådi a nachází kouzlo života v obyčejných věcech.