Tichý útěk

Tichý útěk https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206080/bmid_tichy-utek-206080.jpg 4 5 2

Strhující vzpomínky ženy odsouzené v období politických procesů v Rumunsku padesátých let k dvanáctiletému trestu odnětí svobody na samotce. Čtenář má před sebou intimní výpověď o absurditě, rafinovaném tělesném i duševním mučení, o samotě a ponížení. Lena Constante podává svědectví o obdivuhodné síle osobnosti, s níž všem útrapám čelila a dokázala nezešílet a uchovat si duševní zdraví, svěžest i tvořivost. Kniha vyšla nejprve ve francouzštině, protože autorka měla vnitřní zábrany psát o oněch událostech jazykem svých věznitelů, o dva roky později ji sama přepsala i do rumunštiny. První vydání.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Doplněk
Originální název:

L´Évasion silencieuse , 1990


více info...

Přidat komentář

Ronny
06.05.2015 2 z 5

Knihu jsem nedočetla, autorka je obdivuhodná žena a to, co vydržela si ani nechci představovat. Nicméně mne to nebavilo.

danazeskolky
23.11.2014 4 z 5

Tuto knihu bych doporučovala jednak jako povinnou četbu všem současným věznům, kteří si stěžují na špatné podmínky... A pak vlastně všem, kteří jsou pořád s něčím nespokojení a vzdychají, aniž by se pokusili sami něco zlepšit. Vězeňkyně Lena v sobě měla až neskutečnou vůli, mentální sílu a vůli zůstat svobodná alespoň svými myšlenkami.


Autorovy knížky

Lena Constante
rumunská, 1909 - 2005
2014  76%Tichý útěk