Zrazená čarodějka

Zrazená čarodějka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111521/bmid_zrazena-carodejka-TEj-111521.jpg 4 67 13

Thorgal série

1. díl >

V roce 1976 se polský kreslíř Grzegorz Rosiński spojil s významným belgickým scenáristou Jeanem Van Hammem, aby vytvořili společný komiks..Oba měli slabost pro Vikingy, a tak Van Hamme napsal příběh z raně středověkého Norska, který pod názvem Zrazená čarodějka vyšel v roce 1977 na pokračování v belgickém týdeníku Tintin. Vyprávění plné odkazů na severskou mytologii líčilo dobrodružství mladíka jménem Thorgal, který se má proti své vůli stát nástrojem pomsty rusovlasé čarodějky.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

La magicienne trahie , 1977


více info...

Přidat komentář

lenkaabooks
21.09.2022 4 z 5

Komiks. První díl Thorgalův, složený ze dvou samostatných příběhů. Sami autoři nečekali, že se budou přidávat další a další. Mně se líbil, jasně že v pozdějších dílech je znát větší propracovanost.

Ran
09.06.2022 5 z 5

Svět i postavy jsou v tomto komiksu velmi propracované. A i styl psaní a vyprávění se mi hodně líbil. Tempo psaní bylo příjemně rychlé a komiks se četl velmi dobře.


Atlantis
24.11.2021 4 z 5

Zrazená čarodějka je takový Thorgal v plenkách. Když víte, jak to dokáže v budoucnu rozjet, tak tady je to ještě takové povrchní a veskrze obyčejné fantasy. Ale třeba takový příjezd ledového drakkaru je dechberoucí. Nečtu tuhle sérii postupně, spíš podle toho, na co narazím v antikvatiátu, a tak mne baví si doplňovat mezery. 3,5*

špulo
23.05.2021 5 z 5

Niektoré diely Thorgala som čítal viac krát, niektoré raz a niektoré vôbec. Preto som sa rozhodol, že si to dám celé pekne od začiatku nanovo a ucelene.
Tento úvodný diel je taký rozbehový. Mne sa vždy na ňom páčilo práve to, že nikto, ani samotní autori, poriadne nevedel, čo bude ďalej. Je to ešte panenský Thorgal a mne by sa páčil aj keby žiadne ďalšie pokračovanie už nikdy nevyšlo. Taká klasická vikingfantasy s poctivou komiksovou kresbou. A to já rád. Plus bonusový minipríbeh - Thorgalova sólovka s horkosmutným záverom. Aj keď trochu očakávaným. Žiadne experimenty či provokácie. Len poctivá robota starej školy.

trudoš
09.08.2019 5 z 5

Asi ze mě mluví nostalgie, ale podle mého názoru jde o parádní rozjezd jedné z nejlepších fantasy sérií. Příběh možná není dokonalý a spíš než promyšlený scénář připomíná komiksovou adaptaci nějaké povídky Zlatého věku, ovšem v roce 1977 byl Thorgal ještě ve vývinu a jeho největší sláva měla teprve přijít, takže nejistá ruka spisovatelova je zcela pochopitelná. Přesto je znát, že do toho Jean Van Hamme dává všechno, pročež děj Zrazené čarodějky doslova hýří nápaditostí a odhadnout, co bude následovat za dalšími dvěma stranami je prakticky nemožné. Maličkým problémem je, že při zpětné rekapitulaci nedávají skutky některých postav až tak úplně smysl, to však klidně může být jen můj osobní dojem. No, a ačkoli se Grzegorz Rosinski v prvním albu teprve rozjíždí, lze už i tak snadno pochopit, proč po pár letech uhranul celé Evropě.
Epizoda Téměř v ráji je pak takovou třešničkou, která pěkně definuje charakter dalších Thorgalových dobrodružství - fantasie, zmar a nelehký to lidský úděl.

gaspoda
25.02.2018 5 z 5

Startuji moji srdcofku.
Vivat thorgal.

Ivan Kučera
16.12.2017 4 z 5

Historicky prvý diel fenomenálnej európskej ságy bravúrne miesiacej motívy a prvky zo sci-fi, rozprávok a drsných vikingských eposov. Paradoxne, hoci je to prvý diel (vôbec prvý raz vyšiel v časopise Tintin v r. 1977), v češtine vyšiel až v roku 2012, teda 22 (!) rokov po Dítěti z hvězd, ktoré v češtine vyšlo ako prvé v rámci série Thorgal (hoci sa paradoxne jedná až o siedmy diel v poradí). Zrazená čarodějka tvorí spolu s Ostrovem v ledových mořích v podstate jeden dvojpríbeh a navzájom sa šikovne dopĺňajú. Je to nečakané, lebo Rosinski/Van Hamme pri tvorbe jednotky netušili, že sa im to postupne rozrastie na takú gigantickú ságu. Vtedy to žiadna jednotka nebola; malo ísť o jednorázovú spoluprácu. Áno, koniec je síce otvorený, ale faktom je, že páni sa už nemali nikdy viac stretnúť. No po výbornom prijatí medzi fanúšikmi museli. A vytvorili jeden z najlepších európskych komiksov, ktorý dnes má desiatky sequelov, spin-offov a rip-offov. Hoci pri písaní Zrazené čarodějky Rosinski a Van Hamme zrejme netušili, kto je Thorgal v skutočnosti zač, už v nej opatrne naznačili, že s ním nie je všetko v poriadku. Po vizuálnej stránke ide dodnes o podmanivé dielo. Ako som napísal, Zrazená čarodějka pôvodne vyšla časopisecky, až neskôr bola vydaná v samostatnom zošite a aby bola o čosi dlhšia, bol k nej dodatočne pridaný (s hlavným dejom nesúvisiaci) príbeh Téměř v ráji, ktorý dokonale ukazuje silu Thorgalovho sveta: hrdina putuje nemilosrdnou snežnou pustinou, jeho a koňa napadne svorka vlkov a zrazu sa prepadne (doslova) do iného sveta, ktorý je nad naše chápanie. Do sveta rozprávkového, v ktorom existujú čary a mýty (oceňujem brilantný koniec, síce som ho čakal, ale aj tak). Práve táto fantastická žánrová rozmanitosť ságe dodáva chutnú šťavu.

martinstefko
25.09.2017 4 z 5

Mé první setkání s Thorgalem v češtině, což je na jednu stranu trochu smutné, ale na stranu druhou musím říct, že jsem si to neskutečně užil!

tatjana1737
09.11.2015 3 z 5

Více se mi líbí jiné příběhy o Thorgalovi (Dítě z hvězd, Alinoe, Lukostřelci)...

HlavaXXII
13.04.2015 3 z 5

Prvý príbeh je naozaj slabý, málo premyslený a nezáživný. Veľmi na tom cítiť, že sú to ešte len neisté začiatky. Druhý príbeh tento komiks zachraňuje. Síce sa nejedná o nič svetaborné, ale nápad to má dobrý.

poetree
29.03.2014 4 z 5

Komiksy moc nečtu, ale tohle jsem za necelou hodinku zhltla a nebylo to špatné.. taková pohádka pro ukrácení chvíle a grafika pěkná..

1972Sixo
20.02.2014 5 z 5

Azda nebudem preháňať keď určím Thorgala ako najepickejší európsky komiks. Určite mu patrí aj miesto medzi najlepšími. Sám vlastním skoro celú ságu a keď sa dá hneď si ju doplňam. Postavy s charakterom a neuveriteľné dobrodružné fantasy-sci-fi sú podporené nádhernou kresbou pána Rosinského. Na poli komiksu u nás je máločo lepšie a dá sa k nemu vrátiť viackrát.

RaptoR
31.01.2013 4 z 5

První příběh o Thorgalovi konečně vyšel i u nás. Oproti ostatním albům je trochu ta prvotina znát. Thorgalalova podoba je dobře patrná, ale postup umělecké ucelenosti série je vidět při porovnání s dalším příběhem, který je v tomto booku (u náš už vyšel v jedné Crwi). Přesto mám evropský komiks rád. A doufám, že Thorgal u nás zapusní napevno kořeny.

Štítky knihy

komiksy

Autoři knihy

Jean van Hamme
belgická, 1939
Gregorz Rosiński
polská, 1941

Kniha Zrazená čarodějka je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst14x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x