Theléma Aleistera Crowleyho: Magie, mysticismus a etika Nového aeonu

Theléma Aleistera Crowleyho: Magie, mysticismus a etika Nového aeonu https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464608/bmid_thelema-aleistera-crowleyho-magie-m-7HS-464608.jpg 5 4 2

Aleister Crowley (1875—1947) proslul jako dobrodruh, šachista, horolezec, dekadentní básník a sociální kritik. Především byl ale okultistou a prorokem vlastního náboženství známého jako theléma, které spojoval s příchodem nového věku neboli Nového aeonu, nového modu duchovního prožívání a společenské etiky. Autor v této rozsáhlé knize zevrubně a kriticky pojednává o thelémě, jejích dějinných zdrojích a předlohách, stejně jako o Crowleyho syntetizaci těchto zdrojů. Věnuje prostor jak thelémskému chápání a praxi magie, tak i jejím rozvětveným systémům mysticismu a zasvěcení, přičemž klade důraz na vyšší thelémskou metafyziku. Nevyhýbá se politickému rozměru nauky o Novém aeonu a nakonec stručně zachycuje dějiny postcrowleyovské thelémy. Jahičova studie s názvem Theléma Aleistera Crowleyho nemá konkurenci ani v zahraniční literatuře. Má ambici být nejen úvodem do studia thelémy, ale i rozřešit skryté rozpory v Crowleyho myšlení a předložit čtenáři jednotnou a funkční interpretaci thelémy coby živého a relevantního duchovního proudu současnosti.... celý text

Přidat komentář

Eldar80
03.10.2023 5 z 5

O magii jsem se kdysi zajímal, ale o thelému ne. Můj duchovní vývoj šel jiným směrem. Ale knihu bych si určitě přečetl. Zas můžu litovat toho, že jsem to nečetl před 20 lety. (Ehm, kniha je z roku 2021.)
Tehdy jsem byl v kontaktu s podobnými lidmi. Někteří se thelémě věnovali nebo měli přehled. Nebo aspoň četli Crowleyho. Při diskusích mi toho muselo hodně uniknout. Takže jsem to četl, abych se dovzdělal.
Nedoporučuju to číst ze zvědavosti nebo intelektuálních důvodů. Je nesmysl číst 600 stran o jednom náboženském směru. Ani zajímat se o magii nedoporučuju. Výsledkem spíš bývá, že to lidem zbytečně zkomplikuje život.
Jinak je to naprosto parádní záležitost. Jedna z nejlepších knih, co jsem v poslední době četl. O thelémě jsem měl povrchní informace a jen jsem věděl, že je založená na knihách, které napsal Aleister Crowley.
Moje nadšení plyne z umění autora stručně představit Crowleyho, následný popis thelémy a historické a magické souvislosti. Je zde spojitost s Hermetickým řádem Zlatého úsvitu a O.T.O. a tak se čtenář zorientuje.
V závěru jsou uvedeny osobnosti, které na thelému navázaly. Je to plné užitečných postřehů. Vážně skvělé. Theléma představuje významný směr a tak se vyplatí mít aspoň základní orientaci a to tahle kniha splňuje perfektně.
Mě Crowley nezaujal kdysi ani teď. Na můj vkus zůstal příliš podmíněný svou dobou. Co mě však zaujalo je autor. Už od začátku mě překvapil kvalitním zpracováním tématu, očividnou odborností a vhledem.
Je to tak dobré, že mě to nalákalo se o thelémě dozvědět víc. A přečíst si další knihy od pana Jahiče. Pár nedostatků to má, občas jsem se trochu ztrácel, ale není to zamýšlené jako vyčerpávající práce.
Kdo se thelémou zabývá delší dobu, tak se asi nedozví nic nového a ocení jedině ty postřehy. Koho zajímá theléma, Nový aeon, svatý anděl strážce nebo fascinující osobnost Aleistra Crowleyho, tak rozhodně doporučuju.
Může to oslovit následovníky Freuda a Junga a všechny, které hluboce zajímá lidské nitro. Čtenář by to měl rozeznat. Pro lidi, kteří se o duchovno nezajímají, je to úplně zbytečné čtení. Nádherná práce, vynikající autor. 90% 4,5*

desert.fox
17.03.2021 4 z 5

Přehled ortodoxní thelémy určený hlavně pro ty čtenáře, kteří se o thelému zajímají.


Štítky knihy

theléma

Autorovy další knížky

Sebastián Jahič (p)
slovenská, 1990
2020  90%Antagonista
2021  95%Theléma Aleistera Crowleyho: Magie, mysticismus a etika Nového aeonu
2020  93%Satanizmus v 21. storočí
2016  57%Zapálili sme onen svet
2017  90%Pod krvácajúcimi hviezdami