Textil

Textil https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355195/bmid_textil-pUM-355195.jpg 3 13 6

Humoristický, místy až surrealistický příběh rodiny z vyšší střední třídy, žijící v bohatém severním předměstí Tel Avivu. Zatímco otec rodiny Irad Gruber je excentrický vědec, který vymýšlí pro armádu (a celou planetu) oblek, jenž bude chránit před atentátníky-sebevrahy, matka Mandy Gruberová vede rodinnou textilní továrnu na pyžama pro ultraortodoxní klientelu a ve volných chvílích se vášnivě oddává plastické chirurgii (jejím zatím posledním nápadem jsou „mnohem mladší a víc sexy lopatky“). Jak se později ukáže, Mandy podstupuje plastické operace proto, že jí anestetika a utišující léky pomáhají překonat strach o syna sloužícího jako sniper v armádě. Po jedné nepoda- řené operaci Mandy Gruberová umírá a rodinné textilky se ujímá dcera, která jako černá ovce rodiny dosud žila na biofarmě v Negevské poušti s jedním cool hipíkem. A rozsáhlé změny v továrně na sebe nenechají dlouho čekat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Textile , 2006


více info...

Přidat komentář

Koka
05.09.2020 2 z 5

Skvělý námět, dobře rozjeté epizody - a bác! Autorka svou neschopností dotáhnout pointu dílčích epizod, neschopností vnést trochu humoru do té - jinak zajímavé - karikatury soudobého Izraele, neschopností patřičně "shodit" nahozený absurdní děj - tím vším zazdila dobrý úmysl. Toporný a místy chaotický český překlad tu bídu jen podtrhl.

Smiragl
23.04.2020 2 z 5

podle anotace jsem cekala zajimavy pribeh o osobnim rustu milenialky z pro me neprilis zname zeme a ono nic. Zato jsem se sla podivat, jake mam vlastne lopatky... :D


porcelainswan
05.04.2019 5 z 5

Kdo má rád izraelskou literaturu a zná izraelskou mentalitu, nebude zklamán. Kniha mě ihned vtáhla, ke konci už mi přišla méně čtivá, ale i tak doporučuji k přečtení. Malá mozaika života izraelské rodiny :-)

Lucila
24.01.2019 3 z 5

Kniha mě hodně překvapila a díky tomu vtáhla. Vůbec jsem netušila, jak jiný život vedou lidé, kteří věří v jiné hodnoty. Náboženský vliv je v knížce velmi silný, ale způsob fungování popsané rodiny je úplně mimo mé chápání. Knížka mi ukázala svět, se kterým jsem se zatím nesetkala.

KaraD
06.12.2018 4 z 5

Plný počet hvězdiček nedávám z toho důvodu, že kniha nebyla ničím výjimečná.
Ale mně naopak, na rozdíl od předchozího hodnotitele, bavila a líbila se mi.
Je svým vylíčením opravdu neobvyklá a tak chápu, že se nemusí každému líbit a jít po chuti.
U mě se ale strefila. Občas jsem se i smála, příběh mě docela vtáhl.
Asi to chce vyzkoušet a uvidí se:-)

bagel
27.08.2018 2 z 5

Docela zklamání, divný příběh s nesympatickými postavami.

Štítky knihy

izraelská literatura

Autorovy knížky

Orly Castel-Bloom
izraelská, 1960
2017  60%Textil

Kniha Textil je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce9x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x